Από οξεία μυοκαρδίτιδα «έφυγε» ο 10χρονος μαθητής του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αγριάς, από τον Κισσό Πηλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άτυχος μαθητής, που αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας (τετραπληγία) προσβλήθηκε από γρίπη τύπου Α.
Εκδήλωσε συμπτώματα (υψηλό πυρετό) την Παρασκευή, με αποτέλεσμα οι γονείς του να τον μεταφέρουν εσπευσμένα, τα μεσάνυχτα, στο Νοσοκομείο του Βόλου.
Ο αδύναμος οργανισμός του άτυχου παιδιού εμφάνισε μυοκαρδίτιδα και δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες των γιατρών να τον κρατήσουν στην ζωή, άφησε την τελευταία του πνοή, το βράδυ του Σαββάτου (21/01).
Η τραγική αυτή είδηση έχει προκαλέσει θλίψη και «πανικό» τόσο στην τοπική όσο και στην ευρύτερη κοινωνία με τους γονείς να ανησυχούν για ένα λόγο παραπάνω για τα παιδιά τους.
Τι είναι η μυοκαρδίτιδα –Τα συμπτώματα που πρέπει να σας ανησυχήσουν
Η μυοκαρδίτιδα είναι η φλεγμονή του μυοκαρδίου που προκαλείται από μια μεγάλη ποικιλία φλεγμονωδών και μη φλεγμονωδών καταστάσεων. Μπορεί να είναι οξεία, υποξεία ή χρόνια και να επηρεάσει ολόκληρη την καρδιά ή μέρος αυτής.
Η μυοκαρδίτιδα μπορεί να είναι ήπιας μορφής και αυτοϊάσιμη ή σοβαρής μορφής και να δημιουργήσει σοβαρή καρδιακή δυσλειτουργία, απειλητικές για τη ζωή αρρυθμίες, καρδιογενές σοκ ή και θάνατο.
Σύμφωνα με τους ειδικούς της mayo clinic η μυοκαρδίτιδα μπορεί να επηρεάσει το ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς με συνέπεια να προκαλεί γρήγορο ή ανώμαλο καρδιακό ρυθμό (αρρυθμίες).
Μάλιστα οι ειδικοί της mayo clinic σημειώνουν ότι τα συμπτώματα της μυοκαρδίτιδας ποικίλλουν, ανάλογα με την αιτία της νόσου.
Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι:
- Πυρετός
- Πόνος στο στήθος
- Γρήγορος ή μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός (αρρυθμία)
- Δύσπνοια, τόσο σε κατάσταση ηρεμίας όσο και σωματικής άσκησης
- Κατακράτηση υγρών με πρήξιμο στα πόδια, τους αστραγάλους και το πέλμα
- Κούραση
- Πόνοι στο σώμα
- Πόνος στις αρθρώσεις
- Πονόλαιμος
- Διάρροια
Πιθανές αιτίες εμφάνισης μυοκαρδίτιδας
Οι πιθανές αιτίες όπως αναφέρουν οι ειδικοί είναι πολλές, αλλά οι πιο γνωστές είναι:
- Ιοί
Διάφοροι ιοί ενοχοποιούνται για την εκδήλωση της μυοκαρδίτιδας, συμπεριλαμβανομένων των ιών που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα, την COVID-19, την ηπατίτιδα Β και C, τον παρβοϊό και τον ιό του απλού έρπητα.
Επίσης οι γαστρεντερικές λοιμώξεις, η μονοπυρήνωση (ιός Epstein-Barr) και η ερυθρά μπορούν να προκαλέσουν μυοκαρδίτιδα. Είναι επίσης κοινό σύμπτωμα σε άτομα με HIV, τον ιό που προκαλεί το AIDS.
- Βακτήρια
Βακτήρια όπως ο σταφυλόκοκκος, ο στρεπτόκοκκος, το βακτήριο που προκαλεί διφθερίτιδα και το βακτήριο που προκαλεί τη νόσο του Lyme μπορεί να προκαλέσουν τη νόσο.
- Μύκητες
Λοιμώξεις ζύμης, όπως candida, μύκητες όπως ο ασπέργιλλος και άλλοι μύκητες, όπως το ιστόπλασμα, που συχνά εντοπίζονται σε περιττώματα πουλιών, μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν μυοκαρδίτιδα, ιδιαίτερα σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
- Λήψη ορισμένων φαρμάκων
Η λήψη ορισμένων φαρμάκων που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική ή τοξική αντίδραση. Αυτά περιλαμβάνουν σκευάσματα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου, αντιβιοτικά (όπως πενικιλίνη και σουλφοναμίδη), ορισμένα αντεπιληπτικά φάρμακα και ορισμένες παράνομες ουσίες, όπως η κοκαΐνη.
- Άλλες ασθένειες
Επίσης ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν μυοκαρδίτιδα. Αυτές περιλαμβάνουν διαταραχές όπως ο λύκος, η κοκκιωμάτωση του Wegener, η αρτηρίτιδα των γιγαντιαίων κυττάρων και η αρτηρίτιδα του Takayasu.
3 τρόποι για να θα προλάβετε τη νόσο
1. Αποφύγετε άτομα που έχουν ιογενή ή παρόμοια με γρίπη ασθένεια έως ότου αναρρώσουν. Εάν είστε άρρωστοι με ιικά συμπτώματα, προσπαθήστε να αποφύγετε την επαφή με άλλους για να μην τους κολλήσετε.
2. Ακολουθήστε κανόνες καλής προσωπικής υγιεινής. Το τακτικό πλύσιμο χεριών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εξάπλωσης ασθενειών.
3. Κάντε τα εμβόλιά σας. Μείνετε ενημερωμένοι σχετικά με τα συνιστώμενα εμβόλια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προστατεύουν από την ερυθρά και τη γρίπη, ασθένειες που μπορούν να προκαλέσουν μυοκαρδίτιδα.