Το sexting από εφήβους σε εφήβους δημιούργησε σημαντική προσοχή στα μέσα ενημέρωσης, με τίτλους ειδήσεων κυρίως να προειδοποιούν για τους κινδύνους του σεξ . Τον Ιανουάριο του 2018, η αστυνομία στο Châteauguay, κοντά στο Μόντρεαλ, ξεκίνησε μια εκστρατεία που ονομάζεται «sexts is porn» με στόχο μαθητές ηλικίας 12 έως 17 ετών. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια αστυνομική δύναμη προειδοποίησε πρόσφατα τους γονείς ότι ενδέχεται να διωχθούν εάν τα παιδιά τους στέλνουν άσεμνες εικόνες μέσω κινητού τηλέφωνα.
Φυσικά, αυτό ανησυχεί πολλούς γονείς.
Κορίτσια και αγόρια συμμετέχουν εξίσου
Το Sexting την τελευταία δεκαετία έχει αυξηθεί, το οποίο συνάδει με την ταχεία ανάπτυξη της διαθεσιμότητας και της ιδιοκτησίας των smartphone. Το σεξ κατά την εφηβεία, από την άλλη πλευρά, έχει μειωθεί την τελευταία δεκαετία. Η έρευνα διενήργησε μια μετα-ανάλυση της ερευνητικής βιβλιογραφίας, αντλώντας από 39 ερευνητικές μελέτες σεξουαλικών εφήβων διεθνώς μεταξύ 2009 και 2016.
Διαπιστώθηκε ότι περίπου το 15% των εφήβων στέλνει sexts. Εν τω μεταξύ, περίπου το 41% των εφήβων εχουν σεξουαλική επαφή , σύμφωνα με μια έκθεση του 2018 από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σημαντικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι το εφηβικό sexting σχετίζεται με τη σεξουαλική συμπεριφορά . Οι μεγαλύτεροι έφηβοι κάνουν επίσης πιο συχνά σεξ από τους νεότερους. Συνολικά, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι μεγαλύτεροι έφηβοι είναι πιθανότερο να στέλνουν sexts και να εχουν σεξουαλική επαφή.
Υπάρχει η αντίληψη ότι τα αγόρια συχνότερα ζητούν γυμνές εικόνες ή βίντεο από τα κορίτσια παρά το αντίθετο. Τα ευρήματα από τη μελέτη αναιρούν αυτήν την ευρέως διαδεδομένη υπόθεση και δείχνουν ότι αγόρια και κορίτσια είναι εξίσου πιθανό να συμμετάσχουν στο sexting. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των εφήβων χρησιμοποιούν τα προσωπικά τους smartphone έναντι των υπολογιστών τους. Το 2015, περίπου το 92% των εφήβων ηλικίας 15 έως 17 ετών στις ΗΠΑ κατείχαν κινητό τηλέφωνο .
ΚΙΝΔΥΝΟΣ Ή «ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ» ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ
Με την πανταχού παρουσία των smartphone και την αυξανόμενη ψηφιακή χρήση σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, οι γονείς δεν πρέπει να εκπλαγούν που οι έφηβοι ασχολούνται με το sexting με άλλους εφήβους. Οι ερευνητές προτείνουν ότι το συναινετικό εφηβικό sexting μπορεί να είναι ένα φυσιολογικό συστατικό της σεξουαλικής συμπεριφοράς και της ανάπτυξης στην ψηφιακή εποχή. Η αυξημένη επικράτηση αυτής της σεξουαλικής συμπεριφοράς, ιδίως σε ηλικιωμένους, αντιστοιχεί στο αυξανόμενο ενδιαφέρον τους για σεξουαλική εξερεύνηση και ανάπτυξη ταυτότητας.
Το Sexting έχει συνδεθεί με παρορμητικές και ριψοκίνδυνες συμπεριφορές, αλλά, μέχρι στιγμής, οι ενδείξεις για συσχέτιση μεταξύ του sexting και της κακής ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη ή η μοναξιά, είναι αδύναμες ως ανύπαρκτες.
Σε σύγκριση με τα αγόρια , τα κορίτσια αναφέρουν ότι αισθάνονται περισσότερη πίεση στο sexting, και επίσης ανησυχούν ότι θα κριθούν σκληρά για το sexting (π.χ., slut shaming) ή για το ότι δεν ενδίδουν σε αυτό. Τα αγόρια, από την άλλη πλευρά, μπορεί να δουν το sexting ως ευκαιρία να αναδείξουν την κοινωνική τους κατάσταση . Αυτό το διπλό πρότυπο μπορεί να δημιουργήσει υψηλότερα επίπεδα κινδύνου για τα κορίτσια .
Σε πολλές χώρες, είναι παράνομο ένα άτομο να διανέμει μια οικεία φωτογραφία χωρίς τη ρητή συγκατάθεση του ατόμου στη φωτογραφία . Η έρευνα δείχνει ότι το 12,5 τοις εκατό των εφήβων προωθεί οικείες φωτογραφίες χωρίς τη συγκατάθεση του αποστολέα.
Γι΄αυτό το λόγο, είναι σημαντικό μία κοπέλα να σκεφτεί καλά πριν στείλει μία φωτογραφία που μπορεί να την εκθέσει στο μέλλον από κάποιον κακόβουλο άνθρωπο.