«Ζούμε σε μία περίοδο στην οποία η απουσία ελεγκτικών μηχανισμών και η οικονομική κρίση έδωσε το δικαίωμα σε "τυχοδιώκτες" να ασχοληθούν με την ιατρική αλλά και την ιατρική αισθητική». Με αυτή τη φράση ο Τηλέμαχος Ανθόπουλος, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος έδωσε το στίγμα του προβλήματος της πραγματοποίησης πράξεων αισθητικής ιατρικής, όπως η χορήγηση μπότοξ και υαλουρονικού οξέος, που συχνά συνοδεύεται από σοβαρές επιπλοκές στην υγεία των ασθενών. Όπως εξήγησε ο κ. Ανθόπουλος στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου για το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Εταιρείας, έχουμε φθάσει στο σημείο «ιατροί -ειδικευμένοι και ανειδίκευτοι- να ασκούν ιατρικές πράξεις άλλων ειδικοτήτων, αλλά και μη ιατροί και παραϊατρικά επαγγέλματα να διαφημίζουν ιατρικές πράξεις στο διαδίκτυο».
Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Δρ Ανθόπουλο, Γ.Γ. της Ελληνικής Εταιρείας Δερματοχειρουργικής Laser και Αισθητικής Δερματολογίας και Πρόεδρο Επαγγελματικής Ένωσης Ελλήνων Δερματολόγων Αφροδισιολόγων (ΕΕΕΔΑ), στόχος της αισθητικής ιατρικής είναι η αντιμετώπιση και βελτίωση προβλημάτων που επηρεάζουν την εμφάνιση ενός ανθρώπου. Αλλά η σωστή ενημέρωση γύρω από τις πράξεις αυτές και η σωστή επιλογή του θεράποντα ιατρού είναι κρίσιμη, σημειώνουν οι ειδικοί. Ειδικά στην επιλογή του σωστού επαγγελματία οι ενδιαφερόμενοι και ενδιαφερόμενες θα πρέπει να στρέφονται σε δερματολόγους και πλαστικούς χειρουργούς, οι οποίοι και είναι εκπαιδευμένοι κατάλληλα.
Η χορήγηση μπότοξ ή υαλουρονικού οξέος σε ακατάλληλους χώρους, όπως κομμωτήρια, ινστιτούτα ομορφιάς κοκ, είναι εξίσου επικίνδυνη. Εκτός από το κακό αποτέλεσμα, μια επισφαλής διαδικασία μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα παραμορφώσεις, εγκαύματα, τυφλώσεις από υαλουρονικό που τοποθετήθηκε περιοφθαλμικά, ακόμη και εγκεφαλικό, ενώ έχει καταγραφεί διεθνώς και τουλάχιστον ένας θάνατος.
Ο κ. Ανθόπουλος απαρίθμησε τις προϋποθέσεις ορθής εφαρμογής υψηλού επίπεδου υπηρεσιών ιατρικής αισθητικής:
1. Κλινική εξέταση και αξιολόγηση του προβλήματος
2. Ενημέρωση και επιλογή θεραπευτικής αντιμετώπισης
3. Προσδοκίες ασθενούς και θεράποντος
4. Ιδιότητα θεράποντος ( ιατρός – παραϊατρικά επ.)
5. Εκπαίδευση / Πιστοποίηση
6. Ικανότητα
7. Πιστοποιημένα προϊόντα. ( CE, ISO κ.α., χώρα προέλευσης) ( botox, υαλουρονικό, υδροξυαπατίτης, ενέσιμα νήματα, μεσοθεραπευτικά υλικά κ.α.)
8. Συσκευές. ( CE, ISO κ.α., χώρα προέλευσης, service)
9. Χώρος και συνθήκες εφαρμογής (αντισηψία κ.α.)
10. Δεοντολογία
Συνεπώς, ο πολίτης θα πρέπει να είναι ενημερωμένος και με επίγνωση του/των προβλημάτων του, να έχει λογικές προσδοκίες, να επιλέξει το θεράποντα ιατρό και το χώρο ορθά, με γνώμονα την ποιότητα και όχι την τιμή, ενώ θα πρέπει να αποφεύγει όποιους πιέζουν υπερβολικά για να πουλήσουν, έχουν υπερβολικές διακυμάνσεις τιμών και καλλιεργούν υπερβολικές προσδοκίες.
Τα προϊόντα θα πρέπει να ανοίγονται μπροστά στον καταναλωτή, να είναι ενήμερος εγγράφως για τον τύπο, τη μάρκα και το μοντέλο των συσκευών. Ακόμη, οι γιατροί συστήνουν να ζητείται ιατρική ταυτότητα και ειδικότητα του θεράποντος αν υπάρχει αμφιβολία, ενώ εξαπατηθεί θα πρέπει να υποβάλλει επώνυμη καταγγελία.
Το Συνέδριο
Στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δερματοχειρουργικής, Αισθητικής Δερματολογίας και Laser θα παρουσιαστούν νεότερες θεραπευτικές τεχνικές με μία σύγχρονη προσέγγιση, σε ενότητες με στρογγυλά τραπέζια τα οποία θα ακολουθούν ζωντανές εφαρμογές. Το Συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί στις 16-18 Ιανουαρίου 2020, θα συμμετάσχουν Έλληνες και ξένοι ομιλητές, εξέχοντος επιστημονικού κύρους, με σημαντική κλινική και εκπαιδευτική εμπειρία στο αντικείμενό τους, θα καταθέσουν τη γνώση και εμπειρία τους, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στη διαδραστική επικοινωνία και στην ευρεία ανταλλαγή απόψεων με τους συμμετέχοντες. Για το λόγο αυτό, θα πραγματοποιηθούν μία σειρά από workshops, τα οποία θα ξεκινήσουν από την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου και θα συνεχιστούν παράλληλα με το Συνέδριο τις επόμενες δύο ημέρες. Κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων και των συζητήσεων που θα πραγματοποιηθούν, θα δοθεί έμφαση στις νέες τεχνικές και τις πλέον σύγχρονες τάσεις σε ένα ευρύτατο φάσμα συναφών με τον κλάδο θεματικών.