Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι αυτή η τάση οφείλεται σε μία σειρά από βιολογικούς παράγοντες και τον τρόπο ζωής. Η διάρκεια του ύπνου, όμως, δεν ισούται απαραίτητα με την ποιότητά του, που φαίνεται να μειώνεται οσο μεγαλώνουμε.
Η μελέτη αξιολόγησε δεδομένα από πάνω από 11.000 άτομα 6 ετών και άνω. Οι συμμετέχοντες φόρεσαν μία συσκευή στους καρπούς τους, που ονομάζεται επιταχυνσιόμετρο για να καταγράφουν την κίνηση. Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από το 2011 έως το 2014 συμπεριέλαβαν τη διάρκεια ύπνου, το χρόνο που πέφτουμε στο κρεβάτι και την αποτελεσματικότητα του ύπνου.
Η αποτελεσματικότητα του ύπνου σχετίζεται με το πόσο καλά χρησιμοποιείς τον χρόνο που έχεις για ύπνο.
Πολύς ύπνος δεν είναι απαραίτητα καλός ύπνος
Αν και ο χρόνος που ξοδεύουν οι άνθρωποι για ύπνο καθώς μεγαλώνουν ακολουθεί τη καμπύλη του γράμματος U, η αποτελεσματικότητα του ύπνου χειροτερεύει. Ένας 40χρονος μπορεί να κοιμάται λιγότερο, αλλά πιθανότατα απολαμβάνει πιο ποιοτικό ύπνο από έναν 60ρη.
Τα άτομα που είναι μεγαλύτερα σε ηλικία μπορεί να ξοδεύουν περισσότερο χρόνο στο κρεβάτι, λόγω των λιγότερων επιλογών τρόπου ζωής ή των οικογενειακών απαιτήσεων. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι κοιμούνται περισσότερο.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι 20χρονοι έπεφταν ύπνο πιο αργά από όλους. Οι μαθητές και οι εργαζόμενοι εμφάνισαν τις πιο ακραίες διακυμάνσεις στα εβδομαδιαία πρότυπα ύπνου σε σχέση με τα πρότυπα ύπνου του Σαββατοκύριακου.
Το κριτήριο για να καταλάβεις αν κοιμήθηκες καλά το προηγούμενο βράδυ είναι να δεις πώς αισθάνεσαι κατά τη διάρκεια της ημέρας.