Η φυσική δραστηριότητα βελτιώνει τόσο τη σωματική όσο και τη ψυχική υγεία των ανθρώπων. Τα οφέλη αυτά είναι εξίσου σημαντικά και για τα άτομα με αναπηρία. Ωστόσο, γι΄αυτήν την κατηγορία των ατόμων υπάρχουν λίγες οδηγίες. Έτσι, μία ομάδα επιστημόνων δημοσίευσε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, οδηγίες σωματικής δραστηριότητας για νεαρά άτομα με αναπηρίες από 2 έως 17 ετών. Οι συστάσεις πραγματοποιήθηκαν με βάση την επιστημονική έρευνα για νεαρά άτομα με αναπηρία.
Οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα από 176 διαφορετικές μελέτες, που εξερεύνησαν μία ευρεία γκάμα φυσικών δραστηριοτήτων και τον αντίκτυπο που είχαν στην πνευματική και σωματική υγεία νέων ατόμων με διάφορες αναπηρίες. Αυτό περιλάμβανε σωματικές, διανοητικές και μαθησιακές αναπηρίες.
Πόσο λεπτά άσκησης συστήνονται σε άτομα με αναπηρία
Με βάση τα ευρήματά τους συστήνεται σε νέα άτομα με αναπηρία 120 - 180 λεπτά κυρίως αερόβιας φυσικής δραστηριότητας κάθε εβδομάδα ανεξάρτητα ηλικίας και αναπηρίας - όπως η ποδηλασία, ο χορός ή ακόμα και το τραμπολίνο σε μέτρια ή δυνατή ένταση. Τα δεδομένα, όμως, έδειξαν ότι όλος αυτός ο χρόνος δεν χρειάζεται να καλυφθεί με μία προσπάθεια.
Μπορεί τα δεδομένα να έδειξαν ότι 20 λεπτά τη μέρα να είναι αρκετά για τα παιδιά με αναπηρία που θέλουν να δουν οφέλη στην υγεία τους αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε μπορούν να ασκηθούν περισσότερο αν το θέλουν.
Για παράδειγμα μπορεί να το σπάσουν σε 20 λεπτά την ημέρα μέσα σε μία εβδομάδα ή σε 40 λεπτά 3 φορές την εβδομάδα. Η αερόβια άσκηση όχι μόνο είναι σημαντική για τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας αλλά μπορεί να βοηθήσει την ισορροπία να κάνει τους ανθρώπους να νιώσουν μεγαλύτερη ηρεμία, λιγότερο άγχος και να αυξήσει την αυτοπεποίθηση
Η συγκεκριμένη σύσταση για παιδιά με αναπηρία διαφέρει από τη σύσταση 60 λεπτών καθημερινής φυσικής δραστηριότητας μέτριας η δυνατής έντασης για νεαρά άτομα που δεν έχουν κάποια αναπηρία. Στα παιδιά με αναπηρία συστήνεται λιγότερη φυσική δραστηριότητα, λόγω κάποιων αναπηριών τους και λόγω των διαφορών στη μυϊκή μάζα ή του τρόπου που κινούνται, που ίσως του αναγκάσουν να ασκηθούν πιο σκληρά όταν είναι ενεργά.
Ασκήσεις δύναμης και ισορροπίας
Τα στοιχεία που εξετάστηκαν έδειξαν επίσης ότι ήταν σημαντικό για αυτήν την ομάδα ατόμων να κάνει δραστηριότητες εστιασμένες στη δύναμη και την ισορροπία περίπου 3 φορές την εβδομάδα. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως γυμναστική, χορός, γιόγκα ή ακόμα και διάφορα αθλήματα. Η έρευνα έδειξε ότι αυτού του είδους οι ασκήσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν στις κινητικές δεξιότητες, να χτίσουν δύναμη και αντοχή.
Επιπλέον, δεν βρέθηκαν στοιχεία που να δείχνουν ότι η σωματική δραστηριότητα δεν είναι ασφαλής για τους νέους με αναπηρία όταν εκτελείται σε επίπεδο κατάλληλο για την ηλικία και τη σωματική και πνευματική τους λειτουργία. Φάνηκε επίσης ότι οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα είναι καλύτερη από το τίποτα.
Συμπερασματικά, η σωματική δραστηριότητα είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των νέων. Είναι σημαντικό για τη φυσική κατάσταση, τη δύναμη, την ψυχική υγεία, τις λειτουργικές δεξιότητες ή μπορεί ακόμη και να είναι ένας τρόπος κοινωνικοποίησης για τους νέους. Για την επίτευξη αυτών των στόχων σωματικής δραστηριότητας δεν χρειάζεται απαραίτητα να αφιερώνετε περισσότερο χρόνο στο γυμναστήριο ή να κάνετε δομημένες προπονήσεις. Απλά πράγματα, όπως το να παίζετε έξω με φίλους, να περπατάτε ή να πηγαίνετε με ποδήλατο στο σχολείο, είναι όλοι εύκολοι τρόποι για να ασκηθείτε και να βοηθήσετε την υγεία ας.
ΠΗΓΗ: theconversation