Η ικανότητα να μπορεί να διαφωνεί κάποιος με ηρεμία και επιχειρήματα είναι μια «τέχνη» θα έλεγε κανείς δεδομένου ότι είναι δύσκολο να μην χάσει τη ψυχραιμία του όταν αδικείται ή όταν δυσκολεύεται να υποστηρίξει τις απόψεις του.
Η επικοινωνία, πολλές φορές, είναι το «κλειδί» για να λειτουργήσει οποιαδήποτε σχέση. Αυτό συμβαίνει επειδή εάν αποτύχετε να επικοινωνήσετε αποτελεσματικά, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε περισσότερες παρεξηγήσεις, απόσταση και δυσαρέσκεια, που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν δυστυχία στη σχέση σας, είτε αυτή είναι προσωπική είτε επαγγελματική.
Μερικές οικογένειες προκειμένου να αποφύγουν τις πιθανές εντάσεις τείνουν να μην «φέρνουν στο τραπέζι» αμφιλεγόμενα θέματα τα οποία θα «πυροδοτήσουν» τη συζήτηση.
Ωστόσο, το να αποφεύγετε μια κατάσταση δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση, συνεπώς όταν μιλάτε μόνο με ανθρώπους που σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο, δεν είναι και ότι καλύτερο, τονίζουν οι επιστήμονες.
Αντίθετα, όταν συνομιλείτε με άτομα που σκέφτονται διαφορετικά από εσάς τότε αυτό μπορεί να σας ωφελήσει καθώς μπορεί να αυξήσει την αυτογνωσία σας.
«Η σύγκρουση είναι μέρος της ζωής μας», λένε οι επιστήμονες. Συνεπώς δεν πρέπει να αποφεύγετε τις συνομιλίες, με άτομα που έχουν αντίθετες απόψεις, ακόμη και αν πολλές φορές σας κάνουν να νιώθετε άβολα και αμήχανα.
Ο τρόπος για να το επιτύχετε αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι να να μετατρέψετε τις αντίθετες απόψεις σε πιο παραγωγικές και λιγότερο μαχητικές. Συγκεκριμένα, να δείξετε δεκτικότητα απέναντι σε αυτές τις απόψεις ακόμη και αν είστε αντίθετοι με αυτές. Ωστόσο το «κλειδί» σε όλη αυτή την κατάσταση είναι η διανοητική ταπεινοφροσύνη.
Τι είναι η διανοητική ταπεινοφροσύνη
Σε μια εποχή κοινωνικής σκληρότητας, οι επιστήμονες έχουν στραφεί σε ένα πιθανό αντίδοτο που ονομάζεται διανοητική ταπεινοφροσύνη και παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον σε πολλούς ερευνητικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων αυτών που μελετούν την ηγεσία, την οργανωτική συμπεριφορά, την επιστήμη της προσωπικότητας, τη θετική ψυχολογία, την κρίση, τη λήψη αποφάσεων, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τις διαομαδικές και διαπροσωπικές σχέσεις.
Στη συγκεκριμένη μελέτη οι ερευνητές πιστεύουν ότι η διανοητική ταπεινοφροσύνη μπορεί να μειώσει τη σημερινή πόλωση που υπάρχει στον δημόσιο λόγο. Την ορίζουν ως μια μεταγνωστική ικανότητα αναγνώρισης των περιορισμών των πεποιθήσεων και της γνώσης ενός ατόμου και έχει δύο κεντρικά στοιχεία:
1) την αναγνώριση των ορίων της γνώσης
2) την επίγνωση ότι μπορεί να υποκύψουν σε λάθη.
Τα άτομα που έχουν αυξημένη διανοητική ταπεινοφροσύνη θεωρούν ότι δεν τα ξέρουν όλα και ότι είναι πιθανό κάποιες απόψεις τους να είναι λανθασμένες, με αποτέλεσμα να μειώνεται η πόλωση, οι ακρότητες και να προσφέρεται μια ενδιαφέρουσα οδός για προστασία από αυταρχικές και μεροληπτικές τάσεις και προκαταλήψεις.
Οι ερευνητές υποστήριξαν ότι η δεκτικότητα σε αντίθετες απόψεις και η διανοητική ταπεινοφροσύνη βρίσκονται στο επίκεντρο υγιών συζητήσεων.
Τι έδειξε η έρευνα
Οι ερευνητές προκειμένου να δουν αν υπάρχει τρόπος να ενισχυθεί η διανοητική ταπεινοφροσύνη, χρησιμοποίησαν μια προσέγγιση που ονομάζεται επιβεβαίωση αξιών, στην οποία οι άνθρωποι στοχάζονται σε μία ή δύο αγαπημένες προσωπικές αξίες, όπως η ελευθερία, η ισότητα ή η οικογενειακή ασφάλεια.
Προηγούμενη έρευνα βρήκε ότι μια σύντομη περίοδος προβληματισμού σχετικά με τις προσωπικές αξίες μπορεί να αυξήσει την αίσθηση της ακεραιότητας των ανθρώπων όταν αισθάνονται ότι απειλούνται.
Ο στοχασμός αυτός φαίνεται επίσης να κάνει τους ανθρώπους πιο στοχαστικούς και ανοιχτόμυαλους ως προς τα άτομα που αμφισβητούν τις απόψεις τους.
Οι ερευνητές, στο πείραμά τους προσκάλεσαν συμμετέχοντες σε ομάδες των δύο ή τριών στο εργαστήριο.
Μετά τη συμπλήρωση μιας σειράς ψυχολογικών ερωτηματολογίων που αξιολογούν την προσωπικότητα, την πνευματική ταπεινοφροσύνη και την αυτοεκτίμηση, οι μισοί από τους συμμετέχοντες κλήθηκαν να αναλογιστούν την πιο σημαντική τους αξία (για παράδειγμα ελευθερία και ισότητα) γράφοντας για τη σημασία που έχει η επιλεγμένη αξία στη ζωή τους και πώς αυτή βελτιώνει τη συμπεριφορά τους.
Η δεύτερη ομάδα, η ομάδα ελέγχου, έγραψε για τη στάση της απέναντι στα ροφήματα όπως το τσάι και ο καφές.
Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες συμμετείχαν σε μια ομαδική συζήτηση διάρκειας 15 λεπτών με θέμα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της αύξησης των διδάκτρων των φοιτητών για την πληρωμή της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.
Οι ηχογραφήσεις των συζητήσεων αναλύθηκαν από γλωσσολόγους της ομάδας για να διαπιστωθούν τα επίπεδα υψηλής ή χαμηλής πνευματικής ταπεινοφροσύνης.
Οι επιστήμονες, επίσης, κωδικοποίησαν τις συνεισφορές των συμμετεχόντων στις συζητήσεις μαζί με πολλά άλλα χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένης της τάσης να κυριαρχούν στη συζήτηση, να εμπλέκονται με τις απόψεις άλλων ή να μεταφέρουν τις πεποιθήσεις τους ως βέβαιες, προφανείς και αδιαμφισβήτητες.
Οι συμμετέχοντες που συμμετείχαν στη συζήτηση με πιο ταπεινό τρόπο σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που διαφωνούσαν, έδειχναν να αισθάνονται περισσότερη ενσυναίσθηση, προσφορά, ευγνωμοσύνη και ταπεινότητα σε σύγκριση με την άλλη ομάδα.
Συνεπώς, η έρευνά μας έδειξε πώς μια απλή παρέμβαση μπορεί να ενισχύσει την πνευματική ταπεινοφροσύνη στις συνομιλίες.
Περισσότεροι από τους μισούς (60,6% των συμμετεχόντων) στην ομάδα επιβεβαίωσης αξιών έδειξαν περισσότερη διανοητική ταπεινοφροσύνη στη συζήτηση από το μέσο άτομο στην κατάσταση ελέγχου.
Αυτό το εύρημα, καθώς και τα ενισχυμένα συναισθήματα ανεκτικότητας που βιώνουν οι άνθρωποι, υποδηλώνουν ότι ο προβληματισμός για τις αξίες μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα των συζητήσεων για αμφιλεγόμενα ζητήματα.
Ωστόσο, πολλές συζητήσεις για αμφιλεγόμενα ζητήματα γίνονται στο διαδίκτυο. Ο διάλογος πρόσωπο με πρόσωπο είναι πολύ διαφορετικός από την διαδικτυακή επικοινωνία, ιδιαίτερα όταν τα άτομα που συμμετέχουν δεν γνωρίζονται μεταξύ τους ή αποκρύπτουν την ταυτότητά τους.
Πηγή: the conversation