H Ελλάδα έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά σε σχέση με την Ιταλία και την Ισπανία σε ότι αφορά τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού. Επειδή ακριβώς ο ιός έφτασε στη χώρα μας λίγο αργότερα ήμασταν σε θέση να δούμε τα λάθη των δύο αυτών ευρωπαϊκών χωρών και να μην επαναλάβουμε τα ίδια. Το Υπουργείο Υγείας σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στην παρουσίαση του Υφυπουργού Βασίλη Κοντοζαμάνη παρουσίασε αναλυτικά το σχέδιο της κυβέρνησης το οποίο φαίνεται να μας έσωσε από τα χειρότερα.
Η Ελλάδα έλαβε μέτρα πριν την καταγραφή του πρώτου νεκρού
Σύμφωνα με όσα τόνισε και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης στην σημερινή του παρουσίαση η Ιταλία αντέδρασε λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα 12 μέρες μετά την καταγραφή του πρώτου νεκρού. Η Ισπανία χρειάστηκε ακριβώς τις μισές μέρες, δηλαδή έξι ημέρες από την καταγραφή του πρώτου θανάτου. Η Ελλάδα ωστόσο, κατάφερε 3 ημέρες πριν την καταγραφή του πρώτου νεκρού να λάβει τα κατάλληλα τα μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης της νόσου. Ήδη από της 8 Μαρτίου δόθηκε εντολή για περιορισμό των εκδηλώσεων ενώ τα πρώτα κρούσματα φαίνεται να καταγράφονται στις 2 Μαρτίου. ( 12 Μαρτίου κατέληξε ο πρώτος νεκρός στην Ελλάδα). Επίσης, δύο μέρες μετά στις 10 Μαρτίου δόθηκε η εντολή για κλείσιμο των σχολείων, την ώρα που άλλες χώρες συνέχισαν να κρατούν τα σχολεία ανοιχτά.
Η καραντίνα βοήθησε το σύστημα Υγείας
Σε κάθε περίπτωση, αυτά τα μέτρα για την απαγόρευση της κυκλοφορίας φαίνεται να ήταν ο λόγος που δεν κατέρρευσε το σύστημα υγείας. Στις 23 Μαρτίου, η εβδομαδιαία συνολική χωρητικότητα στις ΜΕΘ ήταν 797 άτομα με την συνολική χωρητικότητα στις ΜΕΘ για Covid -19 να υπολογίζεται σε 217 άτομα. Την ημέρα εκείνη το 34% των ΜΕΘ ήταν καταλλειμμένο από νοσούντες με Covid -19. Ένα σχεδόν μήνα μετά στις 20 Απριλίου, η συνολική χωρητικότητα έφτασε τους 1.015 ασθενείς στις ΜΕΘ με 353 εξ αυτών να είναι νοσούντες με covid -19, ωστόσο οι κατειλημμένες κλίνες έφτασαν το 25%.
Eπίσης, σημαντικό ρόλο έπαιξε και η αύξηση ο αριθμός γιατρών και νοσηλευτών κατά 3748. Άλλες 565 ΜΕΘ προστέθηκαν επίσης λόγω κορονοϊού τον Φεβρουάριου με τις 145 να είναι ιδιωτικές. Τα διαγνωστικά τεστ αυξάνονται προοδευτικά και υπολογίζεται ότι μέχρι τον Μάιο θα έχουν γίνει τουλάχιστον 5500. Επιπλέον, 3 εκατομμύρια μάσκες διατέθηκαν στο υγειονομικό προσωπικό ενώ υπάρχει απόθεμα για άλλες 21 εκατομμύρια μάσκες.
Δεν εφησυχάζουμε - Απαραίτητα τα μέσα προστασίας , πρόστιμα στους παραβάτες
Σε κάθε περίπτωση, ο ρυθμός μετάδοσης του ιού είναι χαμηλός αυτή τη στιγμή καθώς υπολογίζεται ότι είναι κάτω από το 1 (δείκτης Ro). Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι μπορούμε να είμαστε ήσυχοι. Για αυτό το λόγο, η κυβέρνηση έκρινε υποχρεωτική τη χρήση της μάσκας σε χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός όπως σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και ΜΜΜ υπογραμμίζοντας ότι οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμο 150 ευρώ.