Η συγκεκριμένη έκθεση αποτελεί «βασικό συστατικό της φυσικής υγείας και ευεξίας, και όπως άλλες πτυχές της υγείας, μπορεί να επηρεαστεί από μια σειρά κοινωνικοοικονομικών και περιβαλλοντικών παραγόντων που πρέπει να αντιμετωπιστούν με ολοκληρωμένες στρατηγικές», σύμφωνα με τη σχετική διακήρυξη της ΕΕ.
«Οι κοινωνίες εξελίσσονται διαρκώς, αντιμετωπίζουν συχνές κρίσεις και ο αντίκτυπος παραγόντων άγχους, όπως η κρίση υγείας, οι φυσικές καταστροφές, και ζητήματα, όπως ανθρωπιστικές κρίσεις, γεωπολιτικές συγκρούσεις, ψηφιοποίηση, διακρίσεις, βία, απομόνωση, δεν μπορούν να αγνοηθούν», τονίζει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, ψυχίατρος, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ο οποίος είναι και ο σκιώδης εισηγητής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τη συγκεκριμένη έκθεση.
Η έκθεση για την Ψυχική Υγεία «επιδιώκει να δημιουργήσει θετικές αλλαγές στη ζωή εκατομμυρίων πολιτών της ΕΕ» και «αποσκοπεί σε μια προσέγγιση ψυχικής υγείας σε όλες τις πολιτικές, στη θέσπιση Ευρωπαϊκού Έτους Ψυχικής Υγείας, καθώς και στην πρόταση για μία Ευρωπαϊκή Στρατηγική Ψυχικής Υγείας».
«Ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και οι επακόλουθες κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις, μαζί με την τριπλή πλανητική κρίση της κλιματικής αλλαγής, της απώλειας βιοποικιλότητας και της ρύπανσης, έχουν περαιτέρω επηρεάσει την ψυχική υγεία των ατόμων και οι συνέπειες αυτών των κρίσεων στην ψυχική υγεία δεν έχουν γίνει ακόμη πλήρως κατανοητές», σημειώνει ο κ. Κυμπουρόπουλος. Επισημαίνει δε, ότι «σε μία κρίσιμη χρονική στιγμή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την έκθεση αυτή, παρουσιάζει συγκεκριμένες λύσεις για τις πολυαναμενόμενες ανάγκες των ευρωπαίων πολιτών» και ότι η έκθεση υπογραμμίζει «τη σχέση μεταξύ ψυχικής και σωματικής υγείας, αντιμετωπίζει την ανάγκη για περισσότερη έρευνα» και τονίζει «τη συνεργασία μεταξύ ιδιωτικών και δημόσιων υπηρεσιών ψυχικής υγείας».
Τέλος, η έκθεση στοχεύει «στη μείωση του στίγματος, στην αύξηση της ευαισθητοποίησης και στη συμπερίληψη μιας ισορροπημένης άποψης για τις ψηφιακές τεχνολογίες στον τομέα της ψυχικής υγείας, ιδιαίτερα της τηλε-υγείας».