Η γενικότερη αποχή από το κρέας, και ιδίως από το κόκκινο και το λιπαρό, έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να χαρίσει σημαντικά οφέλη τόσο στο σώμα όσο και στον οργανισμό.
Η συστηματική κατανάλωση κρέατος σύμφωνα με μελέτες όχι μόνο δεν ωφελεί, αλλά πολλές φορές μπορεί και να βλάψει σοβαρά τον οργανισμό.
Γενικότερα, η πλειονότητα των ειδικών «ψηφίζει» υπέρ μιας ισορροπημένης διατροφής που περιέχει «λίγο απ' όλα».
Διαβάστε ακόμη=> Τα πέντε χειρότερα κρέατα για την χοληστερίνη σας
Ωστόσο, η γενικότερη τάση της εποχής ενισχύει το αίσθημα απομάκρυνσης από τοξικές διατροφικές συνήθειες και την υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής.
Έτσι πολλοί στρέφονται στην κατανάλωση περισσότερων λαχανικών, φρούτων και υποκατάστατων του κρέατος.
Τα κίνητρα που ωθούν κάποιον να βγάλει το κρέας από την διατροφή του μπορεί να είναι είτε επειδή...το βαρέθηκε και δεν θέλει να το καταναλώνει για κάποιο χρονικό διάστημα, είτε επειδή επέλεξε να υιοθετήσει ένα καινούργιο διατροφικό πρόγραμμα.
Το διάστημα αποχής είναι προσωπική επιλογή του καθενός, παρόλα αυτά η πρώτη κατηγορία αντιπροσωπεύει την πλειονότητα των ανθρώπων, εκείνων δηλαδή που το κόβουν για λίγο διάστημα και ξανα επιστρέφουν σε αυτό.
Τι συμβαίνει όμως όταν κανείς αποφασίζει να κόψει το κρέας για μεγάλο χρονικό διάστημα;
Είναι σχεδόν βέβαιο, ότι η αποχή από το κρέας θα φέρει πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό σας. Υπάρχουν μάλιστα σοβαροί λόγοι που θα σας πείσουν να το κάνετε:
- Απώλεια βάρους: Σύμφωνα με έρευνα της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου George Washington στις ΗΠΑ, οι άνθρωποι κατά μέσο όρο μπορούν να χάσουν περίπου 4.5 κιλά όταν σταματήσουν να τρώνε κρέας.
- Μειώνεται ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής: Η αποχή από το κρέας μπορεί να μειώσει την πίεση του αίματος και τα επίπεδα χοληστερόλης.
- Προστασία από βακτήρια στο έντερο: Οι χορτοφάγοι έχουν περισσότερα προστατευτικά είδη βακτηρίων του εντέρου συγκριτικά με τους κρεατοφάγους, σύφωνα με μελέτη στο πανεπιστήμιο City της Νέας Υόρκης.
- Ευεξία και υγεία στους μύες: Αν σας πονάνε οι μύες σας μετά τη σωματική άσκηση, αυτό οφείλεται στη βαριά -σε πρωτεΐνες- διατροφή σας. Αυτό μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση του ουρικού ή του γαλακτικού οξέος στις μύες.
Όσοι έχουν βγάλει το κρέας από τη διατροφή τους, αναφέρουν ότι αισθάνονται καλύτερα.
Ο δισεκατομμυριούχος Richard Branson έχει πει ότι αισθάνεται πιο δραστήριος και υγιής από τότε που σταμάτησε να τρώει κρέας, ενώ σύμφωνα με έρευνες όσοι έχουν γίνει χορτοφάγοι τρώνε περισσότερο και χάνουν βάρος, τρέχουν πιο γρήγορα και ανακαλύπτουν νέες τροφές που τους αρέσουν.
Η επιλογή είναι προσωπική, ωστόσο είτε αποφασίσετε να βγάλετε οριστικά το κρέας από τη ζωή σας, είτε αποφασίσετε να το καταναλώνετε συστηματικά, φροντίστε να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.
Πηγή: eatthis.com