Επιστήμονες από τις ΗΠΑ εφιστούν την προσοχή στους πολίτες για το χρόνιο στρες συμβουλεύοντας τους πως αν διακατέχονται από αυτό τότε πρέπει να βρουν τρόπους να το διαχειρισθούν, ειδάλλως διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν νοητικά προβλήματα.
Ειδικότερα, με αφορμή τα στοιχεία που απέσπασαν από χιλιάδες εθελοντές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσοι είχαν μονίμως στρες διέτρεχαν κατά 37% μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν ήπια νοητική διαταραχή πριν τα 55 τους χρόνια. Ο κίνδυνος ήταν εξίσου σημαντικός και στις μεγαλύτερες ηλικίες.
Τι είναι η ήπια νοητική διαταραχή
Η ήπια νοητική διαταραχή ή αλλιώς γνωστική διαταραχή είναι μια κατάσταση όπου ο ασθενής παρουσιάζει κάποιου βαθμού εξασθένηση των νοητικών λειτουργιών του (μνήμη, προσοχή κτλ.) που όμως δεν του δημιουργεί αισθητά προβλήματα στην καθημερινότητα.
Οι ασθενείς που πάσχουν από ήπια γνωστική διαταραχή εμφανίζουν ήπιες διαταραχές μνήμης ή δυσκολίες στην λήψη αποφάσεων, αλλά οι καθημερινές τους δραστηριότητες παραμένουν ανέπαφες.Για παράδειγμα, μπορούν να μαγειρέψουν, να οδηγούν, και να φροντίζουν μόνοι τους τον εαυτό τους.
Ο πιο συχνός τύπος ήπιας γνωστικής διαταραχής, είναι ο αμνησιακός, όπου οι ασθενείς δεν μπορούν να ανακαλέσουν πρόσφατες πληροφορίες, αλλά περιγράφουν εύκολα αυτοβιογραφικά γεγονότα.
Η ηλικία του ασθενούς είναι σημαντικός παράγοντας για την ορθή διάγνωση. Οι ειδικοί εξηγούν ότι οι διαταραχές της γνωστικής εξασθένισης πρέπει να είναι ασυμβατές με την ηλικία του ασθενούς και το φυσικό γήρας ώστε να τεθεί η διάγνωση.
Τι έδειξαν τα νέα ευρήματα της μελέτης
Τα νέα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Network Open στηρίχθηκαν στην μελέτη στην οποία συμμετείχαν 24.448 άνδρες και γυναίκες. Όλοι τους είχαν ηλικία 45 ετών και άνω κατά την έναρξή της.
Οι ερευνητές τους παρακολούθησαν επί περισσότερο από μία δεκαετία, υποβάλλοντάς τους σε ετήσιες αξιολογήσεις. Σχεδόν το 23% των εθελοντών (οι 5.589) ανέφεραν επίμονα έντονο στρες. Συν τω χρόνω αυτό απεδείχθη επιζήμιο για τις νοητικές δεξιότητές τους.
Οι Συνέπειες από το χρόνιο στρες
Το στρες θεωρείται μία φυσιολογική αντίδραση όταν ένας άνθρωπος βρίσκεται υπό πίεση. Βραχυπρόθεσμα και εντός λογικών ορίων μπορεί να φανεί και χρήσιμο. Για παράδειγμα μπορεί να δώσει ώθηση σε έναν εργαζόμενο στο να προλάβει μία προθεσμία από ένα σημαντικό project.
Ωστόσο, το χρόνιο στρες έχει σοβαρές συνέπειες στην ψυχοσωματική υγεία, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης των ακόλουθων παθήσεων:
-
Αγχωδών διαταραχών
-
Κατάθλιψης
-
Πονοκεφάλου
-
Καρδιοπάθειας
-
Υπέρτασης
-
Διαταραχών ύπνου κ.λπ.
Τα νοητικά προβλήματα - Μια επιπλέον πιθανή συνέπεια
Η νέα μελέτη προσθέτει τα νοητικά προβλήματα στις πιθανές συνέπειές του, λένε οι ερευνητές και αυτό, διότι η έκπτωση των νοητικών διαταραχών (δηλαδή η ήπια νοητική διαταραχή) ήταν εντονότερη σε όσους είχαν χρόνιο στρες. Μάλιστα αυτό ίσχυε ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας και φυλής.
Ήταν επίσης ανεξάρτητο από την υποκείμενη κατάσταση της υγείας των εθελοντών. Δεν φάνηκε επίσης να επηρεάζεται ούτε από τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες της ζωής τους.
Πηγή: Jama Network