Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Queen Mary και το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο στο Δουβλίνο αναφέρουν ότι η αντίληψη ότι έχουμε τον έλεγχο στα μουσικά μας ακούσματα σχετίζεται με την ανακούφιση του έντονου πόνου. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα που είχαν την εντύπωση ότι είχαν τον έλεγχο των τραγουδιών που άκουγαν ανέφεραν ότι ένιωθαν λιγότερο πόνο σε σύγκριση με όσους δεν είχαν μουσική...ανεξαρτησία.
Προηγούμενη έρευνα αποκάλυψε πάντως ότι η μουσική έχει τη δύναμη να μας ανακουφίσει από τον πόνο, ειδικά τον χρόνιο πόνο που διαρκεί παραπάνω από 12 εβδομάδες. Παρόλα αυτά, οι μηχανισμοί πίσω από αυτή της τη λειτουργία δεν είναι γνωστή, ειδικά όταν πρόκειται για χρόνιο, οξύ πόνο.
Δεν είναι το τέμπο ούτε η ενέργεια που παίζει ρόλο σε ότι αφορά την ανακούφιση του πόνου. Αυτό που παίζει ρόλο είναι το συναίσθημα ότι εσύ ελέγχεις εκείνη τη στιγμή την μουσική σου επιλογή, αυτό ανακουφίζει. Προηγούμενες έρευνες πάνω σε αυτό το θέμα, παρόλα αυτά χρησιμοποιήσαν μόνο εργαστηριακά δείγματα, τα οποία και απέτυχαν να ερευνήσουν την επίδραση της μουσικής στον πραγματικό οξύ πόνο που ζούμε στην καθημερινότητά μας.
Για την καλύτερη κατανόηση του θέματος, οι συγγραφείς της μελέτης ζήτησαν από 286 ενήλικες που βιώνουν καθημερινά οξύ έντονο πόνο να βαθμολογήσουν τον πόνο τους πριν και μετά το άκουσμα ενός τραγουδιού. Οι συγγραφείς της μελέτης διασφάλισαν ότι η σύνθεση αυτού του κομματιού ήταν ακουγόταν σε δύο διαφορετικές version διαφορετικής πολυπλοκότητας.
Οι συμμετέχοντες άκουσαν τυχαία και τις δύο εκδοχές του τραγουδιού, τόσο την απλή, όσο την σύνθετη την ώρα που σε άλλους δόθηκε τυχαία η εντύπωση ότι είχαν κάποιον έλεγχο πάνω στην μουσική ποιότητα του τραγουδιού. Αυτό δεν ήταν στην πραγματικότητα αληθινό. Όλοι άκουσαν τα ίδια τραγούδια ανεξάρτητα από τη συμβουλή τους.
Τελικά, όπως αποδείχθηκε και από το πείραμα οι συμμετέχοντες που ένιωσαν ότι είχαν τον έλεγχο στη μουσική τους εμπειρία ένιωθαν μεγαλύτερη ανακούφιση σε σύγκριση με τους άλλους . Σύμφωνα με τα ερωτηματολόγια που ακολούθησαν, η ομάδα διασκέδασε και με τις δύο version του τραγουδιού, ωστόσο οι συγγραφείς της μελέτης δεν βρήκαν καμία σύνδεση μεταξύ της πολυπλοκότητας της μουσικής και της ανακούφισης του πόνου. Όσοι ακούν περισσότερη μουσική στην καθημερινότητά τους γενικά ανακουφίζονται ακόμα περισσότερο από τον πόνο, έχοντας αυτή την αίσθηση του ελέγχου στην επιλογή της μουσικής.
Συμπερασματικά, οι ερευνητές κατέληξαν ότι τόσο η επιλογή μουσικής και η ενασχόληση με αυτή είναι βασικές μεταβλητές στην ανακούφιση από τον πόνο.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο PLoS ONE.