Η κ. Παπαευαγγέλου, ανέφερε αρχικά ότι είναι ξεκάθαρο ότι η καμπύλη των νέων κρουσμάτων μειώνεται σε όλη την Επικράτεια. Υπολογίζονται ότι τις τελευταίες ημέρες μετράμε 1650 την ημέρα
Σημείωσε μάλιστα, ότι την τρίτη αυτή εβδομάδα του lockdown ότι η μείωση των κρουσμάτων εμφάνισε σημαντικά μεγαλύτερη σε σχέση με τις 2 προηγούμενες εβδομάδες. Σε κάποιες. Π.Ε., όμως όπως η Πιερία, η Φθιώτιδα και η Αιτωλοακαρνανία δεν έχουμε δει σαφή μείωση των κρουσμάτων
Σχετικά με την πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε τα εξής νούμερα:
- Σήμερα νοσηλεύονται στη χώρα 4000 ασθενείς περίπου (έχουν μειωθεί λίγο),
- Μέσος όρος 360 εισαγωγών καθημερινά την τελευταία εβδομάδα (ελαφρά μειωμένος)
Η αρνητική όψη της πανδημίας στην τρίτη εβδομάδα του lockdown
Ωστόσο, υπάρχουν και αρκετά αρνητικά στοιχεία παρόλο που βρισκόμαστε πια στην τρίτη εβδομάδα του lockdown, όπως το ότι το «επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό ιδιαίτερα στην Β. Ελλάδα και σε πολλές μεγάλες πόλεις».
Ειδικότερα, με περισσότερα από 18 χιλιάδες ενεργά κρούσματα, η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων έχει αυξηθεί στα 49 έτη. Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι ότι πριν από 5 εβδομάδες η διάμεση ηλικία ήταν 35 ετών. «Έχει μεταφερθεί το βάρος στις μεγαλύτερες ηλικίες, που έχουν μεγαλύτερη νοσηρότητα και μεγαλύτερο κίνδυνο να εισαχθούν σε νοσοκομεία και να χάσουν τη ζωή τους» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ενδεικτικό είναι ότι 2600 κρούσματα αφορούσαν αυτήν την εβδομάδα άτομα άνω των 65.
Επίσης, τεράστια είναι η πίεση στις ΜΕΘ:
- 84% πληρότητα στην Επικράτεια
- 79% πληρότητα στην Αθήνα
- 94% πληρότητα στην Θεσσαλονίκη
Πιθανή εξήγηση για την επιμονή του 2ου κύματος
Στη συνέχεια, η κ. Παπαευαγγέλου, επιχείρησε να δώσει μία εξήγηση για το 2ο κύμα που επιμένει, με τη διασπορά να παραμένει μεγάλη και την κινητικότητα του πληθυσμού να μην μειώνεται, όπως στο πρώτο κύμα.
«Λόγω της μεγάλης διασποράς στην κοινότητα υπάρχει ένα συνεχής πινκ πονκ μεταξύ του εργασιακών χώρων και της ενδοοικογενειακής διασποράς. Εκεί που πάει να ηρεμήσει μία περιοχή ξεσπάει μία συρροή κρουσμάτων σε έναν εργασιακό χώρο, σε μία κλειστή δομή και λειτουργεί σαν μία πηγή υπερμετάδοσης, που έχει ως αποτέλεσμα την διασπορά μέσα στα σπίτια. Δυστυχώς, ο ιός έχει αποδείξει ότι είναι πολύ πιο πονηρός από μας και παραμονεύει παντού».
Η καθηγήτρια κατέληξε ότι ο φετινός Δεκέμβριος θα είναι διαφορετικός από τους υπόλοιπους.