Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τακτικά μεταγγιζόμενοι ασθενείς, όπως όσοι πάσχουν από θαλασσαιμία, στην Ελλάδα αλλά και στην παρουσίαση προτάσεων και πρωτοβουλιών για την αντιμετώπισή τους ώστε να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών σε θεραπείες που θα τους προσφέρουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής εστίασε η συζήτηση με τίτλο «Επανεξετάζοντας και βελτιστοποιώντας την χρήση αίματος στην Ελλάδα και την Ευρώπη», που διενεργήθηκε στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας 2020.
Η Ανδρούλα Ελευθερίου, Εκτελεστική Διευθύντρια της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας, αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα της ανεπάρκειας αίματος για την κάλυψη των θαλασσαιμικών ασθενών που εξαρτώνται από τις μεταγγίσεις, με αποτέλεσμα ποσοστό 40% εξ αυτών να υποθεραπεύονται.
Αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους παρατηρείται σήμερα ανεπάρκεια αίματος, ο Γιώργος Τσιακαλάκης, Διευθυντής της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος υπογραμμίζει τα απογοητευτικά ποσοστά εθελοντών αιμοδοτών στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατα έρευνα σε ευρωπαϊκό πληθυσμό, ποσοστό 90% των ατόμων που πληρούν τις προϋποθέσεις για αιμοδοσία δεν το πράττουν!
Ο κ. Τσιακαλάκης παρουσίασε επίσης προτάσεις για την υλοποίηση μιας ολιστικής στρατηγικής για τη βέλτιστη διαχείριση του αίματος, εντός και εκτός του πλαισίου των μεταγγίσεων.
Ως κύριο άξονα ο κ. Τσιακαλάκης πρότεινε την καθιέρωση και υποστήριξη αυτής της προσπάθειας με κατευθυντήριες οδηγίες και νομοθετικό πλαίσιο σε Ελλάδα και Ευρώπη, την εστίαση στην εκπαίδευση των ενδιαφερομένων και τη δημιουργία δομών που θα επιτρέψουν αποτελεσματικότερη προσφορά αίματος στο μέλλον.
Αναφερόμενη στην ανεκπλήρωτη έως τώρα ανάγκη για μια επιτυχημένη στρατηγική διαχείρισης αποθεμάτων αίματος, η κα. Ελευθερίου παρουσίασε την Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία “Blood & Beyond”, η οποία έχει αναπτυχθεί και χρηματοδοτηθεί από τη φαρμακευτική εταιρεία Celgene, που πλέον ανήκει στη Bristol Myers Squibb. Όραμα και στόχος της πρωτοβουλίας “Blood & Beyond” είναι η επίτευξη μιας ευρωπαϊκά συντονισμένης διαχείρισης του διαθέσιμου αίματος και των προϊόντων του, ώστε να καλυφθεί το κενό μεταξύ ανάγκης και προσφοράς.
Για τον σκοπό αυτό, δημιουργείται ένα δίκτυο ειδικών με προτεραιότητα την αναθεώρηση και επικαιροποίηση του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου στην Ευρώπη, την αναζήτηση νέων λύσεων και την ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών μέσω της έρευνας, καθώς και τη διευκόλυνση της πρόσβασης των ασθενών σε αυτές τις καινοτόμες θεραπείες που μειώνουν την ανάγκη συχνών μεταγγίσεων συμβάλλοντας στην καλύτερη διαχείριση των αποθεμάτων αίματος και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των εξαρτώμενων από μεταγγίσεις ασθενών.
Από την πλευρά της, η Βάνα Μυρίλλα, Γενική Γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο (ΠΑΣΠΑΜΑ) ανέλυσε τις προκλήσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι τακτικά μεταγγιζόμενοι ασθενείς με θαλασσαιμία στην Ελλάδα. Πρόκειται για προκλήσεις με εμφανή αντίκτυπο στην υγεία, την ψυχολογία, αλλά και την κοινωνική ζωή τους.
Καταρχήν, η μετάγγιση αίματος συνιστά μία διαδικασία απαιτητική, τόσο σε ό,τι αφορά στη συλλογή ποιοτικά κατάλληλου και ποσοτικά επαρκούς αίματος, όσο και στην εφαρμογή της, σημείωσε η κ. Μυρίλλα.
Αλλά δεν είναι αυτό το μοναδικό εμπόδιο στη θεραπεία των ασθενών. Όπως σημείωσε η κ. Μυρίλλα σε αυτό προστίθεται η ανάπτυξη αντισωμάτων από την πλευρά των πασχόντων που δυσχεραίνει την ανεύρεση συμβατού δότη, η ανάδυση νέων νοσημάτων, η γήρανση του πληθυσμού, η αδυναμία αναδιάρθρωσης υποδομών για τη διαχείριση του αίματος και, φυσικά, η τρέχουσα πανδημία.
Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, η κ. Μυρίλλα πρότεινε τη διαμόρφωση ενός Ενιαίου Συστήματος Αίματος σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να βελτιωθεί η προσβασιμότητα των ασθενών στις νέες θεραπείες που μειώνουν τη συχνότητα των μεταγγίσεων.
Τέλος, τόνισε την αναγκαιότητα ανεύρεσης λύσεων για την αντιμετώπιση των έκτακτων προβλημάτων που έχει επιφέρει η πανδημία.