Η κ. Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε ότι το εμβόλιο κατά του κορονοϊού φαίνεται ότι είναι να είναι απίθανο να έχει οποιοδήποτε επιβάρυνση είτε στις έγκυους είτε στο κύημα. Ωστόσο, επειδή κλινικές μελέτες που έγιναν δεν περιλάμβαναν έγκυες, η επίσημη σύσταση είναι να μην γίνονται εμβολιασμοί κατά τη διάρκεια της κύησης.
Τόνισε, πάντως, ότι σε περίπτωση που γίνει το εμβόλιο δε συνιστάται διακοπή της κύησης. Επίσης, αν έχει γίνει η πρώτη δόση, η 2 φυλάσσεται να γίνει μετά το τέλος της κύησης.
Μία σύσταση που αναθεωρήθηκε είναι ότι μετά τον εμβολιασμό με COVID να μην προγραμματίζεται κύηση. Μετά τον εμβολιασμό μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε διάστημα ο προγραμματισμός για μία εγκυμοσύνη.
Θεοδωρίδου: Πότε συστήνει τον εμβολιασμό στις εγκύους
Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου υπάρχουν 2 περιπτώσεις. Είναι η έγκυος, η οποία λόγω επαγγέλματος, όπως η νοσηλεύτρια βρίσκεται σε συνεχή κίνδυνο λοίμωξης από κορονοϊό. Η 2η περίπτωση είναι η ίδια η έγκυος να έχει ένα υποκείμενο νόσημα.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής συνέστησε και στις 2 περιπτώσεις η εγκυος να σταθμίσει τον κίνδυνο από την ίδια τη λοίμωξη. «Φαίνεται ότι και η λοίμωξη με τον κορονοϊό είναι ανάλογή με τη λοίμωξη από τον ιό της γρίπης. Δηλαδή είναι αυξημένος ο κίνδυνος και για την έγκυο και για το κύημα» είπε αρχικά.
Επομένως, τότε η ζυγαριά κλείνει υπέρ του εμβολιασμού της εγκύου. Η κ. Θεοδωρίδου κατέληξε ότι δε θα στερηθεί λόγω του εμβολιασμού σε καμία μητέρα να δώσει στο βρέφος της το πολύτιμο γάλα μέσω του θηλασμού.