Kάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο περίπου 400.000 παιδιά διαγιγνώσκονται με καρκίνο.
Στην Ελλάδα οι ετήσιες νέες διαγνώσεις υπολογίζονται στις 300-350, με συχνότερες μορφές τις αιματολογικές κακοήθειες και τους όγκους εγκεφάλου, οι οποίες αντιμετωπίζονται σε επτά παιδιατρικές ογκολογικές μονάδες, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο Παιδικής Ηλικίας, που τιμάται στις 15 Φεβρουαρίου, ο Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Καρκίνο «Φλόγα» πραγματοποίησε συνέντευξη τύπου.
Όπως τονίστηκε δύο στους τρεις «survivors» αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα ιατρικής φύσεως στην πορεία της ζωής τους ενώ η συχνότητα νόσησης είναι 14 στα 100.000 παιδιά.
Οι εκπρόσωποι του Τύπου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας αλλά και τη δράση του Συλλόγου.
Την εκδήλωση άνοιξε η κ. Μαρία Τρυφωνίδη, Πρόεδρος της Φλόγας. Αφού έκανε μια σύντομη αναφορά στον τρόπο διακυβέρνησης και λειτουργίας του Συλλόγου, εξήγησε το έργο της Φλόγας και τον τρόπο που στηρίζει τη δημόσια υγεία.
Όπως σημείωσε: «Ο στόχος μας είναι να φέρουμε την Ευρώπη στη χώρα μας αντί να πηγαίνουμε εμείς σε αυτήν για καλύτερη φροντίδα. Βασική επιδίωξή μας είναι η δυνατότητα πρόσβασης σε προηγμένες θεραπείες και η λήψη αποφάσεων για τη θεραπεία των παιδιών μας από διεθνείς συνεργατικές ομάδες, χωρίς να χρειάζεται να καταφύγουμε στο εξωτερικό για μια δεύτερη γνώμη».
Στη συνέχεια, η κ. Σοφία Πολυχρονοπούλου, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ) και Συντονίστρια Διευθύντρια του Τμήματος Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας (ΤΑΟ) του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» μίλησε για τις νεότερες εξελίξεις της ιατρικής στην αντιμετώπιση του καρκίνου της παιδικής ηλικίας.
Αναφέρθηκε σε νέες θεραπευτικές μεθόδους και στη βελτίωση των ποσοστών επιβίωσης και όπως δήλωσε «Η επιστημονική κοινότητα γενικότερα και οι Έλληνες επιστήμονες ειδικότερα, έχουμε και τη γνώση αλλά και τα όπλα για τις μάχες που δίνουμε για την αύξηση των ποσοστών ίασης των παιδιών μας, με παράλληλη έμφαση στην υψηλού επιπέδου ποιότητα ζωής τους».
Τέλος, τον λόγο πήρε η κ. Γεωργία Κόκκινου, Αντιπρόεδρος της Φλόγας, η οποία μίλησε για τη δράση της Φλόγας στην Ευρώπη.
Ενημέρωσε σχετικά με τη συνεργασία της Φλόγας με άλλους φορείς και συλλόγους, μέσα από την Childhood Cancer International και τους επιδιωκόμενους στόχους, ενώ αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένα έργα που συμμετέχει η Φλόγα.
Όπως τόνισε «Οι εκπρόσωποι των ασθενών δικαιούμαστε και πρέπει να έχουμε ισότιμο ρόλο και συμμετοχή σε οποιανδήποτε σχεδιασμό μας αφορά».