“Μην βγεις έξω με τα μαλλιά βρεγμένα, θα κρυολογήσεις”. “Μην πίνεις κρύο νερό χειμωνιάτικα, θα κρυώσεις”. Είναι φράσεις που σας θυμίζουν κάτι; Οι επιστήμονες διαψεύδουν μερικούς από τους πιο δημοφιλείς μύθους που συνοδεύουν κάθε φτέρνισμα και συνάχι και δεν ακούγονται τελικά μόνο από τις μαμάδες μας…!
“Αντιβίωση για το κρυολόγημα”
Τα αντιβιοτικά αντιμετωπίζουν τις λοιμώξεις που προκαλούνται από βακτήρια ενώ το κοινό κρυολόγημα προκαλείται από ιούς, εξηγούν οι γιατροί.
Ο θεραπευτικός στόχος ενός αντιβιοτικού σκευάσματος είναι να σκοτώσει τα βακτήρια που επιτίθενται στον οργανισμό ή να επιβραδύνει την ανάπτυξη τους ώστε το ανοσοποιητικό μας να προλάβει να τα αναχαιτίσει και το σώμα να καταφέρει να αντιμετωπίσει με επιτυχία κάποια βακτηριακή λοίμωξη όπως είναι παραδείγματος χάριν μια βρογχίτιδα ή μια μόλυνση στο αυτί.
Τα αντιβιοτικά δεν μπορούν να θεραπεύσουν ωστόσο ιογενείς λοιμώξεις και μάλιστα η άσκοπη χρήση τους μπορεί να προκαλέσει αντίσταση στο φάρμακο με αποτέλεσμα αυτό να χάσει την θεραπευτική του δράση και να μην ωφελήσει όταν πραγματικά το χρειαστούμε.
“Η βιταμίνη C προλαμβάνει το κρυολόγημα”
Τα στοιχεία για την προληπτική δράση της βιταμίνης C σε αυτό το πεδίο δεν είναι ακριβώς ξεκάθαρα, επισημαίνει η αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Σχολή Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη, Catherine Ling.
Όπως υποστηρίζει, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι μπορεί να μειώσει τη διάρκεια του κρυολογήματος σε μερικούς ανθρώπους ωστόσο τα σκευάσματα της βιταμίνης C δεν είναι το ίδιο ασφαλή για όλους, όπως για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κάποια νεφρολογική πάθηση ή για τις έγκυες. Οι γιατροί επισημαίνουν επίσης ότι μεγάλες δόσεις της συγκεκριμένης βιταμίνης, μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικές διαταραχές.
“Φάε για να γίνεις καλά”
Το σημαντικό κατά την διάρκεια ενός κρυολογήματος και πολύ περισσότερο αν έχουμε συμπτώματα που μας κρατούν στο κρεβάτι, είναι η ξεκούραση και η επαρκής ενυδάτωση, λένε οι γιατροί. Δεν είναι ανάγκη να πιέζουμε τον σώμα μας να καταναλώσει τροφή αν δεν αισθάνεται καλά όμως είναι σημαντικό να παραμένουμε ενυδατωμένοι και να κρατάμε την ισορροπία των ηλεκτρολυτών στον οργανισμό μας. Και ναι, η κοτόσουπα είναι πραγματικά μια εξαιρετική τροφή κατά την διάρκεια ενός κρυολογήματος - αποτελεί εύπεπτη πρωτεΐνη και ενυδατώνει οπότε σε αυτό ακολουθήστε την συμβουλή της μαμάς…
“Μην βγαίνεις λουσμένος”
Τα βρεγμένα μαλλιά σε εξωτερικό χώρο μια πολύ κρύα μέρα δεν είναι και η καλύτερη ιδέα πράγματι, καθώς αυτό θα επιτείνει την αίσθηση του κρύου στο σώμα μας. Σε καμία περίπτωση όμως δεν ευθύνονται για το κρυολόγημα σας αφού οι ασθένειες προκαλούνται από βακτήρια και οι ιούς που μεταδίδονται από κάποιον που ήδη νοσεί.
“Μην τρως γαλακτοκομικά, θα χειροτερέψεις”
Σε έναν καταπονημένο οργανισμό τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πιθανό να προκαλέσουν γαστρεντερολογικές διαταραχές. Όμως δεν επηρεάζουν την παραγωγή βλέννας, και έτσι δεν μπορούν να επιδεινώσουν το συνάχι ή τον βήχα που μπορεί να παρουσιαστεί. Για την ακρίβεια, σε περιπτώσεις πονόλαιμου, αρκετοί είναι εκείνοι που βρίσκουν μερική ανακούφιση καταναλώνοντας κρύο γιαούρτι που δρα καταπραϋντικά στις ενοχλήσεις του ερεθισμένου λαιμού.
“Το κρυολόγημα δεν προκαλεί πυρετό”
Κάθε ιογενής λοίμωξη, είτε πρόκειται για κοινό κρυολόγημα είτε για γρίπη ίσως, μπορεί να προκαλέσει και πυρετό, αφού οι ιοί που μας προσβάλλουν είναι μεν διαφορετικοί αλλά εκδηλώνονται με παρόμοια συμπτώματα. Ο πυρετός εξάλλου, εξηγούν οι γιατροί, είναι ένας από τους αμυντικούς μηχανισμούς του σώματός που αυξάνει την θερμοκρασία του για να σκοτώσει τους “ξένους εισβολείς”.
“Αν δεν έχεις πυρετό, δεν κολλάς τους άλλους”
Ένα άτομο δεν χρειάζεται να έχει πυρετό για να είναι σε θέση να μεταδώσει τον ιό, ξεκαθαρίζουν οι ειδικοί. Στην πραγματικότητα, η μετάδοση του ιού μπορεί να γίνει και όταν τα συμπτώματα είναι εντελώς ήπια όπως άλλωστε ήδη έχουμε δει να συμβαίνει με τον COVID. Όποιος έχει προσβληθεί από κάποιον ιό που προκαλεί κρυολόγημα, μπορεί να μεταδόσει ακόμα και μια μέρα πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων. Οι ιοί μπορούν να παραμείνουν στο σώμα για εβδομάδες, προσθέτουν οι γιατροί αλλά η πιθανότητα εξάπλωσης της λοίμωξης μειώνεται όσο περνάει ο καιρός.
“Δεν μπορείς να προστατευτείς από ένα κρυολόγημα”
Ο χειμώνας είναι η “χρυσή εποχή” για τους ιούς που προκαλούν λοιμώξεις του αναπνευστικού. Τι συμβουλεύουν οι γιατροί στο πεδίο της πρόληψης;
- Συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι
- Καθαρισμός με απολυμαντικά προϊόντα των επιφανειών που αγγίζονται συχνά, όπως τραπέζια, πάγκοι και παιχνίδια
- Ενυδάτωση και θρεπτική διατροφή ώστε να ενισχύεται το ανοσοποιητικό μας σύστημα
- Επαρκείς ώρες ύπνου
- Απόσταση από ανθρώπους που νοσούν από κάποια ανάλογη λοίμωξη
“Πάρε αυτό το φάρμακο και θα γίνεις περδίκι”
Δεν υπάρχει θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα, επισημαίνουν οι ειδικοί. Η χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση κάποιων συμπτωμάτων όπως είναι ο πυρετός ή μυικοί πόνοι κατά περίπτωση. Ωστόσο, η πραγματική θεραπεία για το κρυολόγημα είναι η ξεκούραση, η ενυδάτωση και ο χρόνος, καταλήγουν.
Πηγή: Everyday Health
https://www.everydayhealth.com