Πρόκειται για μια δυσλειτουργία στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τα οπτικά ερεθίσματα. Το “μήνυμα” φτάνει ελλιπές, με αποτέλεσμα το οπτικό κέντρο να μην εκπαιδεύεται στην αποκωδικοποίηση του.
Πρόκειται για μια πάθηση που αν εντοπιστεί και αντιμετωπιστεί εγκαίρως, βελτιώνει σημαντικά την όραση.
Μέχρι σήμερα, η πιο διαδεδομένη θεραπεία αφορούσε στην επικάλυψη του “δυνατότερου” ματιού, ώστε το άλλο να “αναγκαστεί” να δουλέψει σκληρότερα για να καλύψει το έλλειμμα.
Έρευνα για νέα θεραπευτική προσέγγιση
Πρόσφατη έρευνα ωστόσο, συστήνει νέα θεραπευτική προσέγγιση, με τους δυο οφθαλμούς να συνεργάζονται ώστε η όραση να βελτιωθεί.
Η Sara Aton, ερευνήτρια του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, επικαλείται και χρησιμοποιεί συμπληρωματικά και άλλες μελέτες που έχουν καταδείξει ότι ο ύπνος σε συγκεκριμένο διάστημα, μπορεί να οδηγήσει τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου να επιδιορθώσουν μόνα τους τις δυσλειτουργίες.
Πώς έγινε η μελέτη
Οι ερευνητές πειραματίστηκαν σε ποντίκια με την ίδια αδυναμία στη δυνατότητα επεξεργασίας οπτικών πληροφοριών που παρουσιάζει και ο εγκέφαλος παιδιών που έχουν αμβλυωπία.
Εξέθεσαν τα ποντίκια σε ένα πλήθος οπτικών ερεθισμάτων, κάτι αντίστοιχο με τις κινηματογραφικές ταινίες που παρακολουθούν οι άνθρωποι. Κάποια από αυτά είχαν τον έναν οφθαλμό, καλυμμένο, ενώ τα υπόλοιπα όχι.
Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι η διόφθαλμη οπτική διέγερση, το να παρακολουθούν τα ερεθίσματα δηλαδή με 2 μάτια ανοιχτά διέγειρε καλύτερα τα συγκεκριμένα εγκεφαλικά κέντρα στα ποντίκια που δεν είχαν καλυμμένο οφθαλμό.
Το θεραπευτικό όφελος μεγιστοποιούταν αν τα πειραματόζωα αφήνονταν να κοιμηθούν αμέσως μετά χωρίς ο ύπνος τους να διακοπεί αιφνίδια.
«Ελπίζω ότι η μελέτη θα ανοίξει νέους δρόμους για τους κλινικούς γιατρούς” λέει η Sara Aton. “Η αμβλυωπία επηρεάζει ένα τεράστιο τμήμα του πληθυσμού. Η χρήση καλύπτρας είναι η τυπική θεραπεία για δεκαετίες, αλλά αναπτύχθηκε με βάση παλαιότερες μελέτες. Οι τεχνικές μας δυνατότητες για οπτική θεραπεία έχουν βελτιωθεί από τότε, όπως και η κατανόησή μας για το πώς ο ύπνος συμβάλλει στην ανάπτυξη της εγκεφαλικής λειτουργίας».
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Communications Biology.
Με πληροφορίες από: news-medical.net και news.umich.edu