Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journalofcosmeticandlasertherapy (έκδοση της EuropeanSocietyforLaserDermatology), η οποία αξιολόγησε τα ποσοστά μείωσης της τριχοφυΐας και τις παραμέτρους των ασθενών που δεν χρειάζονται πλέον αποτρίχωση μετά από την ολοκλήρωση της θεραπείας.
Στη μελέτη συμπεριλήφθησαν στοιχεία από 183.100 ασθενείς που διέκοψαν την αποτρίχωση τουλάχιστον 2 χρόνια μετά το τέλος των θεραπειών, οι οποίες έγιναν στο πρόσωπο, τα πόδια, τον κορμό, τα χέρια και την περιοχή του μπικίνι. Η μείωση των τριχών και η ικανοποίηση των ασθενών καταγράφηκαν μέσω ερωτηματολογίων που συμπλήρωσαν οι ίδιοι. Οι ερευνητές αξιολόγησαν τις απαντήσεις, συνυπολογίζοντας και εάν οι γυναίκες υπέφεραν ή όχι από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, καθώς αποτελεί συχνή αιτία υπερτρίχωσης και έχει αναφερθεί ότι η αποτρίχωση με λέιζερ δεν είναι τόσο αποτελεσματική σε αυτές τις ασθενείς.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι όλες οι ασθενείς δήλωσαν ότι δεν χρειάζονταν πλέον αποτρίχωση, καθώς οι εναπομείνασες τρίχες ήταν πολύ λεπτές για να γίνουν αντιληπτές. Έδειξανεπίσης ότι, ακόμη και σε όσες έπασχαν από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, το αποτέλεσμα ικανοποίησε τις ασθενείς ακόμα και χωρίς ολική αφαίρεση των τριχών. Ως εκ τούτου, η εξάλειψη της ανάγκης για αποτρίχωση θα μπορούσε να θεωρηθεί ως το "μόνιμο αποτέλεσμα" της αποτρίχωσης με λέιζερ,σύμφωνα με τον Γεώργιο Βελημβασάκη, MD, FEBOPRAS, ΠλαστικόΕπανορθωτικό και Αισθητικό Χειρουργό.
«Το συγκεκριμένο λέιζερ χρησιμοποιεί έναν κρύσταλλο αλεξανδρίτη ως πηγή ή μέσο λέιζερ. Παράγει ένα συγκεκριμένο μήκος κύματος φωτός στο υπέρυθρο φάσμα (755 nm) και γι’ αυτό θεωρείται λέιζερ κόκκινου φωτός. Πρόκειται για ένα από τα πιο αποτελεσματικά λέιζερ για αποτρίχωση, καθώς σε κάθε συνεδρία, επέρχεται πλήρης καταστροφή στο 15-30% των τριχοθυλακίων.
Από τη συγκεκριμένη μελέτη διαπιστώθηκε ότι όχι μόνο η μείωση της τριχοφυΐας αλλά και η λεπτή υφή όσων τριχών απέμειναν είναι τόσο ικανοποιητική που δεν υπάρχει πια η ανάγκη αποτρίχωσης. Τέτοια αποτελέσματα μπορούν να επιτευχθούν ανεξάρτητα από τον φωτότυπο του δέρματος, την τακτικότητα των συνεδριών και τη διάγνωση συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών», τονίζει ο κ. Βελημβασάκης.
Η αποτρίχωση με λέιζερ στοχεύει στους θύλακες της τρίχας, επειδή η ενέργεια από αυτό απορροφάται από τη μελανίνη της τρίχας. Η μελανίνη είναι η χρωστική ουσία που δίνει στα μαλλιά και το δέρμα το χρώμα τους. Ένα από τα κύρια καθήκοντά της είναι να απορροφά την ενέργεια του φωτός, και να βοηθά στην προστασία του δέρματος από τις βλάβες του ήλιου.
Κατά τη διάρκεια της αποτρίχωσης με λέιζερ, η μελανίνη στην τρίχα απορροφά την ενέργεια του λέιζερ στον θύλακά της, όπου προκαλεί βλάβη. Οι θύλακες των τριχών είναι μικροσκοπικά όργανα που αναπτύσσονται μέσα στο δέρμα,οι οποίοι ρυθμίζουν και αναπτύσσουν τις τρίχες.
Το υψηλής ισχύος λέιζερ επιτίθεται στη ρίζα της τρίχας και καταστρέφει τον θύλακα, ώστε η τρίχα να μην μπορεί να αναπτυχθεί ξανά. Η διαδικασία είναι απλή και ξεκινά με μία δοκιμαστική εφαρμογή με στόχο τη ρύθμιση όλων των παραμέτρων ανάλογα με τον τύπο του δέρματος (π.χ. ένταση, διάρκεια παλμών, διάμετρος spot, κτλ) και την τριχοφυΐα, ώστε το αποτέλεσμα να είναι απολύτως ικανοποιητικό με τις λιγότερες δυνατές συνεδρίες.
Ακολουθεί η χρήση τοπικής αναισθησίας στα ευαίσθητα σημεία,για να είναι απολύτως ανεκτή η θεραπεία, και ξεκινά η εφαρμογή του λέιζερ στο δέρμα από έμπειρο νοσηλευτικό προσωπικό. Μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, στην περιοχή εφαρμόζονται καταπραϋντικές κρέμες για την ύφεση του ερεθισμού, ο οποίος είναι παροδικός και δεν διαρκεί περισσότερο από 24 ώρες.
Ανάλογα με την περιοχή της θεραπείας, τον τύπο του δέρματος και της τριχοφυΐας, χρειάζονται κατά μέσο όρο 3-6 συνεδρίες για την απαλλαγή από την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα, η οποία σε ποσοστό ξεπερνάει το 90%. Η διάρκειά της εξαρτάται από την περιοχή που εφαρμόζεται και κυμαίνεται από μερικά λεπτά έως μία ώρα. Όσο μειώνονται δε οι τρίχες τόσο μειώνεται και ο χρόνος κάθε συνεδρίας.
Η αποτρίχωση με λέιζερ Αλεξανδρίτη είναι απολύτως ασφαλής, όταν η ρύθμιση των παραμέτρων της θεραπείας γίνεται από έμπειρο ιατρό. Για την αξιολόγηση των επιπτώσεων έχουν πραγματοποιηθεί πολλές μελέτες, οι οποίες έδειξαν ότι η συνολική συχνότητα εμφάνισης βραχυπρόθεσμων προβλημάτων ήταν πολύ χαμηλή, ενώ οι μόνιμες επιπτώσεις ήταν εξαιρετικά σπάνιες.
Επιπλέον, η παραμετροποίηση γίνεται ανάλογα με τον φωτότυπο του δέρματος και τον τύπο της τριχοφυΐας κάθε ατόμου, επομένως η θεραπεία μπορεί να εξαλείψει τρίχες σε κάθε τύπο χρώματος επιδερμίδας.
Ακόμα και σε άτομα με υπερτρίχωση (μια διαταραχή που επηρεάζει τις γυναίκες και προκαλεί υπερβολική τριχοφυΐα ανδρικού τύπου σε περιοχές όπως το πρόσωπο, η πλάτη και το στήθος) είναι απολύτως αποτελεσματική ακόμα και με λιγότερο εξελιγμένα λέιζερ από το λέιζερ Αλεξανδρίτη. Μελέτη που δημοσιεύθηκε παλαιότερα στο DermatologicSurgery και αξιολόγησε τη χρήση της αποτρίχωσης με λέιζερ σε μια ομάδα ασθενών με υπερτρίχωση, το επιβεβαίωσε. Οι ασθενείς όχι μόνο είδαν σχεδόν 60% απώλεια της τριχοφυΐας μετά από μόλις 3 μήνες θεραπείας, αλλά δεν αναφέρθηκαν ανεπιθύμητα προβλήματα.
«Η τριχοφυΐα στο σώμα είναι ένδειξη σεξουαλικής ωριμότητας για γυναίκες και για άνδρες. Στις γυναίκες η έλλειψη τριχών στο σώμα συνδέεται με τη θηλυκότητα. Τόσο οι ίδιες όσο και οι άνδρες τις θεωρούν ενοχλητικές και απωθητικές. Η συντριπτική πλειονότητα δεν τολμά καν να προβάλλει σημεία του σώματος χωρίς πρώτα να αφαιρέσει τις τρίχες. Η αποτρίχωση είναι ένας από τους πιο συχνούς τρόπους να αποκτήσουν οι γυναίκες ένα πιο ελκυστικό σώμα.
Βέβαια, τα τελευταία χρόνια και οι άνδρες επιλέγουν να έχουν ένα λείο και απαλό δέρμα απαλλαγμένο από τις σκληρές και χοντρές τρίχες, άλλοι για αισθητικούς λόγους, άλλοι για λόγους υγείας και αποφυγή θυλακίτιδας και άλλοι για λόγους αθλητικών επιδόσεων. Υπάρχουν και εκείνοι που επιλέγουν την αποτρίχωση με λέιζερ απλώς για να δημιουργούν ένα καλύτερο σχήμα στην τριχοφυΐα του προσώπου τους.
Τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες, η αποτρίχωση με λέιζερ είναι η καλύτερη μέθοδος όταν ο στόχος είναι τα μόνιμα αποτελέσματα. Στα πλεονεκτήματά της περιλαμβάνεται η εξοικονόμηση χρόνου, η ασφάλεια που παρέχει ακόμα και σε ανθρώπους με ευαίσθητο δέρμα, αρκεί να εκτελείται από εξειδικευμένους και έμπειρους ιατρούς και προσωπικό. Τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα όμως είναι δύο:η αποτρίχωση σε σημεία του σώματος που δεν μπορεί να επιτευχθεί από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο και η απουσία πόνου, σε αντίθεση με άλλες μεθόδους αποτρίχωσης, όπως το κερί και η ηλεκτρόλυση», καταλήγει ο ιατρός κ. Γεώργιος Βελημβασάκης.