Έχουμε ήδη υποβάλει προτάσεις για την αναμόρφωση και τη βελτίωση του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας και για τη διεύρυνση της εντολής δύο βασικών οργανισμών της ΕΕ στον τομέα της υγείας: του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA).
Μέχρι σήμερα, το ECDC μπορούσε να εκδίδει τεχνική καθοδήγηση, αλλά όχι να παρέχει αναλύσεις των δεδομένων που έχει συλλέξει. Η διευρυμένη εντολή του ECDC θα του επιτρέψει, μεταξύ άλλων, να εκδίδει αυστηρότερες συστάσεις σχετικά με μέτρα για τον έλεγχο των επιδημιών και να κινητοποιεί και να αναπτύσσει μια ειδική ομάδα της ΕΕ για την υγεία που θα συμβάλλει στην αντίδραση των κρατών μελών σε τοπικό επίπεδο.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι αξιολογήσεις του ΕΜΑ για πιθανές θεραπείες και εμβόλια επιταχύνθηκαν βάσει προσωρινών και έκτακτων μέτρων. Η διευρυμένη εντολή του οργανισμού θα καταστήσει μόνιμες αυτές τις προσωρινές ρυθμίσεις.
Ωστόσο, η Ένωση Υγείας θα προχωρήσει πέρα από τη διαχείριση κρίσεων, καθιστώντας τα συστήματα υγείας στο σύνολό τους πιο ανθεκτικά. Η φαρμακευτική στρατηγική για την Ευρώπη θα διασφαλίσει ότι οι ασθενείς θα έχουν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας, ασφαλή, αποτελεσματικά και οικονομικά προσιτά φάρμακα και θα διατηρήσει την ανταγωνιστικότητα, την καινοτομία και τη βιωσιμότητα της φαρμακευτικής βιομηχανίας της ΕΕ.
Μία άλλη συνιστώσα θα είναι το ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου, το οποίο θα παρουσιαστεί από την επίτροπο Στέλλα Κυριακίδου στις 3 Φεβρουαρίου 2021. Παρότι η νόσος COVID-19 κυριάρχησε στα πρωτοσέλιδα του 2020, η επιβάρυνση από τις μη μεταδοτικές νόσους εξακολουθεί να αυξάνεται. Μόνο εξ αιτίας του καρκίνου πεθαίνουν κάθε χρόνο 1,3 εκατομμύρια Ευρωπαίοι, με αρνητικό οικονομικό αντίκτυπο ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Το σχέδιο της ΕΕ για τον καρκίνο θα αντιμετωπίσει τις ανισότητες όσον αφορά την πρόληψη και την περίθαλψη του καρκίνου και, εστιάζοντας στους ίδιους παράγοντες κινδύνου όπως και για άλλες σημαντικές μη μεταδοτικές νόσους, μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση της επιβάρυνσης.
Μία από τις κύριες προτεραιότητες για τη δημόσια υγεία στο πλαίσιο της παρούσας Επιτροπής είναι η δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού χώρου δεδομένων για την υγεία - EHDS - με σκοπό την υποστήριξη και την ενίσχυση των συστημάτων υγείας, καθώς και η σύνδεση και η ενδυνάμωση των ασθενών όσον αφορά την προσωπική τους υγειονομική περίθαλψη. Αποσκοπεί στη δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος για την αξιοποίηση αυτού του δυναμικού, βάσει θεμελιωδών αξιών όπως η ισχυρή προστασία των δεδομένων, η ασφάλεια των δεδομένων και, πάνω απ’ όλα: η εμπιστοσύνη. Η ψηφιακή Ευρώπη θα διαδραματίσει επίσης ρόλο στην ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων υγείας. Σκοπεύουμε να εγκρίνουμε νομοθετική πρόταση και να δρομολογήσουμε ένα πιλοτικό έργο που θα συνδέεται με την ψηφιακή υποδομή το τρέχον έτος.
Πώς θα χρηματοδοτηθεί
Θα διαθέτουμε προϋπολογισμό που θα ανταποκρίνεται στις προκλήσεις. Το πρόγραμμα EU4Health 2021-2027 θα είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα της ΕΕ που υπήρξε ποτέ για την υγεία, με προϋπολογισμό 5,1 δισ. ευρώ. Η ενίσχυση του ECDC και του EMA θα απαιτήσει επίσης μεγαλύτερους προϋπολογισμούς. Θα βασιστούμε επίσης σε άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ, όπως InvestEU και Horizon Europe, καθώς και σε ταμεία πολιτικής συνοχής και στον νέο Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.