Ο βουλευτής των Συντηρητικών Νιλ Πάρις ανακοίνωσε πρόσφατα την παραίτησή του αφότου παραδέχτηκε ότι παρακολούθησε δύο φορές πορνό στο κινητό του τηλέφωνο κατά τη διάρκεια συνεδριάσεων στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Αφότου τον ανέφεραν δύο γυναίκες συνάδελφοί του που παρακολουθήσαν τις πράξεις του, ο Πάρις παραδέχτηκε ότι δύο φορές παρακολούθησε πορνογραφικό περιεχόμενο στο κινητό του, στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Όπως συνειδητοποίησε και ο Πάρις, η παρακολούθηση πορνό κατά την εργασία μπορεί να τερματίσει επαγγελματικές καριέρες. Σχεδόν παγκοσμίως θεωρείται μη αποδεκτό και εκλαμβάνεται ως μία απαράδεκτη συμπεριφορά. Παράλληλα, το να «σε πιάσουν» μπορεί να έχει επιπτώσεις στις προσωπικές σου σχέσεις.
Από τη ματιά των ψυχολόγων, η πορνογραφία θεωρείται άκακη και ακόμα και βοηθητική σε ορισμένες περιπτώσεις. Η υπερβολική χρήση της, όμως, για τους λάθος λόγους σε ανάρμοστα μέρη μπορεί να διαστρεβλώσει τις αντιλήψεις και αξίες μας. Αυτό χαρακτηρίζεται ως «προβληματική χρήση πορνογραφίας». Η παρακολούθηση πορονογραφικού περιεχομένου στη δουλειά συμπεριλαμβάνεται σε αυτήν την κατηγορία. Ωστόσο, πολλά άτομα το κάνουν.
Ποιοι το κάνουν;
Μία έρευνα στις ΗΠΑ σε περίπου 2.000 ενήλικες που εκπονήθηκε το 2024 βρήκε ότι το 63% των αντρών έχουν παρακολουθήσει πορνό τουλάχιστον μία φορά στη δουλειά τους, τους προηγούμενους τρεις μήνες και το 38% το έχει κάνει πάνω από μία φορά. Ανάμεσα στις γυναίκες, αυτά τα ποσοστά είναι μειωμένα στο 36% και στο 13% αντίστοιχα.
Η έρευνα σχετικά με την προβολή πορνό στον χώρο εργασίας τείνει να επικεντρώνεται σε επαγγέλματα με καθημερινή πρόσβαση στο διαδίκτυο ως μέρος της εργασίας τους. Το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ αποκάλυψε μια επιδημία αχαλίνωτης «επαναλαμβανόμενης πορνογραφικής χρήσης» μεταξύ του προσωπικού του το 2009. Επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν μετά από αίτημα της Ένωσης Τύπου για ελευθερία πληροφόρησης έδειξαν ότι είχαν γίνει 24.000 προσπάθειες πρόσβασης σε πορνογραφία στο βρετανικό κοινοβούλιο μεταξύ των γενικών εκλογών του Ιουνίου 2017 και του Ιανουαρίου 2018.
https://twitter.com/GBNEWS/status/1520051214964215812
Γιατί το ρισκάρουν;
Μία μελέτη 2.500 ανδρών και γυναικών στην Ουγγαρία βρήκε οχτώ διαφορετικά κίνητρα πίσω από την παρακολούθηση πορνό. Ο πιο κοινός λόγος ήταν απλώς η ευχαρίστηση (45%). Ένα 12% ανέφερε την περιέργεια και ένα 10% σημείωσαν ότι υπέκυπταν σε φαντασιώσεις για να ανικανοποίητες σεξουαλικές εμπειρίες.
Κανένα από τα οχτώ κίνητρα δε συνδέθηκαν με προβληματική χρήση πορνογραφίας αλλά κάποια άτομα ανέφεραν ότι χρησιμοποίησαν το πορνό στη δουλειά για να διαχειριστούν το στρες ή όταν χρειάζονταν έναν συναισθηματικό περισπασμό, όπως το να αντιμετωπίσουν την κακή τους διάθεση. Αυτοί οι δύο λόγοι έχουν πιο κοντινές σχέσεις με την προβληματική πορνογραφία διότι πιθανώς αναδεικνύουν μία τάση χρήσης του πορνό για την αντιμετώπιση άλλων προβλημάτων.
Είναι πιθανό ότι μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν πορνό στον χώρο εργασίας για άλλους λόγους - καθιστώντας το μια πράξη εξέγερσης χαμηλού επιπέδου ή για να αποδείξουν ότι είναι πιο έξυπνοι από τους εργοδότες τους με το να παρακάμψουν τους κανόνες. Το να έχεις ένα μυστικό που κανείς δεν ξέρει μπορεί να είναι κίνητρο. Οι άνθρωποι απολαμβάνουν την αίσθηση ότι ξεπερνούν τους ανυποψίαστους συναδέλφους ή θα μπορούσε ακόμη και να είναι μια μορφή αυτοσυντήρησης για όσους υπερεργάζονται.
Παρά τη γενική στάση κατά της πορνογραφίας στους χώρους εργασίας, ένας μικρός αριθμός εργαζομένων είναι αναίσχυντοι στην ανταλλαγή πορνογραφίας. Στοιχεία από το Συνέδριο συνδικαλιστικών οργανώσεων δείχνουν ότι το 10% των γυναικών εργαζομένων έχουν εκτεθεί σε πορνογραφία στον χώρο εργασίας. Σε πολλές περιπτώσεις τέτοιες εικόνες χρησιμοποιούνται για παρενόχληση, κάνοντας τις γυναίκες να φοβούνται να το αναφέρουν.
ΠΗΓΗ: theconversation