Το άγχος μπορεί να είναι η αιτία που πυροδοτεί ή επιδεινώνει σειρά σοβαρών ασθενειών υποστηρίζουν μελετητές, ελπίζοντας να ανακαλύψουν τον μηχανισμό σε αυτή την αλληλουχία.
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν είμαστε στρεσαρισμένοι;
Μια χημική καταιγίδα, λένε οι ειδικοί. Ο οργανισμός, μπαίνει σε αυτή την λειτουργία που εκλαϊκευμένα οι επιστήμονες ονομάζουν «μάχη ή φυγή».
Με λίγα λόγια, καλείται να αποφασίσει αν η πηγή του άγχους είναι μια κατάσταση που μπορεί να αντιμετωπίσει πολεμώντας ή υποχωρώντας.
Όσο είναι σε εξέλιξη αυτή η νοητική διαδικασία, μεγάλες ποσότητες κορτιζόλης ήδη εκκρίνονται από τα επινεφρίδια, καταστέλλοντας μη απαραίτητες λειτουργίες του σώματος όπως είναι η ανοσολογική απόκριση και η πέψη.
Η κορτιζόλη επίσης ανεβάζει τις τιμές του σακχάρου γεμίζοντας με ενέργεια τους μύες.
Μια άλλη ορμόνη, η αδρεναλίνη, αυξάνει τον καρδιακό και αναπνευστικό ρυθμό και προωθεί περισσότερο οξυγόνο στους μύες.
Η αρχέγονη αυτή λειτουργία εξυπηρετεί την επιβίωση του είδους, είναι η διεργασία που θα μεγιστοποιήσει τις βιολογικές δυνατότητες του καθένα ώστε να αντιμετωπίσει όσο καλύτερα μπορεί μια σοβαρή, άμεση απειλή. Ένα άγριο θηρίο... μια φυσική καταστροφή.
Υπάρχει μόνο ένα «πρόβλημα»... το σώμα αντιλαμβάνεται ως απειλή οτιδήποτε μας στρεσάρει συναισθηματικά, ψυχολογικά ή σωματικά.
Και στην σύγχρονη εποχή, που μπορεί να μην μας κυνηγάει πια κάποιο θηρίο αλλά οι απλήρωτοι λογαριασμοί, μια λειτουργία που ήταν προγραμματισμένη να ενεργοποιείται για μικρό, κρίσιμο διάστημα, έφτασε να είναι ενεργή σχεδόν κάθε μέρα..
Η χρόνια έκθεση του σώματος σε αυτό το κοκτέιλ ορμονών, είναι που οδηγεί σε μια κλιμακωτή, φλεγμονώδη υπεραντίδραση του οργανισμού, υποστηρίζουν οι ερευνητές, ανοίγοντας τον δρόμο για σοβαρότερα προβλήματα υγείας.
Τι είναι η φλεγμονή;
Η απάντηση του σώματος σε μια απειλή, εξηγούν οι γιατροί. Και απειλή μπορεί να είναι είτε κάποιος «εισβολέας» όπως ένα βακτήριο ή ένας ιός, είτε κάποιο είδος κακοήθειας, ένα μεταμοσχευμένο όργανο (το οποίο το σώμα αντιμετωπίζει ως «ξένο»), ή ακόμα και ψυχολογικό ή συναισθηματικό στρες.
Σε κάθε περίπτωση, όποια κι αν είναι η απειλή, ως απάντηση το ανοσοποιητικό επιστρατεύει έναν “στρατό” χημικών ουσιών, που ονομάζονται προ φλεγμονώδεις κυτοκίνες, για να επιτεθούν στον εχθρό.
Οι κυτοκίνες συνήθως κάνουν τη δουλειά τους και μετά εξαφανίζονται, αλλά όταν το στρες είναι χρόνιο δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Τότε είναι που η φλεγμονή αρχίζει να προκαλεί βλαβερές συνέπειες στο σώμα, λένε οι ερευνητές και χωρίς ακόμα να μπορεί να εξηγηθεί επαρκώς έχει διαπιστωθεί ότι το κοινό χαρακτηριστικό πολλών παθήσεων είναι η προυπάρχουσα χρόνια φλεγμονή χαμηλού επιπέδου.
Ποιες ασθένειες σχετίζονται με το άγχος
- Ρευματοειδής Αρθρίτιδα
Είναι μια παθολογική κατάσταση όπου το ανοσοποιητικό επιτίθεται σε αρθρώσεις και ιστούς, προκαλώντας δυσκαμψία και πόνο. Το στρες επιδεινώνει την ανισορροπία οδηγώντας σε αύξηση της φλεγμονής στο σώμα.
- Καρδιαγγειακές παθήσεις
Η φλεγμονή βρίσκεται στον πυρήνα της ανάπτυξης της αθηροσκλήρωσης, ενός προδρόμου της καρδιακής νόσου, διευκρινίζουν οι γιατροί. Επιπλέον, όσοι αντιμετωπίζουν χρόνιο στρες τείνουν να υιοθετούν ανθυγιεινές συνήθειες όπως η κατανάλωση λιπαρών τροφών, το κάπνισμα και η απουσία άσκησης, που με την σιερά τους συμβάλλουν ή επιδεινώνουν τις καρδιαγγειακές παθήσεις.
- Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου
Είναι ένας γενικός όρος για καταστάσεις που συνδέονται με φλεγμονή και επηρεάζουν το γαστρεντερικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Crohn και της ελκώδους κολίτιδας. Και τα δύο επιδεινώνονται από το στρες, το οποίο επηρεάζει τη φυσιολογική έκκριση πεπτικών ενζύμων από το σώμα και μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο αφομοιώνονται τα θρεπτικά συστατικά. Τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητές έχουν συνδέσει την σωστή λειτουργία του εντέρου, με ένα πεπτίδιο στον εγκέφαλο και το έντερο που ενεργοποιείται όταν είμαστε αγχωμένοι.
- Κατάθλιψη
Οι προ φλεγμονώδεις κυτοκίνες, αυτοί οι χημικοί αγγελιοφόροι που απελευθερώνονται ως απόκριση στο σωματικό ή ψυχολογικό στρες, μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα κατάθλιψης σε μερικούς ανθρώπους, οδηγώντας σε μειωμένη διάθεση, κόπωση και ανηδονία.
Μπορούμε να μειώσουμε το στρες και να επηρεάσουμε πιθανή φλεγμονή;
Η αερόβια άσκηση, η γιόγκα και ο διαλογισμός, έχουν λένε οι επιστήμονες αποδεδειγμένη δράση στην μείωση του στρες.
Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που διαλογίζονταν τακτικά είχαν χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης στο σώμα τους ενώ παρόμοια αποτελέσματα έχουν συνδεθεί με την τακτική πρακτική της γιόγκα.
Άλλες τεχνικές ανακούφισης από το στρες περιλαμβάνουν:
- Συζήτηση Περιγραφή
- Περπάτημα στην φύση
- Συμβουλευτική με ειδικό ψυχικής υγείας
Ο τρόπος που θα μας βοηθήσει να μειώσουμε το στρες είναι σε πολλές περιπτώσεις πολύ προσωπική υπόθεση, λένε οι ειδικοί και χρειάζεται προσήλωση και υπομονή μέχρι να φέρει αποτελέσματα.