Ένα από τα ικανοποιητικά συναισθήμτα που προσφέρει το τρέξιμο είναι ότι γρήγορα μπορεί να δεις πρόοδο. Κάθε μέρα που βγαίνεις εκεί έξω (ανεξάρτητα από το πόσο γρήγορα τρέχεις), το σώμα σου γίνεται δυνατότερο, χτίζεις αντοχή και η κίνησή σου γίνεται πιο αβίαστη. Ένα από τα μειονεκτήματα του τρεξίματος είναι ότι για πολλούς είναι κουραστικό. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να είναι έτσι. Μπορείς να κάνεις πιο εύκολο το τρέξιμο ακολουθώντας μερικές συμβουλές.
Χρήσιμες συμβουλές για πιο ευχάριστο τρέξιμο
1. Κοιμήσου καλά το βράδυ: Πάντα αισθάνεστε καλύτερα όταν ξεκουράζεστε καλά, καθώς το σώμα σας θα αποδίδει καλύτερα. Όταν κοιμάστε, το σώμα σας μπαίνει σε εντατική λειτουργία αποκατάστασης. Οπότε θα μπορείτε να βγάλετε τον καλύτερο σας εαυτό την επόμενη μέρα. Αλλά αν δεν κοιμάστε αρκετά, το σώμα σας δεν έχει χρόνο να αναρρώσει, γεγονός που καθιστά πιο πιθανό να αισθανθείτε πόνο ή δυσφορία. Η έρευνα δείχνει ακόμη ότι η έλλειψη ύπνου θα μπορούσε να συμβάλει σε περισσότερο πόνο.
2. Πάρτε αναπνοές από την κοιλιά: Θα λάβετε περισσότερο οξυγόνο με βαθιά αναπνοή (αναπνοή από την κοιλιά) από ό, τι εάν παίρνετε πιο ρηχές αναπνοές από το πάνω μέρος του στήθους σας. Και με περισσότερο οξυγόνο σε κυκλοφορία, οι μύες σας δεν θα κουραστούν τόσο γρήγορα. Για να μάθετε την κοιλιακή αναπνοή, ξαπλώστε με το πρόσωπο με το ένα χέρι στον αφαλό σας. Καθώς εισπνέετε, διευρύνετε την κοιλιά σας, τραβώντας περισσότερο αέρα προς τα κάτω στο κάτω μέρος των πνευμόνων. Το χέρι σας πρέπει να σηκωθεί καθώς η κοιλιά σας επεκτείνεται. Καθώς εκπνέετε, συσπάστε την κοιλιά σας και σπρώξτε τον αέρα έξω, ώστε να πέσει το χέρι σας. Εξασκηθείτε σε αυτό (ξαπλωμένοι ή καθιστοί) δύο ή τρεις φορές την ημέρα, παίρνοντας τουλάχιστον 10 ανάσες κάθε φορά και δοκιμάστε το ενώ τρέχετε. Εάν αρχίσετε να λαχάνιασμα κατά τη διάρκεια του τρέξιμου σας ή παρατηρήσετε ότι οι ώμοι και το στήθος σας ανεβαίνουν, αναπνέετε από το στήθος. Σταματήστε για λιγο το τρέξιμο, πάρτε την ανάσα σας και προσπαθήστε ξανά.
3. Κόψτε ταχύτητα: Αν έχετε λαχανιάσει, πονάτε στα πλευρλα ή νιώθετε πόνο και δυσφορία, μειώστε τον ρυθμό σας με λίγο περπάτημα. Καθώς αισθάνεστε καλύτερα, σταδιακά αυξήστε ξανά τη ταχύτητά σας. Οι μυϊκοί πόνοι και ακόμη και κάποιος πόνος στις αρθρώσεις είναι φυσιολογικοί στην αρχή - αρκεί να μην διαρκούν περισσότερο από μία ή δύο ημέρες. Εάν ο πόνος δεν υποχωρήσει ή επαναλαμβάνεται συχνότερα, χρειάζεται να το ελέγξετε.
4. Αποκτήστε λίγο ρυθμό με μουσική: Η μουσική έχει αποδειχθεί ότι εμπνέει τους ασκούμενους να γυμναστούν περισσότερο. Οποιεσδήποτε αισιόδοξες μελωδίες μπορούν να προσθέσουν ενέργεια στα βήματά σας και να σας παρακινήσουν. Ξεκινήστε με τραγούδια που έχουν πιο αργό ρυθμό για να ζεσταθείτε, στη συνέχεια επιλέξτε τραγούδια υψηλότερης ενέργειας για το μεσαίο στάδιο του τρεξίματός σας και τελειώστε με έναν πιο αργό, χαλαρωτικό ήχο. Απλώς θυμηθείτε να κρατήσετε χαμηλή την ένταση και (αν είστε έξω) χρησιμοποιήστε μόνο ένα ακουστικό, για να παραμείνετε σε εγρήγορση με το περιβάλλον σας.
ΠΗΓΗ: HarvardMedicalSchool