Η έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα από τον ΠΟΥ, το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR), το Υπουργείο Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών (UN DESA) και το Ταμείο Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών (UNFPA), ζητεί επείγουσα δράση για την καταπολέμηση του ηλικιακού ρατσισμού και της καλύτερης μέτρησης του για αυτό που είναι - μια ύπουλη μάστιγα για την κοινωνία.
Που παρατηρείται συχνότερα ο ηλικιακός ρατσισμός
Ο ηλικιακός ρατσισμός εισχωρεί σε πολλούς θεσμούς και τομείς της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παρέχουν υγειονομική και κοινωνική περίθαλψη, στο χώρο εργασίας, στα μέσα ενημέρωσης και στο νομικό σύστημα. Η παροχή υγειονομικής περίθαλψης με αποκλειστικό κριτήριο την ηλικία είναι διαδεδομένη. Μια συστηματική ανασκόπηση το 2020 έδειξε ότι στο 85% από 149 μελέτες, η ηλικία καθόριζε ποιος θα λάμβανε ορισμένες ιατρικές διαδικασίες ή θεραπείες.
Τόσο οι μεγαλύτεροι όσο και οι νεότεροι ενήλικες συχνά βρίσκονται σε μειονεκτική θέση στο χώρο εργασίας και η πρόσβαση σε εξειδικευμένη κατάρτιση και εκπαίδευση μειώνεται σημαντικά με την ηλικία. Ο ηλικιακός ρατσισμός ενάντια στους νεότερους εκδηλώνεται σε πολλούς τομείς όπως η απασχόληση, η υγεία, η στέγαση και η πολιτική όπου οι φωνές των νεότερων συχνά απορρίπτονται.
Ο ηλικιακός ρατσισμός έχει σοβαρές και ευρείες συνέπειες για την υγεία και την ευημερία των ανθρώπων. Μεταξύ των ηλικιωμένων, ο ηλικιακός ρατσισμός συνδέεται με την κακή σωματική και ψυχική υγεία, την αυξημένη κοινωνική απομόνωση και τη μοναξιά, μεγαλύτερη οικονομική ανασφάλεια, μειωμένη ποιότητα ζωής και τον πρόωρο θάνατο. 6,3 εκατομμύρια περιπτώσεις κατάθλιψης παγκοσμίως εκτιμάται ότι οφείλονται σε αυτόν. Διασταυρώνει και επιδεινώνει άλλες μορφές προκατάληψης και μειονεκτημάτων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με το σεξ, τη φυλή και την αναπηρία, οδηγώντας σε αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία και την ευημερία των ανθρώπων.
Ο ηλικιακός ρατσισμός κοστίζει τις κοινωνίες μας δισεκατομμύρια δολάρια. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ), μια μελέτη του 2020 έδειξε ότι ο ηλικιακός ρατσισμός με τη μορφή αρνητικών ηλικιακών στερεοτύπων και αυτοαντίληψης οδήγησε σε υπερβολικό ετήσιο κόστος 63 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ για τις οκτώ πιο ακριβές συνθήκες υγείας.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις στην Αυστραλία, εάν εργαζόταν 5% περισσότεροι άνθρωποι ηλικίας 55 ετών και άνω, θα υπήρχε θετικός αντίκτυπος 48 δισεκατομμυρίων δολαρίων AUD στην εθνική οικονομία ετησίως. Επί του παρόντος, υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα και πληροφορίες σχετικά με το οικονομικό κόστος του ηλικιακού ρατσισμού και απαιτείται περισσότερη έρευνα για την καλύτερη κατανόηση του οικονομικού του αντίκτυπου, ιδίως σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα.