Τα αυτιστικά άτομα και τα άτομα με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) συχνά βιώνουν άγχος και κατάθλιψη.
Όταν αυτές οι καταστάσεις συμβαίνουν μαζί, ωστόσο –όπως συμβαίνει συχνά– μπορεί να είναι δύσκολο να ξεχωρίσετε ποια από αυτές συμβάλλει περισσότερο στην κακή ψυχική υγεία.
Η μελέτη των Luca Hargitai, Υποψήφιας διδάκτορος Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Bath, Lucy Anne Livingston, Λέκτορος Ψυχολογίας στο King's College του Λονδίνου, Punit Shah, Αναπληρωτή Καθηγητή Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Bath, ανακάλυψε ότι τα άτομα με περισσότερα χαρακτηριστικά προσωπικότητας ΔΕΠΥ είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κοινά προβλήματα ψυχικής υγείας όπως κατάθλιψη και άγχος σε σχέση με άτομα με περισσότερα αυτιστικά χαρακτηριστικά.
Αυτή είναι η πρώτη μελέτη, η οποία δείχνει ότι τα άτομα με ΔΕΠΥ είναι πιο πιθανό να έχουν πιο κακή ψυχική υγεία από τα αυτιστικά άτομα.
Η μελέτη
Για τη διεξαγωγή της μελέτης, ζητήθηκε από περισσότερους από 500 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια που μετρούν τα χαρακτηριστικά του αυτισμού και της ΔΕΠΥ. Τους ζητήθηκε επίσης να συμπληρώσουν τυπικά ερωτηματολόγια για την κατάθλιψη και το άγχος.
Αυτή η μέθοδος είναι γνωστή ως «προσέγγιση χαρακτηριστικών» στον αυτισμό και τη ΔΕΠΥ. Περιλαμβάνει την εξέταση των ατομικών χαρακτηριστικών των ανθρώπων παρά των διαγνώσεων τους.
Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν στατιστικές δοκιμές, προκειμένου να μετρηθεί η ισχύ της σχέσης μεταξύ αυτιστικών χαρακτηριστικών και προβλημάτων ψυχικής υγείας και έγινε σύγκριση με τη σχέση μεταξύ των χαρακτηριστικών της ΔΕΠΥ και της κακής ψυχικής υγείας.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τόσο η ΔΕΠΥ όσο και τα αυτιστικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας θα μπορούσαν να προβλέψουν τη σοβαρότητα του άγχους και των συμπτωμάτων της κατάθλιψης ενός ατόμου.
Αλλά αυτό που ήταν νέο ήταν ότι οι άνθρωποι ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν αυτά τα συμπτώματα εάν είχαν πολλά χαρακτηριστικά ΔΕΠΥ σε σύγκριση με εκείνους που είχαν πολλά αυτιστικά χαρακτηριστικά.
Βρέθηκε ότι, η σχέση μεταξύ της ΔΕΠΥ και της κακής ψυχικής υγείας ήταν περίπου τρεις φορές ισχυρότερη από τη σχέση μεταξύ κακής ψυχικής υγείας και αυτισμού.
Αυτά τα αποτελέσματα επαναλήφθηκαν σε υπολογιστικές προσομοιώσεις με 100% «ποσοστό αναπαραγωγιμότητας».
Με άλλα λόγια, τα χαρακτηριστικά της ΔΕΠΥ συνδέονται σχεδόν σίγουρα περισσότερο με την κακή ψυχική υγεία από τα αυτιστικά χαρακτηριστικά στον πληθυσμό του Ηνωμένου Βασιλείου.
ΠΗΓΗ: Theconveration.com