«Μάχη» με την κατάθλιψη έδωσε και ο αρχηγός της Εθνικής Ελλάδος, Τάσος Μπακασέτας, σε μια περίοδο της ζωής του.
Ο ίδιος μιλώντας στο κανάλι Stars Inc.11 στο Youtube, για την δική του «περιπέτεια» με την κατάθλιψη, ανέφερε πως κατάλαβε ότι πάσχει από αυτή όταν «άρχισε να χάνει τελείως τον ευατό του».
«Άρχισα να χάνω τελείως τον εαυτό μου στην ΑΕΚ» είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως σε αυτό καθοριστικό ρόλο έπαιξε η μεταγραφή του όπου όπως είπε τον αποσυντόνισε «γιατί ψυχολογικά δεν ήταν τόσο σταθερός».
«Όσο περνούσαν οι μέρες, έχανα τον εαυτό μου. Δεν με αναγνώριζα σε πάρα πολλά πράγματα. Ήμουν σε μια κατάσταση πολύ φλατ. Ένιωθα ένα κενό. Μετά δεν πήγαιναν καλά τα πράγματα ούτε επαγγελματικά γιατί όταν βρίσκεσαι σε μια τέτοια κατάσταση είναι αδύνατο να μπορείς να αποδώσεις τα αναμενόμενα.
Οπότε μόλις άρχισα και στην ΑΕΚ να μη κάνω καλά παιχνίδια, υπήρχαν πολλές προσδοκίες και από τον εαυτό μου και από τον κόσμο... Ήταν μία κατάσταση στην οποία δεν μπορούσα να αποδώσω καθόλου, δεν ήμουν συγκεντρωμένος, προσπαθούσα να καταλάβω τι γίνεται, δεν έβρισκα άκρη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της Εθνικής Ελλάδος.
Ο ίδιος, συνέχισε τόνίζοντας τον καθοριστικό ρόλο που έχουν οι ειδικοί στην αντιμετώπιση τέτοιων περιπτώσεων.
«Ζήτησα βοήθεια από έναν ειδικό να φτιάξω τον εαυτό μου, να λύσω όποια θέματα είχα. Με πολλή δουλειά γιατί αυτά δεν αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη κατάφερα πλέον να ευχαριστιέμαι αυτό που κάνω και να είμαι ο εαυτός μου. Στην Τουρκία ηρέμησα εντελώς και απέκτησα πάλι τον εαυτό μου. Με βοήθησε και η περίδος της καραντίνας.
Μου πήρε περίπου έξι μήνες. Ήθελα πιο νωρίς να πάω σε έναν ειδικό, καταλάβαινα ότι κάτι δεν πάει καλά. Ένιωθα πολύ ευάλωτος σε πολλά πράγματα. Θεωρώ ότι και η ηλικία μου δεν ήταν.. δεν ήμουν τόσο ώριμος για να πάω ένα βήμα παρακάτω εκείνη την εποχή. Μας αρέσει να κρυβόμαστε πίσω από πράγματα και καταστάσεις, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να έρθουμε αντιμέτωποι με την κατάσταση να κοιτάξεις κατάματα και να δουλέψεις πάνω σε αυτό να πας παρακάτω» είπε χαρακτηριστικά.
Για το πώς περνούσε εκείνες τις μέρες, ο ποδοσφαιριστής ανέφερε πως: «Ζωή δεν υπήρχε, πολύ σπίτι. Δεν σκεφτόμουν τίποτα άλλο από το πρόβλημα που έχω και πως θα το ξεπεράσω. Διαρκείς αρνητικές σκέψεις. Κοιμόμουν. Δεν είχα κάτι σαν προσωπική ζωή. Σπίτι, έβλεπα μπάλα. Δεν έκανα σχεδόν τίποτα. Στο ποδόσφαιρο δεν ήμουν ο εαυτός μου. Ήμουν σε μια διαρκή σύγκρουση, σε μια κόντρα πολύ τοξική που σε κουράζει απίστευτα σωματικά και ψυχικά. Προσπαθείς να το αλλάξεις»
Τι είναι η κατάθλιψη και πως θα καταλάβετε ότι πάσχετε – Τα συμπτώματα «καμπανάκι»
Πολλοί μπερδεύουν την θλίψη με την κατάθλιψη; Είναι γεγονός πως αυτές οι δύο έννοιες συγχέονται συχνά μεταξύ τους, παρόλα αυτά η κατάθλιψη είναι μια σοβαρή ψυχική νόσος που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και αντιμετώπιση. Ωστόσο, τα σημάδια αυτά αν και είναι ορατά, πολλές φορές δεν είναι εξίσου αναγνωρίσιμα.
Ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Μπόλντερ περιγράφουν ένα μοτίβο συμπεριφορών που προδίδουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης.
Συγκεκριμένα τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη παρουσιάζουν τα εξής συμπτώματα:
1. Δεν μπορούν να σηκωθούν εύκολα από το κρεβάτι
Συμβαίνει σε πολλούς να μη θέλουν κάποιες φορές να εγκαταλείψουν το κρεβάτι. Ωστόσο, η συνεχόμενη άρνηση ενδεχομένως να κρύβει κάποιο καταθλιπτικό σύμπτωμα. Η κατάθλιψη προάγει το αίσθημα της κόπωσης και πνευματικής εξάντλησης σε σημείο που η πιο απλή καθημερινή δραστηριότητα φαντάζει άθλος.
2. Έχουν πρόβλημα με τον ύπνο
Η σωματική και πνευματική εξάντληση που προκαλεί η κατάθλιψη επηρεάζει ακόμη και τον ύπνο. Τα άτομα που διακατέχονται από αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα είτε καταφεύγουν στον ύπνο είτε απέχουν από αυτόν. Η έλλειψη επαρκούς και ποιοτικού ύπνου αυξάνει τα επίπεδα του άγχους συνεπώς και περισσότερες αρνητικές σκέψεις.
3. Βιώνουν αλλαγές στην όρεξη τους
Ακόμη, η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει τις διατροφικές συνήθειες και την όρεξη, αυξάνοντας, μειώνοντας ή και εξαφανίζοντας το αίσθημα της πείνας.
4. Είναι κυκλοθυμικοί και ευερέθιστοι
Απότομες αλλαγές στη διάθεση τους, δηλαδή από την μια να είναι νευρικοί ή ευσυγκίνητοι και από την άλλοι ήρεμοι και αδρανείς. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως αν η ευερεθιστότητα ή οι εναλλαγές της διάθεσης διαρκούν περισσότερο από κάποιες ημέρες, τότε πολύ πιθανόν να πρόκειται για κατάθλιψη.
5. Δυσκολεύονται να νιώσουν χαρά
Η κατάθλιψη είναι συνδεδεμένη με την ανηδονία, την ανικανότητα δηλαδή άντλησης χαράς και ευχαρίστησης από οτιδήποτε, η οποία οδηγεί σταδιακά στην απώλεια ενδιαφέροντος για αγαπημένες δραστηριότητες όπως χόμπι, βόλτες, κοινωνική και σεξουαλική ζωή.