Ως στεριότητα ορίζεται η ανικανότητα ενός ανδρόγυνου να κάνει παιδί για ένα χρόνο παρά τη συνεχή προσπάθεια. Όταν αυτό συμβαίνει, οι γιατροί αξιολογούν τα 2 μέλη του ζευγαριού για να κατανοήσουν την αιτία.
Για τους άνδρες, ο ακρογωνιαίος λίθος της αξιολόγησης γονιμότητας είναι η ανάλυση σπέρματος και υπάρχουν διάφοροι τρόποι για την αξιολόγηση του σπέρματος. Η μέτρηση του σπέρματος – ο συνολικός αριθμός των σπερματοζωαρίων που παράγει ένας άνθρωπος – και η συγκέντρωση σπέρματος – ο αριθμός του σπέρματος ανά χιλιοστόλιτρο σπέρματος – είναι κοινά μέτρα, αλλά δεν είναι οι καλύτεροι προγνωστικοί παράγοντες γονιμότητας. Ένα πιο ακριβές μέτρο εξετάζει το συνολικό αριθμό των κινητών σπερματοζωαρίων, το οποίο αξιολογεί το κλάσμα του σπέρματος που είναι σε θέση να κολυμπήσει και να κινηθεί.
Ένα ευρύ φάσμα παραγόντων – από την παχυσαρκία έως τις ορμονικές ανισορροπίες και τις γενετικές ασθένειες – μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα. Για πολλούς άνδρες, υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν. Αλλά ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1990, οι ερευνητές παρατήρησαν μια ανησυχητική τάση. Ακόμη και κατά τον έλεγχο για πολλούς από τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου, η ανδρική γονιμότητα φαινόταν να μειώνεται για δεκαετίες.
Το 1992, μια μελέτη διαπίστωσε μια παγκόσμια μείωση 50% στον αριθμό των σπερματοζωαρίων στους άνδρες κατά τα προηγούμενα 60 χρόνια. Πολλαπλές μελέτες κατά τα επόμενα έτη επιβεβαίωσαν ότι το αρχικό εύρημα, συμπεριλαμβανομένου ενός εγγράφου του 2017 που δείχνει μείωση της συγκέντρωσης σπέρματος κατά 50% έως 60% μεταξύ 1973 και 2011 σε άνδρες από όλο τον κόσμο.
Αυτές οι μελέτες, αν και σημαντικές, επικεντρώθηκαν στη συγκέντρωση σπέρματος ή στον συνολικό αριθμό σπερματοζωαρίων. Έτσι, το 2019, μια ομάδα ερευνητών αποφάσισε να επικεντρωθεί στον πιο ισχυρό συνολικό αριθμό των κινητών σπερματοζωαρίων. Διαπίστωσαν ότι το ποσοστό των ανδρών με φυσιολογικό συνολικό αριθμό κινητών σπερματοζωαρίων είχε μειωθεί κατά περίπου 10% τα προηγούμενα 16 χρόνια.
Η επιστήμη είναι συνεπής: Οι άνδρες σήμερα παράγουν λιγότερο σπέρμα από ό, τι στο παρελθόν και το σπέρμα είναι λιγότερο υγιές. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι τι θα μπορούσε να προκαλέσει αυτή τη μείωση της γονιμότητας.
Η Περιβαλλοντική τοξικότητα επηρεάζει την αναπαραγωγή
Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και χρόνια ότι, τουλάχιστον σε ζωικά μοντέλα, η περιβαλλοντική τοξική έκθεση μπορεί να αλλάξει την ορμονική ισορροπία και να επηρεάσει την αναπαραγωγή. Οι ερευνητές δεν μπορούν σκόπιμα να εκθέσουν τους ανθρώπους ασθενείς σε επιβλαβείς ενώσεις και να μετρήσουν τα αποτελέσματα, αλλά μπορεί να γίνει προσπάθεια αξιολόγησης των συσχετισμών.
Καθώς έγινε γνωστή η πτωτική τάση της ανδρικής γονιμότητας, ερευνητές άρχισαν να ψάχνουν περισσότερο χημικές ουσίες στο περιβάλλον για να πάρουν απαντήσεις. Πολλές από αυτές τις έρευνες επικεντρώνονται σε μόρια που μιμούνται τις ορμόνες του σώματος και αποβάλλουν την εύθραυστη ορμονική ισορροπία της αναπαραγωγής. Αυτές περιλαμβάνουν ουσίες όπως φθαλικές ενώσεις – πιο γνωστές ως πλαστικοποιητές – καθώς και φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα, βαρέα μέταλλα, τοξικά αέρια και άλλα συνθετικά υλικά.
Οι πλαστικοποιητές βρίσκονται στα περισσότερα πλαστικά - όπως μπουκάλια νερού και δοχεία τροφίμων - και η έκθεση συνδέεται με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία της τεστοστερόνης και του σπέρματος. Τα ζιζανιοκτόνα και τα φυτοφάρμακα αφθονούν στην προσφορά τροφίμων και μερικά – συγκεκριμένα εκείνα με συνθετικές οργανικές ενώσεις που περιλαμβάνουν φώσφορο – είναι γνωστό ότι επηρεάζουν αρνητικά τη γονιμότητα.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση περιβάλλει τις πόλεις, υποβάλλοντας τους κατοίκους σε σωματίδια, διοξείδιο του θείου, οξείδιο του αζώτου και άλλες ενώσεις που πιθανώς συμβάλλουν στην ανώμαλη ποιότητα του σπέρματος. Η έκθεση σε ακτινοβολία από φορητούς υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και μόντεμ έχει επίσης συσχετιστεί με μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων, μειωμένη κινητικότητα σπέρματος και μη φυσιολογικό σχήμα σπέρματος. Βαρέα μέταλλα όπως το κάδμιο, ο μόλυβδος και το αρσενικό υπάρχουν επίσης σε τρόφιμα, νερό και καλλυντικά και είναι επίσης γνωστό ότι βλάπτουν την υγεία του σπέρματος.
Tα προβλήματα υπογονιμότητας που προκαλούνται έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ανθρώπινη σωματική και συναισθηματική υγεία. Και η θεραπεία αυτών των βλαβών είναι δαπανηρή.
ΠΗΓΗ: theconversation
ΠΗΓΗ: theconversation