Η Ευρώπη μαστίζεται από το 4ο κύμα της πανδημίας και βρισκόμαστε σε μία περίοδος έξαρσης των κρουσμάτων. Η έλευση της μετάλλαξης Δέλτα μείωση την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στην πρόληψη της συμπτωματικής νόσου. Ωστόσο, τα εμβόλια παραμένουν εξαιρετικά αποτελεσματικά στην πρόληψη της σοβαρής νόσου.
Έτσι, οι χώρες που κατάφεραν να χτίσουν ένα τοίχος ανοσίας βλέπουν ανακουφισμένες το Σύστημα Υγείας να μην πιέζεται. Ωστόσο, με την παρουσία της μετάλλαξης Δέλτα, οι ειδικοί τονίζουν ότι η εμβολιαστική κάλυψη πρέπει να ξεπερνάει τουλάχιστον το 85% για να απορροφηθούν οι κραδασμοί της πανδημίας.
Αυτή τη στιγμή, από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μόνο η Πορτογαλία πληροί αυτήν την προϋπόθεση. Για την ακρίβεια, το ποσοστό των «πλήρως εμβολιασμένων» ξεπερνάει το 80% μόνο σε 3 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως ανέφερε και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο σημερινό έκτακτο διάγγελμα, η Ελλάδα θα είχε 5 φορές λιγότερους διασωληνωμένους αν είχε θωρακιστεί με εμβολιασμούς, όπως η Πορτογαλία.
Οι 3 χώρες της Ε.Ε. με τη μεγαλύτερη εμβ. κάλυψη
- Πορτογαλία: 87,8%
- Μάλτα: 83,5%
- Ισπανία: 80,2%
Οι 3 χώρες της Ε.Ε. με τη χαμηλότερη εμβ. κάλυψη
- Σλοβακία: 42,6%
- Ρουμανία: 36,4%
- Βουλγαρία: 24,1%
Όσο μεγαλύτερο το τείχος ανοσίας, τόσο μικρότερη η πίεση στο ΕΣΥ
Από τα γραφήματα του OurWorldindata, επιβεβαιώνεται η αξία των εμβολιασμών. Στις χώρες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, η πίεση είναι τεράστια, σε αντίθεση με ότι, συμβαίνει στις χώρες με υψηλό τείχος ανοσίας.
Ο αριθμός των νοσηλεύομενων σε ΜΕΘ COVID στις 11 Νοεμβρίου
- Γερμανία: 2818
- Ρουμανία: 1,772
- Βουλγαρία: 760
- Ισπανία: 395
- Πορτογαλία: 64
- Μάλτα: 3
Είναι φανερό ότι το τείχος ανοσίας που έχουν χτίσει η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Μάλτα έχει απορροφήσει την πίεση την ώρα που τα Συστήματα Υγείας στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία δοκιμάζουν τις αντοχές τους
O αριθμός των εισαγωγών COVID την τελευταία εβδομάδα (7-14 Νοεμβρίου 2021)
- Γερμανία: 4446
- Ελλάδα: 2780
Ισπανία: 771 - Σλοβακία: 155
- Πορτογαλία: 74
- Μάλτα: 4
Η Σλοβακία του 42,6% (πλήρως εμβολιασμένων) μετράει λιγότερες εβδομαδιαίες εισαγωγές από την Ισπανία του 80% (πλήρως εμβολιασμένων) επειδή η μεν πρώτη έχει πληθυσμό περίπου 5,5 εκατ. ενώ η δεύτερη περίπου 47 εκατ. Επομένως. και σε αυτή τη στατιστική κατηγορία επιβεβαιώνεται η αξία του εμβολιασμού.
Τα νέα μέτρα κατά των ανεμβολίαστων δε σημαίνει ότι τα εμβόλια απέτυχαν
Η μία χώρα μετά την άλλη στην Ευρώπη υιοθετεί μέτρα κατά των ανεμβολίαστων. Στην Αυστρία έχει επιβληθεί lockdown στους ανεμβολίαστους. Στη Γερμανία ετοιμάζεται σχέδιο που θα περιλαμβάνει την απαραίτητη επίδειξη rapid test από πλευράς ανεμβολίαστων για την προσέλευση στους χώρους εργασίας, αλλά και για τη χρήση των μαζικών μέσων μεταφοράς. Στο Βέλγιο δεν έχει υιοθετηθεί η λύση του lockdown αλλά η κυβέρνηση πήρε νέα μέτρα αυξάνοντας την τηλεργασία και επιβάλλοντας τη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους.
Η υιοθέτηση αυτών των μέτρων δε σημαίνει ότι τα εμβόλια δεν έκαναν τη δουλειά τους. Αντιθέτως, σημαίνει ότι τα ποσοστά εμβολιασμού, όπως της Αυστρίας (64%), της Γερμανίας (67%) ή του Βελγίου (74%) δεν είναι αρκετά για αποφευχθεί η πίεση του ΕΣΥ. Το δρόμο για την επιστροφή στην κανονικότητα δείχνει η Πορτογαλία και η Ισπανία, με ποσοστά εμβολιασμού που ξεπερνούν το 80%.