To Τμήμα Υγείας της Νέας Υόρκης ανέφερε ότι με βάση το testing ο ιός μπορεί να ήρθε έξω από τις ΗΠΑ. «Τώρα παρακολουθούμε την οικογένεια και τις κοντινές επαφές του ατόμου για να αξιολογήσουμε τον κίνδυνο στην κοινότητα» ανέφερε η Επίτροπος Υγείας του Rockland County, Dr. Patricia Schnabel Ruppert.
Το άτομο περιγράφεται από τους αξιωματούχους υγείας ως ένας νεαρός ανεμβολίαστος ενήλικας.
Η Ruppert ανέφερε ότιτο κρούσμα προήλθε από ένα στέλεχος εξασθενημένου ιού που χρησιμοποιείται σε από του στόματος εμβόλια πολιομυελίτιδας στο εξωτερικό που μπορεί μερικές φορές να προκαλέσούν μόλυνση. Γι αυτό το λόγο είχαν σταματήσει οι εμβολιασμοί στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2000.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα αδρανές εμβόλιο πολιομυελίτιδας που χορηγείται σε τρεις ενέσεις παρέχει σχεδόν 100% ανοσία.
Το πώς ακριβώς ή πού εκτέθηκε ο μολυσμένος κάτοικος της κομητείας Rockland παραμένει υπό αξιολόγηση, είπε η Ruppert, προσθέτοντας ότι το άτομο δεν έκανε μόνο του από του στόματος εμβόλιο.\
Το CDC των ΗΠΑ επιβεβαίωσε το κρούσμα και πρόσθεσε ότι κανένα κρούσμα δεν έχει προέλθει μέσα από τις ΗΠΑ από το 1979.
Το προηγούμενο κρούσμα είχε εντοπιστεί το 2013
Ένας φυσικής προέλευσης ή «άγριος» ιός μπορεί να εισαχθεί στη χώρα από έναν μολυσμένο ταξιδιώτη, όπως συνέβη πιο πρόσφατα το 1993, ανέφερε το CDC. Η τελευταία γνωστή μόλυνση με πολιομυελίτιδα οποιοιδήποτε είδους εντοπίστηκε από ένα διά στόματος εμβόλιο, το 2013.
Η πολιομυελίτιδα είναι συχνά ασυμπτωματική, αλλά μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, όπως πονόλαιμο, πυρετό, κόπωση και ναυτία, ανέφερε το CDC. Σε ένα μικρό ποσοστό των περιπτώσεων, ο ιός μπορεί να εισβάλει στο νευρικό σύστημα και να προκαλέσει μη αναστρέψιμη παράλυση.
Ο ασθενής διαγνώστηκε μετά από αδυναμία και παράλυση πριν από περίπου ένα μήνα, είπε ο Ράπερτ στους δημοσιογράφους. Αρνήθηκε να αποκαλύψει την τρέχουσα κατάσταση ή την πρόγνωση του ατόμου ή να πει εάν η παράλυση θα ήταν μόνιμη.
Η πολιομυελίτιδα δεν έχει θεραπεία, αλλά η μόλυνση μπορεί να προληφθεί με εμβολιασμό - και η δραματική μείωση των κρουσμάτων παγκοσμίως τις τελευταίες δεκαετίες οφείλεται σε έντονες εθνικές και περιφερειακές εκστρατείες εμβολιασμού σε βρέφη και παιδιά.
Η πολιομυελίτιδα ήταν κάποτε μια από τις πιο επίφοβες ασθένειες στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τα κύματα λοιμώξεων να προκαλούν αναπηρία περίπου 35.000 Αμερικανών κάθε χρόνο στα τέλη της δεκαετίας του 1940. Το πρώτο εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας έγινε διαθέσιμο το 1955.
ΠΗΓΗ: Reuters