Μια νέα μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο που διεξήχθη στο Νοσοκομείο Παίδων John R. Oishei είναι μια από τις πρώτες παγκοσμίως που δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας της παραλλαγής Όμικρον κατεγράφησαν λιγότερες και πιο ήπιες περιπτώσεις του σοβαρού πολυσυστηματικού φλεγμονώδους συνδρόμου στα παιδιά (ΜIS-C) σε σύγκριση με την περίοδο κατά την οποία κυριαρχούσε η παραλλαγή Δέλτα.
«Αυτή είναι μια πολύ δύσκολη ερώτηση» ανέφερε ο Μαρκ Χίκαρ, κύριος συγγραφέας της μελέτης, ειδικός στα παιδιατρικά μεταδιδόμενα νοσήματα και αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Παιδιατρικής στη Σχολή Ιατρικής και Βιοϊατρικών Επιστημών Jacobs του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο και προσέθεσε: «Καθώς δεν ξέρουμε για ποιον λόγο τα πρώτα στελέχη του ιού που εμφανίστηκαν προκαλούσαν περισσότερες περιπτώσεις MIS-C και για ποιο λόγο η Ομικρον προκαλεί λιγότερες, είναι δύσκολο να προβλέψουμε αν τα μελλοντικά στελέχη του ιού θα είναι καλύτερα ή χειρότερα».
Με την ίδια λογική είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί αν και το στέλεχος ΧΒΒ.1.5 το οποίο κυριαρχεί ήδη στις ΗΠΑ και εξαπλώνεται σε πολλές άλλες χώρες θα είναι υπαίτιο για αύξηση των περιπτώσεων MIS-C ή όχι.
Ηπιότερα περιστατικά
«Η μελέτη μας είναι μια από τις πρώτες που δείχνουν ότι με την εμφάνιση της Ομικρον το MIS-C έγινε ηπιότερο και πιο σπάνιο. Η συγκεκριμένη τάση συνεχίζεται και το σύνδρομο είναι αυτή τη στιγμή αρκετά σπάνιο, όπως μαρτυρούν οι αδημοσίευτες ακόμη αναφορές συναδέλφων» υπογράμμισε ο δρ Χίκαρ συμπληρώνοντας ωστόσο ότι είναι σημαντικό να υπάρχει επαγρύπνηση καθώς τα νέα στελέχη του SARS-CoV-2 μπορεί να συνδεθούν με αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης ή στη βαρύτητα του MIS-C.
Τι είναι το σύνδρομο Misc
Πρόκειται για ένα κλινικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από πολυοργανική συμμετοχή, με εκδηλώσεις από το αναπνευστικό, το γαστρεντερικό ή το καρδιαγγειακό σύστημα, αιματολογικές ή βλεννογονοδερματικές αλλοιώσεις. Συγκεκριμένα, οι μικροί ασθενείς εμφανίζουν πυρετό, πόνο στην κοιλιά, εμετούς, διάρροια, εξανθήματα, κόπωση κ.α. Το σύνδρομο αυτό αποτελεί όψιμη εκδήλωση της νόσησης από Covid-19, καθώς εκδηλώνεται 2-4 εβδομάδες μετά την οξεία λοίμωξη.
Η κλινική αυτή οντότητα περιγράφηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2020, ενώ ο ΠΟΥ περιέγραψε για πρώτη φορά αυτήν την κατάσταση τον Μάιο του 2020 και παρείχε έναν προκαταρκτικό κλινικό ορισμό.
Συνολικά, τα παιδιά παραμένουν σε χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης σοβαρού ή κρίσιμου COVID-19, αλλά παρόμοια με τους ενήλικες, ορισμένες υποκείμενες παθήσεις κάνουν τα παιδιά πιο ευάλωτα σε σοβαρές ασθένειες. Οι πιο συχνά αναφερόμενες από αυτές τις καταστάσεις είναι η παχυσαρκία, η χρόνια πνευμονοπάθεια (συμπεριλαμβανομένου του άσθματος), οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η ανοσοκαταστολή.
Στα μικρά παιδιά, που έχουν μέση ηλικία επτά ετών, σύμφωνα με ιταλική έρευνα από γιατρούς του Μπέργκαμο, τα συμπτώματα του νέου συνδρόμου μοιάζουν περισσότερο με εκείνα της Καβασάκι, ενώ οι έφηβοι και οι νέοι ενήλικες εμφανίζουν πιο έντονη φλεγμονώδη αντίδραση στον κορονοϊό, η οποία απειλεί σοβαρότερα την καρδιά τους και άλλα όργανα, σύμφωνα με άλλη αμερικανική έρευνα.
Τα συμπτώματα του συνδρόμου
Συνολικά, τα παιδιά παραμένουν σε χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής ή κρίσιμης νόσου Covid-19, ωστόσο κάποια υποκείμενα νοσήματα τα καθιστούν πιο ευάλωτα για τη νόσηση και για την εμφάνιση επιπλοκών στη συνέχεια όπως το σύνδρομο MIS. Για παράδειγμα, αναφέρονται ως τέτοια υποκείμενα νοσήματα η παχυσαρκία, η χρόνια πνευμονοπάθεια (συμπεριλαμβανομένου του άσθματος), οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η ανοσοκαταστολή.
Το MIS έχει οριστεί από τον ΠΟΥ ως ένα κλινικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από πολυοργανική συμμετοχή, με εκδηλώσεις από το αναπνευστικό, το γαστρεντερικό ή το καρδιαγγειακό σύστημα, αιματολογικές ή βλεννογονοδερματικές αλλοιώσεις.
Οι πρώτες αναφορές ενός τέτοιου συνδρόμου στα παιδιά εμφανίστηκαν την άνοιξη. Οι μικροί ασθενείς εμφανίζουν πυρετό, πόνο στην κοιλιά, εμετούς, διάρροια, εξανθήματα, κόπωση κ.α.
Στους ενήλικες τα συμπτώματα είναι παρόμοια, συν πόνο στο στήθος και ταχυπαλμία, σε κάποιες περιπτώσεις.
Οι επιστήμονες τονίζουν την ανάγκη περαιτέρω έρευνας πάνω στο σύνδρομο MIS για ανηλίκους και ενήλικες ασθενείς, προκειμένου να βγουν ασφαλέστερα συμπεράσματα για τις αιτίες του, αλλά και για τις πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του. Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, το συγκεκριμένο σύνδρομο εμφανίζεται δύο με έξι εβδομάδες μετά από τη νόσο, είτε αυτή είναι ήπια είτε όχι.
Το σύνδρομο MIS-C στα παιδιά εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως:
- πυρετό
- πόνο στην κοιλιά
- ζάλη
- εμετούς
- διάρροια
- εξανθήματα
- κόπωση
Αποτελεί όψιμη εκδήλωση της νόσησης από κορονοϊό, καθώς εκδηλώνεται 2-4 εβδομάδες μετά την οξεία λοίμωξη.
Δεν θα έχουν όλα τα παιδιά τα ίδια συμπτώματα, ενώ οι γιατροί μπορεί να κάνουν μια σειρά εξετάσεων:
- Εξετάσεις αίματος
- Ακτινογραφία θώρακος
- Υπερηχογράφημα καρδιάς
- Υπερηχογράφημα κοιλίας