Αξιολογώντας την πληθώρα δεδομένων από τη χρήση των εμβολίων που χρησιμοποιούν την τεχνολογία mRNA και σε γυναίκες που εγκυμονούν, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει στις έγκυες, που επιθυμούν να εμβολιαστούν, να προτιμήσουν τα εν λόγω εμβόλια, λόγω της μεγαλύτερης και θετικής εμπειρίας.
Όπως διευκρινίζει στο News4Health μέλος της Επιτροπής, η απόφαση να προτιμώνται τα mRNA εμβόλια από τις έγκυες , σε αυτή τη φάση, λόγω της ύπαρξης δεδομένων. Από την άλλη, δεν συστήνεται προς το παρόν η χορήγηση εμβολίων που χρησιμοποιούν αδενοϊό, καθώς δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή ή αντίστοιχου όγκου δεδομένα από τη χρήση τους.
Ο παθολόγος- λοιμωξιολόγος, Αθανάσιος Σκουτέλης, μέλος της Επιτροπής των Εμβολιασμών ανέφερε νωρίτερα στο MEGA ότι «η τάση είναι να μη γίνεται το εμβόλιο της AstraZeneca στην εγκυμοσύνη αλλά ούτε και σε γυναίκες οι οποίες σκοπεύουν να μείνουν έγκυες», προσθέτοντας ότι θα δοθεί και οδηγία οι γυναίκες αυτές να εμβολιάζονται με mRNA εμβόλια, όπως της Pfizer και της Moderna. Επανέλαβε, βέβαια, πως τα οφέλη του εμβολίου είναι πολύ περισσότερα από τις ελάχιστες και σπάνιες παρενέργειες.
Θυμίζουμε πως αυτή τη στιγμή στη χώρα μας το εμβόλιο της AstraZeneca είναι το μόνο που χορηγείται, ενώ από 5 Μαΐου θα προστεθεί και εκείνο της Janssen (της φαρμακευτικής εταιρείας της Johnson & Johnson).
Άλλωστε και η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μ. Θεοδωρίδου κατά την προηγούμενη ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας ανέφερε σχετικά:
«Ένα από αυτά τα θέματα που είναι σημαντικό και γίνεται σημαντικότερο δεδομένου ότι αρχίζουν να εμβολιάζονται και στη χώρα μας άτομα και γυναίκες μικρότερης ηλικίας, είναι το θέμα του εμβολιασμού των εγκύων. Η αρχική θέση παγκόσμια για τους εμβολιασμούς κατά την κύηση, επειδή δεν είχαν συμπεριληφθεί έγκυες στις κλινικές μελέτες, ήταν απαγορευτική. Δηλαδή όχι εμβολιασμός με εμβόλια Covid κατά την κύηση.
Το γεγονός ότι και η λοίμωξη, όπως ξέρουμε από τον ιό της γρίπης, μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά την έγκυο, να την οδηγήσει στην εντατική από αναπνευστική ανεπάρκεια ή να έχει σαν αποτέλεσμα προεκλαμψία ή άλλη λοίμωξη, αλλά και η επιβάρυνση του ίδιου του εμβρύου και του νεογνού με αυξημένα ποσοστά προωρότητας, σαν δεύτερη φάση οδήγησε στην οδηγία να γίνεται το εμβόλιο υπό προϋποθέσεις εάν το άτομο, η έγκυος, έχει αυξημένο κίνδυνο.
Τα πρόσφατα στοιχεία τα οποία προ δύο ημερών αναγγέλθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, στηρίζονται σε ένα μητρώο καταγραφής των κυήσεων που αριθμεί πάνω από 90.000 κυήσεις, πολύ σημαντικός αριθμός, και που αποδεικνύει ότι δεν εντοπίστηκε κανένα σήμα κινδύνου από τους εμβολιασμούς που έγιναν στις εγκύους. Αυτό αν θέλετε άναψε και το πράσινο φως και υιοθέτησε την αντίστοιχη οδηγία και η Βρετανική Επιτροπή Εμβολιασμών με την βέβαια πάντα σύμφωνη γνώμη και του γυναικολόγου ή του θεράποντος ιατρού, που είναι πιο κοντά και γνωρίζει καλύτερα το ιστορικό της εγκύου.
Επομένως, τα εμβόλια Covid που δεν περιέχουν κανένα ζωντανό μικροοργανισμό μπορούν να γίνονται πλέον και στις εγκύους και να τις προφυλάσσουν από τον αυξημένο κίνδυνο της λοίμωξης κατά την κύηση. Συμπληρωματικά να πούμε ότι δεν χρειάζεται να γίνεται για αυτούς τους λόγους τεστ κύησης πριν τον εμβολιασμό. Ότι το εμβόλιο, κάτι που επίσης ακούγεται, δεν επηρεάζει την γονιμότητα και δεν χρειάζεται, επίσης, αναβολή των προσπαθειών τεκνοποίησης λόγω του εμβολιασμού.
Τέλος, ο θηλασμός, το σημαντικό αυτό δώρο από τη μητέρα στο μωρό, είναι ασφαλής, δεδομένου ότι ούτε σε περιπτώσεις λοίμωξης της μητέρας βρέθηκε, απομονώθηκε ιός στο μητρικό γάλα, αλλά και από μελέτες που έχουν γίνει φαίνεται ότι τόσο από την νόσηση όσο από τον εμβολιασμό υπάρχουν αντισώματα στο μητρικό γάλα, τα οποία προσφέρουν σημαντική προστασία στο βρέφος».