Οι ερευνητές αξιολόγησαν τον κίνδυνο άνοιας παρατηρώντας τις αλλαγές από την κατανάλωση αλκοόλ σε μια περίοδο 2 ετών από σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους στην Κορέα.
Από την έρευνα τους διαπιστώθηκε ότι μετά από περίπου 7 χρόνια, η άνοια ήταν 21% λιγότερο πιθανό να εμφανιστεί στα άτομα που κατανάλωναν αλκοόλ σε έλαχιστη ποσότητα. Αντίθετα, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ συνδέθηκε με 8% αυξημένο κίνδυνο έμφανισης.
Όπως δήλωσε και ο επικεφαλής ερευνητής Keun Hye Jeon, MD, επίκουρος καθηγητής οικογενειακής ιατρικής στο Cha Gumi Medical Center στο Πανεπιστήμιο Cha Gumi, Κορέα, στο Medscape Medical News, ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας αλλάζει με την πάροδο του χρόνου, όπως αλλάζουν και οι συνήθειες των ανθρώπων ως προς την κατανάλωση αλκοόλ.
Παρακολούθηση των συνηθειών κατανάλωσης αλκοόλ
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από σχεδόν 4 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 40 ετών και άνω στην Εθνική Υπηρεσία Ασφάλισης Υγείας της Κορέας που συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια και υποβλήθηκαν σε φυσικές εξετάσεις το 2009 και το 2011.
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ και χωρίστηκαν σε μία από τις πέντε ομάδες ανάλογα με την αλλαγή στην κατανάλωση αλκοόλ κατά την περίοδο της μελέτης. Αυτές οι ομάδες αποτελούνταν από άτομα που δεν έπιναν.
Συγκεκριμένα, στις κατηγορίες των ατόμων που δεν έπιναν ανήκαν εκείνοι που είχαν σταματήσει να πίνουν, εκείνοι που μείωσαν την κατανάλωση αλκοόλ αλλά δεν σταμάτησαν να πίνουν εντελώς, αυτοί που διατήρησαν το ίδιο επίπεδο κατανάλωσης (συντηρητές) και αυτοί που αύξησαν το επίπεδο κατανάλωσής τους (αυξάνοντες).