Η ημερίδα, σύμφωνα και με τη σχετική ανακοίνωση, έθεσε τα θεμέλια ενός ουσιαστικού διαλόγου για επίκαιρα ζητήματα που σχετίζονται με τη βία στην εφηβεία και τις προκλήσεις στην εκπλήρωση του γονεϊκού ρόλου.
Ο επιστημονικά υπεύθυνος του πιλοτικού προγράμματος «It’s up to you(th)»,Ψυχολόγος παιδιών και εφήβων Ph.D (c), Αλέξανδρος Καλαβρής και η Κλινική Ψυχολόγος MSc, Πρόσωπο αναφοράς Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης για το πιλοτικό πρόγραμμα «It’s up to you(th)», Μελίνα Τσιόδρα, αναφέρθηκαν αναλυτικά στους στόχους του προγράμματος και στις βέλτιστες πρακτικές που θα βοηθήσουν ξεχωριστά κάθε δήμο στον οποίο εφαρμόζεται. Το πιλοτικό πρόγραμμα «It’s Up to Youth» υλοποιείται στους Δήμους Λυκόβρυσης-Πεύκης, Αχαρνών, Αμαρουσίου και Κηφισιάς.
{https://youtu.be/YBOSu5uOEj4}
Ο δήμαρχος Λυκόβρυσης-Πεύκης, Μάριος Ψυχάλης, απηύθυνε χαιρετισμό τονίζοντας πως βρίσκεται δίπλα στην ΕΠΑΨΥ και θα συμβάλλει σε κάθε αντίστοιχη δράση.
Ο πρόεδρος της ΕΠΑΨΥ, Δημήτρης Γαλάνης, ανέφερε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πως «το πρόγραμμα "It's up to Youth", υλοποιείται από ΕΠΑΨΥ, υπό την εποπτεία και τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας χάρη στα ευήκοα ώτα. Δεσμεύτηκε δε για περισσότερες δράσεις με τη συμμετοχή εφήβων σε εξωτερικούς χώρους όπως για παράδειγμα ένα μίνι πρωτάθλημα που θα συνδυαστεί με μια συναυλία και workshops».
Ο επίτιμος πρόεδρος και ιδρυτής της Ε.Π.Α.Ψ.Υ, ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής Ψυχιατρικής, Στέλιος Στυλιανίδης, συντόνισε τη συζήτηση υπενθυμίζοντας πως ξεχνάμε πώς να κάνουμε κοινότητα και πώς να δημιουργούμε δεσμούς και πόσο πολύτιμο είναι να μπορούμε να μιλήσουμε για να είναι ο έφηβος συγγραφέας της δικής του βιογραφίας. Υπογράμμισε πως για την ΕΠΑΨΥ η γραμμή είναι πάντα μια: πιλοτικές παρεμβάσεις, αξιολόγηση και ο αντίκτυπος στην κοινότητα έτσι ώστε να προχωράμε μπροστά με επιστημονικά και στέρεα βήματα.
Η Επ. Καθηγήτρια Παιδοψυχιατρικής Ε.Κ.Π.Α και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της ΕΠΑΨΥ, Κωνσταντίνα Μαγκλάρα, τόνισε πως «χωρίς δικτύωση στην κοινότητα δεν μπορεί να έρθει κανένα αποτέλεσμα. Η ψυχική υγεία πρέπει να υποστηρίζεται κατ'αρχάς στην κοινότητα στους χώρους που τα παιδιά ζουν και μεγαλώνουν και πως ένας από αυτούς τους χώρους είναι το σχολείο ανέφερε τονίζοντας πως «χρειαζόμαστε τέτοια προγράμματα, που μπορούν να στεριώσουν και να γίνουν ορόσημα».
Η Παιδοψυχίατρος και Διευθύντρια ΚΟ.ΚΕ.Ψ.Υ.Π.Ε. του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, Μάρθα Μπουρνιά, εστίασε στη σχέση της εφηβικής βίας με το διαδίκτυο αναφέροντας πως το «cyberbullying είναι πολλαπλασιαστής εφηβικής βίας με συχνότερα θύματα τα κορίτσια».
Ο Διευθυντής Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, Γιώργος Νικολαϊδης, έδωσε έναν πιο αισιόδοξο τόνο στο φαινόμενο της νεανικής παραβατικότητας διαχωρίζοντας την εφηβική βία από την αναπαράσταση της και σημειώνοντας πως «η ζωή που θα κληθούν να ζήσουν τα σημερινά παιδιά ως ενήλικες δεν θα είναι η δική μας ζωή».
Στη συζήτηση συμμετείχαν γονεις, εκπαιδευτικοί και ένας μαθητής της τρίτης λυκείου, ο οποίος χάρισε ένα εφηβικό παλμό στη συζήτηση αναδεικνύοντας -λιγότερο ορατές στα ενήλικα μάτια -διαστάσεις του σχολικού εκφοβισμού.