Ως μέρος της τρέχουσας παρακολούθησης στελεχών, το Τεχνικό Συμβουλευτικό Γκρουπ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (TAG-VE) για την Εξέλιξη του SARS-Cov-2 συναντήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου για να συζητήσει τα τελευταία δεδομένα για την παραλλαγή όμικρον, συμπεριλαμβανομένων των υποπαραλλαγών ΒΑ.1 και ΒΑ.2
Με βάση διαθέσιμα δεδομένα για τη μετάδοση, τη σοβαρότητα, την επαναλοίμωξη, τη διάγνωση, τη θεραπεία και τον αντίκτυπο των εμβολίων, το γκρουπ υπογράμμισε ότι η υποπαραλλαγή ΒΑ.2 θα πρέπει να συνεχίζει να θεωρείται στέλεχος ανησυχίας και ότι θα πρέπει να συνεχίσει να ταξινομείται ως Όμικρον. Το γκρουπ τόνισε ότι η ΒΑ.2 θα πρέπει να συνεχίσει να παρακολουθείται ως μία διακριτή υποπαραλλαγή της Όμικρον από τις δημόσιες αρχές υγείας.
Προς το παρόν, το στέλεχος Όμικρον είναι το κυρίαρχο παγκοσμίως. Η Όμικρον αποτελείται από αρκετές υποπαραλλαγές, οι οποίες παρακολουθούνται από τον ΠΟΥ και συνεργάτες του. Από αυτές, οι πιο κοινές είναι η ΒΑ.1 η ΒΑ.1.1 και η ΒΑ.2. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αριθμός των κρουσμάτων ΒΑ.2 αυξάνεται σε σχέση με τη ΒΑ.1 τις τελευταίες εβδομάδες. Ωστόσο, η παγκόσμια κυκλοφορία όλων των στελεχών μειώνεται.
Η ΒΑ.2 διαφέρει από την ΒΑ.1, καθώς φέρει αρκετές διαφορετικές μεταλλάξεις. Μελέτες έχουν δείξει ότι η ΒΑ.2 έχει πλεονέκτημα ανάπτυξης σε σχέση με την ΒΑ.1. Οι μελέτες συνεχίζονται αλλά τα δεδομένα υποστηρίζουν ότι η ΒΑ.2 είναι περισσότερο μεταδοτική από τη ΒΑ.1, που προς το παρόν παραμένει η πιο διαδεδομένη υποπαραλλαγή.
Η διαφορά στη μεταδοτικότητα εμφανίζεται να είναι πολύ μικρότερη από τη διαφορά ανάμεσα στη ΒΑ.1 και τη Δέλτα. Επιπλέον, παρόλο που τα κρούσματα με ΒΑ.2 αυξάνονται σε ποσότητα σε σχέση με άλλες υποπαραλλαγές της Όμικρον, παρατηρείται πτώση στα συνολικά κρούσματα παγκοσμίως.
Πιθανή η επαναλοίμωξη με υποπαραλλαγή Όμικρον - Δεν προκαλείται σοβαρή νόσος
Οι μελέτες αξιολογούν τον κίνδυνο επαναλοίμωξης με τη ΒΑ.2 συγκριτικά με τη ΒΑ.1. Η επαναλοίμωξη με ΒΑ.1 μετά από μόλυνση με ΒΑ.1 έχει αναφερθεί. Ωστόσο, αρχικά δεδομένα από μελέτες υποστηρίζουν ότι η μόλυνση με την παραλλαγή ΒΑ.1 παρέχει ισχυρή προστασία κατά της επαναμόλυνσης με ΒΑ.2, τουλάχιστον για την περιορισμένη περίοδο, για την οποία αυτές οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες.
Tο TAG-VE εξέτασε επίσης προκαταρκτικά εργαστηριακά δεδομένα από την Ιαπωνία που δημιουργήθηκαν χρησιμοποιώντας ζωικά μοντέλα χωρίς καμία ανοσία στον SARS-CoV-2, τα οποία υπογράμμισαν ότι η BA.2 μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρή ασθένεια σε χάμστερ σε σύγκριση με τη BA.1. Εξέτασαν επίσης δεδομένα πραγματικού κόσμου σχετικά με την κλινική βαρύτητα από τη Νότια Αφρική, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Δανία, όπου η ανοσία από τον εμβολιασμό ή τη φυσική μόλυνση είναι υψηλή: σε αυτά τα δεδομένα, δεν αναφέρθηκε διαφορά στη σοβαρότητα μεταξύ BA.2 και BA.1 .
Ο ΠΟΥ θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τη παραλλαγή BA.2 ως μέρος της Όμικρον και ζητά από τις χώρες να συνεχίσουν να κάνουν το ίδιο. Το TAG-VE συνεδριάζει τακτικά και συνεχίζει να συζητά τα διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με τη μεταδοτικότητα και τη σοβαρότητα των παραλλαγών και τον αντίκτυπό τους στα διαγνωστικά, θεραπευτικά και εμβόλια.