O Ανδρέας Ξανθός είχε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση με θέμα «Δεν στηρίζει η ελληνική κυβέρνηση το σχέδιο του ΠΟΥ για την καθολική και ισότιμη πρόσβαση στα φάρμακα και εμβόλια κατά νέου κορονοϊού».
Ειδικότερα, στις 29 Μαΐου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Κόστα Ρίκα ενεργοποίησαν την πλατοφόρμα που στοχεύει να εξαλείψει τις ανισότητες πρόσβασης σε θεραπείες και μηχανισμούς καταπολέμησης του COVID-19. Στην Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) κατατέθηκε από πολλές χώρες, κυρίως της ΕΕ, ψήφισμα για πατέντες στα φαρμακευτικά και ιατροτεχνολογικά προϊόντα για την πανδημία από τον ιό SARS-CoV-2, γνωστό και ως “Σχέδιο Κόστα-Ρίκα”.
Το σχέδιο του ΠΟΥ για καθολική πρόσβαση σε προϊόντα υγείας κατά του COVID-19
Η απάντηση του κ. Κοντοζαμάνη δεν άφησε ικανοποιημένο τον κ. Ξανθό, ο οποίος θεωρεί ότι ο Υφυπουργός Υγείας κ. Κοντοζαμάνης «δεν έδωσε καμία εξήγηση για την άρνηση της Ελλάδος να στηρίξει την τελική απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που αφορούσε την πρόσβαση στα νέα φάρμακα/εμβόλια για την πανδημία χωρίς πατέντες και αποκλειστικά δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας».
Σύμφωνα με τον πρώην Υπουργό Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ «ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε τις πρόσφατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού για το εμβόλιο ως δημόσιο αγαθό, καθώς και τη σύμπλευση με τη «γραμμή» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ αναγνώρισε ότι η Ελλάδα κρατά «στάση αναμονής» απέναντι στις κινήσεις του ΠΟΥ».
Έτσι, εξαπέλυσε βέλη κατά της κυβέρνησης, καθώς θεωρεί, λοιπόν ότι τα λόγια της δε συνοδεύονται από πράξεις, όπως «η στήριξη ριζοσπαστικών πρωτοβουλιών του ΠΟΥ, που αποτρέπουν νέες ανισότητες και εμπόδια πρόσβασης στα σύγχρονα προληπτικά, διαγνωστικά και θεραπευτικά μέσα απέναντι στον SARS-CoV-2».
Ο κίνδυνος της έλλειψης παγκόσμιας αλληλεγγύης
Μεταξύ άλλων ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε σε δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή του ΠΟΥ λέγοντας ότι η μεγαλύτερη απειλή για την υφήλιο δεν είναι ο ίδιος ο ιός αλλά η έλλειψη παγκόσμιας αλληλεγγύης
Παράλληλα, τόνισε ότι «τώρα είναι η ώρα να πάρει η Ελλάδα τη σωστή θέση σε μια υπόθεση που προκαλεί αντιδράσεις (ΗΠΑ, Βρετανία, πολυεθνικές) και φέρνει στο επίκεντρο της παγκόσμιας συζήτησης το δίλημμα «δικαίωμα στην Υγεία ή ελεύθερη αγορά».
Τέλος, δήλωσε ότι περιμένει «πιο ενεργητική διπλωματία στον τομέα της Υγείας, επανεξέταση της μέχρι σήμερα αρνητικής στάσης της κυβέρνησης στις κινήσεις του ΠΟΥ και στήριξη πρωτοβουλιών όπως η συμμαχία της Βαλέτα που ενισχύουν τη διαπραγματευτική δύναμη των μικρών χωρών απέναντι στην οικονομική και πολιτική ισχύ των φαρμακευτικών εταιρειών».