Μιλώντας στο news4health.gr ο προέδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Ευάγγελος Φιλόπουλος, τόνισε πως «ο προληπτικός έλεγχος του στήθους είναι απαραίτητος και η συνιστώμενη ηλικία για να τον ξεκινήσει μια γυναίκα είναι στα 45 έτη όπου οι μαστοί είναι πιο πυκνοί» προκειμένου να γίνει έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου.
Παρά το γεγονός πως ο καρκίνος του μαστού βρίσκεται, τα τελευταία δύο χρόνια (2021 - 2022) «στη πρώτη θέση των συχνοτερων καρκίνων στον κόσμο, με 7.700 νέα περιστατικά στην Ελλάδα και περίπου 2.300 θάνατους γυναικών», η πρόγνωση και η αντιμετώπιση του έχει βελτιωθεί σημαντικά.
«Η εξέλιξη του καρκίνου του μαστού έχει καλή πορεία γιατί γίνεται πιο σύντομα αντιληπτός στα πρώιμα στάδια και αυτό οφείλεται κυρίως στη δευτερογενή πρόληψη, δηλαδή στην πιο γρήγορη διάγνωση της νόσου» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φιλόπουλος.
Παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση καρκίνου του μαστού
Σύμφωνα με τον πρόεδρο Ελληνικής Αντικαρκινικής εταιρείας, οι κύριοι παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση καρκίνου του μαστού είναι «η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών, η παχυσαρκία, οι μακροχρόνιες ορμονικές θεραπείες μετά την εμμηνόπαυση, η ατεκνία και ο μη θηλασμός».
Ωστόσο, ένας ακόμη παράγοντας εμφάνισης καρκίνου είναι το οικογενειακό ιστορικό, δηλαδή κάποιο μέλος από την οικογένεια να έχει διαγνωστεί με αυτή την ασθένεια. Σε αυτή την περίπτωση καλό είναι να ενημερώνετε εξ αρχής τον γυναικολόγο σας για να σας κατευθύνει για το πότε είναι η κατάλληλη ηλικία να κάνετε πιο συχνά εξετάσεις.
Ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Φιλόπουλο καθοριστικό ρόλο παίζει η ηλικία που διαγνώστηκε το συγγενικό πρόσωπο, το είδος του καρκίνου και η σοβαρότητά της εξέλιξης του.
«Αν η μητέρα εμφάνισε καρκίνο του μαστού στα 45 έτη τότε η μαστογραφία και ο έλεγχος στην κόρη θα πρέπει να ξεκινήσει περίπου στα 35 έτη, αν όμως η μητέρα τον εμφάνισε στα 85 έτη τότε δεν χρειάζεται να ανησυχούμε τόσο» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος και τόνισε πως η ύπαρξη κληρονομικού καρκίνου είναι σπάνια. «Στην Ελλάδα μόνο το 5% των γυναικών έχουν κληρονομήσει καρκίνο του μαστού».
Ποια είναι τα σημάδια που πρέπει να σας ανησυχήσουν;
Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών, Άλμα Ζωής, ο καρκίνος του μαστού, στα αρχικά του στάδια, δεν παρουσιάζει ιδιαίτερα σημάδια ή συμπτώματα. Γεγονός το οποίο δεν είναι πολύ θετικό καθώς, αν δεν γίνεται συστηματική παρακολούθηση, αυτοεξέταση και κλινική εξέταση από ειδικευμένο γιατρό τότε ίσως αργότερα η ασθένεια προχωρήσει στο επόμενο στάδιο, το οποίο παρουσιάζει κάποια σημάδια όπως: Η διόγκωση των μασχαλιαίων λεμφαδένων, το ψηλαφητό μόρφωμα, η αλλαγή στο χρώμα του δέρματος ή της θηλής του μαστού (εισολκή θηλής), έκκριση υγρού από την θηλή. Τα συγκεκριμένα σημάδια μπορεί να τα παρατηρήσει η κάθε γυναίκα είτε μόνη της βλέποντας το στήθος της και ψηλαφίζοντας το, είτε με τον γυναικολόγο της. Ωστόσο, σε περίπτωση που τα διακρίνει κάποια γυναίκα μόνη της, θα πρέπει να καλέσει αμέσως το γιατρό της ή να προβεί στο ιατρείο για άμεση εξέταση.
Κάθε σημάδι είναι σημαντικό και αν μια γυναίκα δεν δώσει σημασία στα παραπάνω αναφερθέντα συμπτώματα τότε μπορεί να εμφανίσει σημάδια προχωρημένης νόσου, όπως θερμό και ερυθρό μαστό (φλεγμονώδης καρκίνος), πόνους στα οστά, μεγάλη διόγκωση (block) λεμφαδένων στη μασχάλη κ.α.
Τονίζεται ιδιαίτερα η μεγάλη αξία της προληπτικής τακτικής εξέτασης των μαστών με μαστογραφία σε γυναίκες μετά τη κλιμακτήριο που δεν παρουσιάζουν σημάδια ή συμπτώματα της νόσου.
Τέλος, ο κ. Φιλόπουλος, θυμίζει σε όλες τις γυναίκες που πάσχουν από αυτή την ασθένεια, το σύνθημα της αντικαρκινικής εταιρείας «τον καρκίνο του μαστού τον σεβόμαστε δεν τον φοβόμαστε», ενθαρρύνοντας τες να συνεχίσουν τον αγώνα τους με σκοπό να βγούν νικήτριες.