Τα άτομα ηλικίας 40-79 ετών που περπατούσαν 9.826 βήματα κάθε μέρα ήταν 50% λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν άνοια μέσα σε 7 χρόνια, υπολόγισε η μελέτη. Επιπλέον, τα άτομα που περπάταγαν «με σκοπό» - με ρυθμό μεγαλύτερο των 40 βημάτων ανά λεπτό - μπόρεσαν να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας κατά 57% με μόλις 6.315 βήματα την ημέρα.
«Είναι μια δραστηριότητα γρήγορου περπατήματος», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Borja del Pozo Cruz, επίκουρος αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας στο Odense.
Ακόμη και οι άνθρωποι που περπατούσαν περίπου 3.800 βήματα την ημέρα με οποιαδήποτε ταχύτητα μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας κατά 25%, διαπίστωσε η μελέτη.
«Αυτό θα ήταν αρκετό, στην αρχή, για άτομα που κάνουν καθιστική ζωή. Στην πραγματικότητα, είναι ένα μήνυμα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι γιατροί για να παρακινήσουν τους ηλικιωμένους που κάθονται πολύ. Τα 4.000 βήματα είναι πολύ εφικτά από πολλούς, ακόμη και εκείνους που είναι λιγότερο κατάλληλοι ή δεν αισθάνονται να έχουν μεγάλο κίνητρο», πρόσθεσε ο Borja del Pozo Cruz. «Ίσως, πιο δραστήρια άτομα θα πρέπει να στοχεύουν στα 10 χιλιάδες όπου βλέπουμε τα μέγιστα αποτελέσματα».
Αλλά υπήρχε ένα ακόμη πιο ενδιαφέρον αποτέλεσμα θαμμένο στη μελέτη, σύμφωνα με ένα άρθρο με τίτλο "Είναι το 112 το νέο 10.000;" που δημοσιεύτηκε την Τρίτη στο JAMA Neurology.
Ο πιο ταχύς ρυθμός βαδίσματος μειώνει ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο άνοιας
Η μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου άνοιας - 62% - επιτεύχθηκε από άτομα που περπατούσαν με πολύ γρήγορο ρυθμό 112 βημάτων ανά λεπτό για 30 λεπτά την ημέρα, σύμφωνα με τη μελέτη. Προηγούμενη έρευνα είχε χαρακτηρίσει τα 100 βήματα το λεπτό (2,7 μίλια την ώρα) ως ένα μέτριο επίπεδο έντασης.
Το άρθρο υποστήριξε ότι τα άτομα που επιθυμούν να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας εστιάζουν στον ρυθμό βαδίσματος τους στην απόσταση που περπατούν.
«Ενώ τα 112 βήματα/λεπτό είναι ένας αρκετά γρήγορος ρυθμός, το «112» είναι πιθανώς ένας πολύ πιο εύκολος και λιγότερο εκφοβιστικός αριθμός για τα περισσότερα άτομα από το «10.000», ειδικά αν ήταν σωματικά αδρανείς ή υποδραστήριοι», έγραψαν οι ερευνητές του Αλτσχάιμερ, Ozioma Okonkwo και η Elizabeth Planalp στο editorial. Ο Okonkwo είναι αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα ιατρικής στο Κέντρο Έρευνας για τη Νόσο Alzheimer του Wisconsin στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin--Madison. Η Planalp είναι ερευνητής στο εργαστήριο του Okonkwo.
«Συμφωνούμε ότι αυτό είναι ένα πολύ ενδιαφέρον εύρημα», δήλωσε ο del Pozo Cruz. «Η άποψή μας είναι ότι η ένταση των βημάτων έχει σημασία! Πάνω από τον όγκο. Η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση όχι μόνο του αριθμού των βημάτων αλλά και του ρυθμού και έτσι αυτοί οι τύποι μετρήσεων μπορούν επίσης να ενσωματωθούν σε εμπορικά ρολόγια. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για αυτό».
ΠΗΓΗ: CNN