Δυστυχώς, η έλλειψη βιβλιογραφίας εξακολουθεί να σημαίνει ότι έχουμε πολύ περιορισμένες γνώσεις σχετικά με τη συγκεκριμένη επίδραση του στην αθλητική απόδοση. Ωστόσο, οποια έρευνα έχουμε σχετική δείχνει ότι μπορεί να έχει αντίκτυπο στην αθλητική απόδοση - κάτι που μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους ελίτ αθλητές.
Κατά τη διάρκεια του μέσου εμμηνορροϊκού κύκλου, τα επίπεδα των ορμονών φύλου οιστρογόνου και προγεστερόνης αλλάζουν σε κάθε φάση. Αυτές οι ορμονικές διακυμάνσεις προκαλούν αλλαγές στη θερμοκρασία του σώματος, την αποθήκευση και τη χρήση ενέργειας και την ικανότητα των μυών να παράγουν δύναμη.
Ο κύκλος χωρίζεται σε τρεις φάσεις. Οι ημέρες 1 έως 5 του κύκλου είναι η περίοδος όπου τα επίπεδα οιστρογόνου και προγεστερόνης είναι χαμηλά. Αυτό ακολουθείται από την ωοθυλακική φάση κατά τη διάρκεια της οποίας η συγκέντρωση των οιστρογόνων αυξάνεται στην κορυφή (μεταξύ 10-14 ημερών). Αμέσως προηγείται της ωορρηξίας, όπου η προγεστερόνη παραμένει σχεδόν αμετάβλητη. Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της ωχρινικής φάσης, οι συγκεντρώσεις τόσο των οιστρογόνων όσο και της προγεστερόνης είναι υψηλές (ημέρες 19-24). Εάν δεν εμφανιστεί εμφύτευση γονιμοποιημένου ωαρίου, τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης πέφτουν και ο κύκλος επαναλαμβάνεται.
Είναι οι διακυμάνσεις στα οιστρογόνα και την προγεστερόνη που πιστεύεται ότι επηρεάζουν την αθλητική απόδοση. Η έρευνα δείχνει ότι τόσο τα οιστρογόνα όσο και η προγεστερόνη προάγουν την πρόσληψη και την αποθήκευση του μυογλυκογόνου . Και οι δύο ορμόνες αλλάζουν επίσης την ικανότητα χρήσης αυτής της αποθηκευμένης μορφής υδατανθράκων για ενέργεια - τόσο κατά τη διάρκεια της άσκησης όσο και σε κατάσταση ηρεμίας.
Η επίδραση της περιόδου στην κόπωση των αθλητριών
Το γλυκογόνο είναι η αποθηκευμένη μορφή υδατανθράκων στο μυ που παίζει σημαντικό ρόλο στην παροχή ενέργειας στο σώμα κατά τη διάρκεια της άσκησης. Η χρήση του γλυκογόνου των μυών φαίνεται να είναι πιο ικανή κατά τη διάρκεια της ωχρινικής φάσης, όταν τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη είναι υψηλά. Αυτό υποδηλώνει ότι κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως και των ωοθυλακίων φάσεων η άσκηση απαιτεί να χρησιμοποιούμε περισσότερο από το αποθηκευμένο γλυκογόνο μας, επομένως μπορεί να προκαλέσει περισσότερη κόπωση.
Μια άλλη κοινή πτυχή του εμμηνορροϊκού κύκλου είναι η διακύμανση της θερμοκρασίας του σώματος, κυρίως επειδή η προγεστερόνη προκαλεί παραγωγή θερμότητας. Οι αυξημένες συγκεντρώσεις προγεστερόνης συνδέονται με αυξημένη θερμοκρασία σώματος πυρήνα . Όταν αυξάνεται η θερμοκρασία του πυρήνα, το αίμα κατευθύνεται στο δέρμα προκειμένου να αφαιρεθεί η θερμότητα και να μειωθεί η εσωτερική θερμοκρασία. Ωστόσο, αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την παροχή οξυγόνου στους μύες, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη αντιληπτή προσπάθεια και πιθανώς νωρίτερα έναρξη της κόπωσης. Η ωχρινική φάση ειδικότερα χαρακτηρίζεται από υψηλότερη θερμοκρασία πυρήνα και αυξημένο καρδιακό ρυθμό.
Αρκετές μελέτες έχουν επίσης παρατηρήσει ότι η μυϊκή δύναμη είναι χαμηλότερη κατά τη διάρκεια της εμμηνόρροιας σε σύγκριση με τις άλλες φάσεις. Αυτή τη φορά τα οιστρογόνα προκαλούν αυτό το αποτέλεσμα. Πράγματι, ορισμένες από τις βασικές κυτταρικές δομές που εμπλέκονται στη δημιουργία μυϊκής δύναμης είναι ευαίσθητες στις διακυμάνσεις των οιστρογόνων. Οι χαμηλές συγκεντρώσεις οιστρογόνων που κυκλοφορούν κατά τη διάρκεια της εμμηνόρροιας μπορεί να κάνουν την προπόνηση δύναμης να αισθάνεται δυσκολότερη και η κόπωση να συμβεί νωρίτερα. Ορισμένα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι υπάρχουν τόσο αυξημένες αισθήσεις πόνου όσο και άσκηση κατά τη διάρκεια της ωοθυλακικής φάσης, κάνοντας την άσκηση να αισθάνεται πιο δύσκολη.
Ωστόσο, πρόσφατα σχόλια κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι παρά αυτές τις βιολογικές αντιδράσεις, ο αντίκτυπος στην αθλητική απόδοση φαίνεται να είναι ελάχιστος. Ωστόσο, δεδομένου ότι στο επίπεδο της ελίτ οι διαφορές μεταξύ νίκης και ήττας είναι οι ίδιες ελάχιστες, αυτό θα πρέπει ενδεχομένως να ληφθεί υπόψη.
ΠΗΓΗ: theconversation