Η ψωρίαση είναι ένα χρόνιο ανοσομεσολαβούμενο αυτοφλεγμονώδες νόσημα, το οποίο υπολογίζεται ότι αφορά στο 2-3% του πληθυσμού. Πρόκειται για ένα πολυσυστηματικό νόσημα, το οποίο συνοδεύεται και συνυπάρχει με πολλά σοβαρά νοσήματα, όπως το μεταβολικό σύνδρομο, καρδιαγγειακά συμβάματα, φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, ψυχιατρικές διαταραχές κ.α ανέφερε η κα Μαρία Πολίτου, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος Επιμ. Α’, Α’ Κλινική Δερματικών & Αφροδίσιων Νόσων Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Νοσ. Δερματικών & Αφροδίσιων Νόσων Αθηνών « Α.ΣΥΓΓΡΟΣ».
Το 2016 ο ΠΟΥ το χαρακτήρισε ως "σύνθετο νόσημα" και τόνισε την ανάγκη έγκαιρης πρόσβασης στο γιατρό και έγκαιρης λήψης θεραπείας για αυτούς τους ασθενείς, κάτι το οποίο είναι εύλογο καθώς γνωρίζουμε πιά, ότι η ψωρίαση δεν είναι μια απλή δερματοπάθεια.
Περισσότεροι από 7 στους 10 ασθενείς με ψωρίαση υπολογίζεται ότι εμφανίζουν τουλάχιστον μια από τις παραπάνω συνοδές παθήσεις. Οι δε 3 με 4 στους 10 ασθενείς θα εμφανίσουν και ψωριασική αρθρίτιδα.
Είναι λοιπόν υψίστης σημασίας η έγκαιρη, όπως τόνισε ο ΠΟΥ, πρόσβαση στο γιατρό αυτών των ασθενών καθώς και η έγκαιρη, στοχευμένη και ολιστική αντιμετώπισή τους, ώστε να προληφθούν κατά το δυνατό ή να περιοριστούν οι συννοσυρότητες. Το ευχάριστο μήνυμα είναι ότι πλέον έχουμε σπουδαίες θεραπείες στη θεραπευτική μας φαρέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση, αρκεί ο ασθενής να επισκεφθεί εμάς, τους ειδικούς γιατρούς τόνισε η κα Πολίτου.
Η Ψωριασική Νόσος, υπό το πρίσμα της οποίας βρίσκεται τόσο η Ψωρίαση όσο και η Ψωριασική Αρθρίτιδα, αποτελεί μία χρόνια φλεγμονώδη συστηματική νόσο με προεξέχουσα προσβολή του δέρματος και των αρθρώσεων. Ποσοστό 20% περίπου των ασθενών με Ψωρίαση, κάποια στιγμή κατά την πορεία της νόσου, θα εμφανίσει και προσβολή των αρθρώσεων, με την νόσο να αφορά εξίσου και στα δύο φύλα ανέφερε ο κος Δημήτρης Τσερώνης, Ρευματολόγος, Επιστ. Συνεργάτης Δ’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική Π.Γ.Ν. «Αττικόν».
Τεράστιας σημασίας ο χρόνος διάγνωσης
Όπως σε όλα τα χρόνια νοσήματα, έτσι και στην Ψωριασική Αρθρίτιδα, ο χρόνος διάγνωσης είναι υψίστης σημασίας, καθώς η πρώιμη διάγνωση εξασφαλίζει και την έγκαιρη παρέμβαση, προσφέροντας έτσι καλύτερη διαχείριση της νόσου σε βάθος χρόνου. Η διαγνωστική προσέγγιση των ασθενών με Ψωρίαση με «υποψία» συνύπαρξης και Ψωριασικής Αρθρίτιδας είναι μία σύνθετη και δυναμική διαδικασία, εξαρτώμενη από πολλούς παράγοντες. Τα βασικά συστατικά μίας επιτυχούς διάγνωσης είναι η σωστή και λεπτομερής λήψη του ιστορικού του ασθενούς (ατομικό και οικογενειακό) και η φυσική εξέταση του ιατρού, υποβοηθούμενα κάποιες φορές και από παρακλινικό έλεγχο (αιματολογικές εξετάσεις, απεικονιστικές μέθοδοι κ.α).
Στο κέντρο της διαγνωστικής προσέγγισης βρίσκεται η αρμονική συνεργασία Δερματολόγου και Ρευματολόγου, διαμέσου της οποίας επιτυγχάνεται η έγκαιρη και πρώιμη αναγνώριση της Ψωριασικής Αρθρίτιδας, αλλά και η πιο σφαιρική αντιμετώπιση της. Εάν οι πάσχοντες από Ψωρίαση εμφανίσουν συμπτώματα (πόνο, δυσκαμψία) από το μυοσκελετικό σύστημα οφείλουν να παραπεμφθούν σε Ρευματολόγο για την αξιολόγηση πιθανούς συνύπαρξης και Ψωριασικής Αρθρίτιδας.
Η ψωρίαση και η ψωριασική αρθρίτιδα είναι δύο νόσοι, μη μεταδοτικές που τα τελευταία χρόνια αφορούν όλο και περισσότερους ανθρώπους. Η ακριβής αιτιολογία τους παραμένει άγνωστη. Η ψωρίαση και η ψωριασική αρθρίτιδα δεν είναι απλά δύο νόσοι με επώδυνα σωματικά συμπτώματα. Πρόκειται για νόσους με αρκετά μεγάλο φορτίο για τους ασθενείς, οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής όχι μόνο τη δική τους αλλά και των οικογενειών τους, την ψυχολογία τους και την σωματική λειτουργικότητά τους, κάτι που πολύ συχνά οδηγεί σε απώλεια της εργασιακής παραγωγικότητας και επιβαρύνει οικονομικά τους ίδιους και τις οικογένειές τους τόνισε η κα Γραμματή Νταλώση, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια-Ψυχοδραματίστρια.
Επίσης μπορούν να επηρεαστούν η σεξουαλική δραστηριότητα, ο ύπνος, η ψυχική ευεξία και κυρίως η αίσθηση του εαυτού, καθώς η ψωρίαση είναι μια νόσος που πλήττει την εικόνα του σωματικού εγώ. Σύμφωνα με την Ψυχοδερματολογία, η ψωρίαση και η ψωριασική αρθρίτιδα είναι μια ψυχοφυσιολογική κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι η ψυχολογική κατάσταση του ασθενούς παίζει σημαντικό ρόλο όχι μόνο στην εξέλιξη της νόσου, αλλά και στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Επομένως, η αναγκαιότητα ψυχοθεραπευτικής παρέμβασης, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική και επιτακτικής ανάγκης για έναν ασθενή με ψωρίαση και ψωριασική αρθρίτιδα, καθώς μέσα από αυτή τη διαδικασία θα μάθει να αναγνωρίζει, να ονομάζει, να ερμηνεύει και να εκφράζει, κυρίως τα απαγορευμένα συναισθήματά του. Γιατί, όπως λέγεται, κάθε ανείπωτο συναίσθημα αφήνει σημάδι στο σώμα μας κατέληξε η κα Νταλώση.