Αν και το κίτρινο χρώμα δεν είναι σημάδι κακής στοματικής υγείας, οι κίτρινοι λεκέδες στα δόντια συνήθως αποτελούν ένδειξη κακής οδοντικής φροντίδας. Ας δούμε μερικές από τις πιο κοινές αιτίες αποχρωματισμού των δοντιών.
Κακή στοματική υγιεινή
Η συσσώρευση πλάκας είναι μία από τις κυριότερες αιτίες εντοπισμού λεκέδων στα δόντια. Φροντίστε να βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα, να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα και να ξεπλένετε με αντισηπτικό στοματικό διάλυμα ώστε να απομακρύνετε τα βακτήρια και να αποφύγετε τον σχηματισμό πλάκας και πέτρας.
Η φθορά του σμάλτου
Τα δόντια κιτρινίζουν με το πέρασμα των χρόνων καθώς η σταδιακή φθορά του σμάλτου αφήνει εκτεθειμένη την οδοντίνη, το σκουρόχρωμο εσωτερικό στρώμα του πολφού του δοντιού. Μπορείτε να αποτρέψετε τη φθορά του σμάλτου χρησιμοποιώντας καλαμάκι για την κατανάλωση όξινων ποτών, μειώνοντας τις όξινες τροφές, καθώς και με το βούρτσισμα, τη καθημερινή χρήση οδοντικού νήματος και στοματικού διαλύματος.
Τροφές και ποτά
Μικροσκοπικές ρωγμές στην επιφάνεια του σμάλτου συγκρατούν υπολείμματα φαγητού και ποτού. Ο καφές, το κρασί, το τσάι και τα μούρα περιέχουν υψηλή συγκέντρωση τανινών. Οι όξινες αυτές ουσίες έχουν την τάση να προσκολούνται στο σμάλτο των δοντιών προκαλώντας των αποχρωματισμό τους. Προσπαθήστε να περιορίσετε την κατανάλωση όξινων τροφίμων και ποτών και ξεπλύνετε με άφθονο νερό μετά από κάθε γεύμα. Βεβαιωθείτε ότι βουρτίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα και επισκέπτεστε τον οδοντίατρο σας τακτικά.
Μάσημα καπνού ή κάπνισμα
Η νικοτίνη και η πίσσα που περιέχει το τσιγάρο κολλάει στο σμάλτο των δοντιών προκαλώντας τον αποχρωματισμό τους. Η διακοπή του καπνίσματος θα βελτιώσει τη συνολική σας υγεία καθώς και την εμφάνιση των δοντιών σας.
Παρενέργειες των Φαρμάκων
Ορισμένα αντιβιοτικά, όπως η τετρακυκλίνη και η δοξυκυκλίνη, είναι γνωστό ότι προκαλούν τον αποχρωματισμό των παιδικών δοντιών. Επίσης, τα αντισταμινικά και τα ηρεμηστικά φάρμακα και η υψηλή αρτιριακή πίεση μπορούν να προκαλέσουν αποχρωματισμό των δοντιών. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν από τη λήψη τους.
Αλλάζοντας μερικές απλές καθημερινές συνήθειες μπορείτε να αποφύγετε τον σχηματισμό κηλίδων και τον αποχρωματισμό των δοντιών σας. Υιοθετήστε ένα καλό καθημερινό πρόγραμμα στοματικής φροντίδας. Βουρτίζετε τα δόντια σας τακτικά, κάντε καθημερινή χρήση οδοντικού νήματος και στοματικού διαλύματος και μην παραλείπετε το ραντεβού με τον οδοντίατρο σας για διεξοδικό έλεγχο και καθαρισμό κάθε έξι μήνες.
Καλό είναι να περιορίστε την κατανάλωση καφέ, κρασιού, τσαγιού που έχουν ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό τανίνης, χρωμογόνες και όξινες ουσίες που κολλούν στο σμάλτο και προκαλούν κηλίδες