Στο πλαίσιο των εργασιών της για την οικοδόμηση μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, η Επιτροπή σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας προσέγγισης της ΕΕ για την ψυχική υγεία.
Η Marianne Takki, γιατρός δημόσιας υγείας και αναπληρώτρια προϊσταμένη μονάδας για την πρόληψη ασθενειών και την προαγωγή της υγείας, απαντά σε ερωτήσεις σχετικά με αυτή τη νέα προσέγγιση.
Ποια είναι η ουσία της νέας προσέγγισης;
Αυτή η νέα, ολοκληρωμένη προσέγγιση σηματοδοτεί την πρώτη φορά που ρίχνουμε μια ευρεία, οριζόντια ματιά στην ψυχική υγεία και αντιπροσωπεύει έναν άλλο πυλώνα σε μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας. Η ψυχική υγεία έχει κατακερματιστεί για πάρα πολύ καιρό και έχει ανατεθεί αποκλειστικά στους τομείς της υγείας και του κοινωνικού τομέα.
Στην πραγματικότητα, η ψυχική μας υγεία επηρεάζεται από ό,τι κάνουμε, που συλλογικά ονομάζονται «καθοριστικοί παράγοντες υγείας». Γι' αυτό τα εργαλεία και οι προσεγγίσεις που βοηθούν στον εντοπισμό αναγκών και παρέχουν έγκαιρες παρεμβάσεις θα πρέπει να είναι διαθέσιμα στην εργασία, στο σχολείο, στις κοινότητές μας.
Γνωρίζουμε ότι η απομόνωση δεν είναι καλή για την ψυχική μας υγεία.
Η απομόνωση για θέματα ψυχικής υγείας δεν είναι επίσης ο δρόμος προς τα εμπρός - πρέπει να είναι μια συλλογική προσπάθεια χωρίς αποκλεισμούς.
Ποιοι συμμετείχαν στον σχεδιασμό αυτής της πρωτοβουλίας;
Ο σχεδιασμός ήταν εξίσου περιεκτικός με την ανακοίνωση που προέκυψε.
Εκτεταμένες διαβουλεύσεις με τα κράτη μέλη, τους ενδιαφερόμενους φορείς και όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής ξεκίνησαν στα τέλη του 2022, αφού η Πρόεδρος von der Leyen ανακοίνωσε αυτή την πρωτοβουλία στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης.
Η Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων – SANTE – ανέλαβε την ηγεσία, με την υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Απασχόλησης.
Συζητήσεις έγιναν και με πολίτες.
Θέλαμε ιδιαίτερα να ακούσουμε από τους νέους και οργανώσαμε έναν διάλογο για την πολιτική της νεολαίας για την ψυχική υγεία με τον Επίτροπό μας, ώστε να μπορούν να μοιραστούν τις απόψεις και τις ανησυχίες τους.
Καθ' όλη τη διάρκεια αυτών των συζητήσεων, υπήρξε συντριπτική υποστήριξη για τον συντονισμό σε επίπεδο ΕΕ και για μια ολοκληρωμένη, προσανατολισμένη στην πρόληψη και πολυμερή προσέγγιση.
Τι ώθησε αυτή την ενέργεια; Αυξάνονται οι προκλήσεις ψυχικής υγείας στην ΕΕ;
Ήδη πριν από την πανδημία COVID-19, ένας στους έξι πολίτες της ΕΕ ανέφερε ότι αντιμετώπιζε προβλήματα ψυχικής υγείας.
Αυτό αφορά περίπου 84 εκατομμύρια ανθρώπους, που αντιπροσώπευαν ένα εκτιμώμενο κόστος άνω των 600 δισεκατομμυρίων ευρώ, που είναι περισσότερο από το 4% του ΑΕΠ.
Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης, οι πολίτες κάλεσαν την ΕΕ να αναλάβει δράση, απηχώντας τις ανησυχίες που έχει ήδη εκφράσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τους τελευταίους μήνες.
Όλοι μας έχουμε εκτεθεί σε πρωτόγνωρα στρες τα τελευταία χρόνια, από την πανδημία και τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, στην ψηφιοποίηση που αλλάζει τον τρόπο επικοινωνίας, σπουδών, εργασίας και συμμετοχής στην κοινωνία, μέχρι το αυξανόμενο κόστος ζωής και το άγχος σχετικά με την κλιματική αλλαγή.
Ιδιαίτερα οι νέοι μας υποφέρουν, με τον αριθμό των παιδιών και των εφήβων με κατάθλιψη να διπλασιάζεται από την έναρξη της πανδημίας. Η αυτοκτονία είναι πλέον η δεύτερη κύρια αιτία πρόωρου θανάτου μεταξύ των νέων, μετά τα τροχαία ατυχήματα.
Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες για να βοηθήσουμε.
Ποιο είναι το επίκεντρο της νέας στρατηγικής;
Η ιδέα δεν είναι να ξεχωρίσουμε πράγματα, αλλά να εργαστούμε ολοκληρωμένα σε όλους τους τομείς πολιτικής και να αντιμετωπίσουμε κάθε στάδιο της ψυχικής υγείας, από την προαγωγή έως την πρόληψη και την ποιότητα ζωής.
Για τον λόγο αυτό, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι όλοι στην ΕΕ γνωρίζουν πού να απευθυνθούν για βοήθεια και να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας.
Γι' αυτό υποστηρίζουμε δράσεις τόσο για την πρόληψη όσο και για την υποστήριξη όσων αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα ψυχικής υγείας, χωρίς να δίνουμε προτεραιότητα στη μία δράση έναντι της άλλης.
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις ευάλωτες ομάδες – όπως τα παιδιά, οι νέοι, οι ηλικιωμένοι, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες και οι εκτοπισμένοι από την Ουκρανία – και εκείνοι που βρίσκονται σε μειονεκτική κοινωνικοοικονομική κατάσταση.
Πρέπει επίσης να υπάρχει υποστήριξη για την επανένταξη στην κοινωνία μετά την ανάκαμψη από τις προκλήσεις της ψυχικής υγείας.
Οι άνθρωποι θα πρέπει να υποστηρίζονται και να ενθαρρύνονται να επιστρέψουν στην εργασία, στο σχολείο και στις κοινότητές τους, κάτι που με τη σειρά του θα βοηθήσει στην πρόληψη της μοναξιάς και της απομόνωσης.
Ως μητέρα δύο παιδιών, ήθελα οι νέοι να βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της νέας προσέγγισης.
Ένας από τους στόχους αυτής της νέας προσέγγισης είναι να υποστηρίξει και να ενισχύσει την ψυχική υγεία των παιδιών στα αναπτυξιακά τους χρόνια, καθώς και των εφήβων, των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων, ιδιαίτερα εκείνων που βρίσκονται σε ευάλωτες καταστάσεις.
Γι' αυτό θα υποστηρίξουμε την ανάπτυξη μιας εργαλειοθήκης πρόληψης για την αντιμετώπιση βασικών καθοριστικών παραγόντων για την υγεία και την ανάπτυξη εργαλείων για την προώθηση του υγιεινού τρόπου ζωής και την ανθεκτικότητα στην ψυχική υγεία, καθώς και την αναζήτηση τρόπων για την καλύτερη προστασία των παιδιών στην ψηφιακή σφαίρα, διαδικτυακά και κοινωνικά μεσο μαζικής ενημέρωσης.
Θα υποστηρίξουμε επίσης τη δημιουργία ενός δικτύου ψυχικής υγείας παιδιών και νέων για την ανταλλαγή πληροφοριών, την αμοιβαία υποστήριξη και την ενημέρωση μέσω πρεσβευτών νέων το 2024.
Πώς θα γίνουν πράξη αυτές οι ιδέες;
Μία από τις βασικές προστιθέμενες αξίες της ΕΕ είναι η υποστήριξη ικανοτήτων που μπορούμε να προσφέρουμε, διευκολύνοντας τα κράτη μέλη να συνεργάζονται και να μαθαίνουν το ένα από το άλλο μέσω, για παράδειγμα, της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών.
Συνολικά, η ανακοίνωση περιγράφει 20 «εμβληματικές δράσεις», οι οποίες θα υλοποιηθούν με τη βοήθεια των κρατών μελών και των ενδιαφερομένων στον τομέα της υγείας.
Έχω ήδη αναφέρει ότι πολλά από αυτά έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τους νέους και τους πιο ευάλωτους, μεταξύ των οποίων και άτομα που εκτοπίστηκαν από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας.
Θα εργαστούμε επίσης για μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την πρόληψη της κατάθλιψης και της αυτοκτονίας και θα ενθαρρύνουμε τους φορείς της υγείας να συντάξουν έναν Ευρωπαϊκό Κώδικα για την Ψυχική Υγεία, παρόμοιο με τον πολύ επιτυχημένο «Ευρωπαϊκό Κώδικα κατά του Καρκίνου». Όλες αυτές οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο κοινό στο διαδίκτυο.
Αυτό δεν είναι ευσεβής πόθος. Είναι ένα σχέδιο δράσης. Πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδότηση από διάφορα χρηματοδοτικά μέσα, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος EU4Health, έχει προσδιοριστεί ως διαθέσιμα στα κράτη μέλη και στους ενδιαφερόμενους φορείς για την υποστήριξη δράσεων για την ψυχική υγεία.
Όμως, όπως είπε ο Αντιπρόεδρος Σχινάς, δεν υπάρχει κανένα μαγικό «κουμπί ευτυχίας» που θα κάνει τα πράγματα αμέσως καλύτερα. Αυτή είναι η αρχή ενός ταξιδιού, αλλά νομίζω ότι αυτή η νέα προσέγγιση είναι κάτι περισσότερο από ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, είναι ένα άλμα, το οποίο πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί.
Θα πραγματοποιήσουμε μια συνάντηση των ενδιαφερομένων για την ψυχική υγεία στις 21 Σεπτεμβρίου και ελπίζω ότι μέχρι την Ημέρα Ψυχικής Υγείας στις 10 Οκτωβρίου, όταν θα φιλοξενήσουμε μια διάσκεψη υψηλού επιπέδου, θα δούμε ήδη πολλές από αυτές τις εμβληματικές δράσεις επί τόπου . Και ελπίζω επίσης ότι όποιος αισθάνεται κατάθλιψη, ή άγχος ή υποφέρει με οποιονδήποτε τρόπο, θα μιλήσει. Δεν ακούμε μόνο, αλλά αναλαμβάνουμε δράση.