Μια νέα μελέτη, που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα στο περιοδικό Nature υποστηρίζει ότι τελικά ίσως να μην έχει τόσες διαφορές σε σχέση με τα άλλα είδη φωτός. Συγκεκριμένα, η μελέτη εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιδρούν σε διαφορετικούς τύπους φωτός. Και σύμφωνα με τα συμπεράσματα των ερευνητών, ανάμεσα στο μπλε, το κίτρινο και το λευκό φως δεν φαίνεται να προκύπτει τεκμηριωμένη απόδειξη ότι το «μπλε» επιδρά χειρότερα στην ρουτίνα του ύπνου σε σύγκριση με τις άλλες μορφές φωτός.
Η μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας και το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου, διερεύνησε τις επιδράσεις των διαφορετικών ειδών φωτός στο ανθρώπινο κιρκάδιο ρολόι.
Οι 16 συμμετέχοντες κλήθηκαν να κοιμηθούν για τρία βράδια σε ελεγχόμενες συνθήκες και αφού πριν είχαν εκτεθεί σε διαφορετικούς τύπους φωτός μια ώρα προτού ξαπλώσουν.
Όπως κατέληξαν οι ειδικοί, από τις δοκιμές δεν προέκυψε κάποιο στοιχείο που να ενοχοποιεί το «μπλε φως» περισσότερο από τα υπόλοιπα.
Φως και ύπνος
Το ανθρώπινο μάτι μετατρέπει το φως σε ηλεκτρικές ώσεις μέσω μιας σειράς οργάνων του αμφιβληστροειδούς.
Το «μπλε φως», το οποίο εκπέμπεται από οθόνες ηλεκτρονικών συσκευών, είναι μια μορφή φωτός μικρού μήκους κύματος και μετατρέπεται στο μπλε χρώμα από συγκεκριμένο όργανο του ματιού το οποίο όμως πρωτίστως αντιδρά στο έντονο φως.
Με απλά λόγια, οι οφθαλμοί επηρεάζονται όσον αφορά στους κιρκάδιους ρυθμούς πολύ περισσότερο από την ένταση του φωτός και λιγότερο από το χρώμα.
Σε μελέτη του 2019 οι ερευνητές εκτιμούσαν ότι το τεχνητό φως από συσκευές που χρησιμοποιούμε όλη την ημέρα -θα μπορούσε να έχει επιζήμιες επιπτώσεις στον ύπνο και την υγεία. Ωστόσο η διαδικασία που χρησιμοποιεί ο εγκέφαλός μας για να ρυθμίσει τους εσωτερικούς κιρκάδιους ρυθμούς είναι αρκετά πιο περίπλοκη, σημειώνει σήμερα ο Δρ Alexander Solomon, χειρουργός νευρο-οφθαλμίατρος στο Pacific Neuroscience Institute στο Κέντρο Υγείας Providence Saint John στη Σάντα Μόνικα.
«Υπάρχει ένα κύριο “ρολόι” που έχει ρυθμιστεί από τα κύτταρα μελανοψίνης, της ορμόνης που εκκρίνεται κατά την διάρκεια της νύχτας, ωστόσο υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επιδρούν σε αυτό το εσωτερικό ρολόι όπως ο χρόνος των γευμάτων και η άσκηση» σημειώνει ο ίδιος. Σύμφωνα μάλιστα με τις συμβουλές του, αν κάποιος αντιμετωπίζει δυσκολίες στο να αποκοιμηθεί, θα μπορούσε επικουρικά να χρησιμοποιεί γυαλιά που μπλοκάρουν το μπλε φως αλλά επιπρόσθετα να μειώνει και την συνολική ένταση του φωτός στο υπνοδωμάτιο.
Κινητό στο μαξιλάρι μας ή όχι;
Οι επιστήμονες πάντως ξεκαθαρίζουν ότι τα αποτελέσματα της μελέτης δεν δίνουν το «πράσινο» φως για να μην αποχωριζόμαστε το κινητό μας ακόμα και την ώρα που πέφτουμε για ύπνο.
Η μελέτη, διευκρινίζουν, εξέτασε αποκλειστικά αν το «μπλε φως» είναι πιο ενοχλητικό… και στην ουσία κατέληξε ότι παρόμοιας έντασης φώτα διαφορετικής απόχρωσης επηρεάζουν το ίδιο.
Ο Keiland Cooper, Ph.D, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, προσθέτει ότι το κύριο στοιχείο που προκύπτει από την μελέτη είναι ότι χρειάζεται τελικά περισσότερη διερεύνηση για να εντοπιστεί με ακρίβεια ο τρόπος που οι οθόνες επιδρούν στη νευρωνική μας λειτουργία έτσι ώστε οι συσκευές του μέλλοντος να σχεδιαστούν με στόχο τον μετριασμό των όποιων επιπτώσεων προκύψουν.
Συμβουλές για… «όνειρα γλυκά»
Οι περισσότερες συσκευές έχουν ρύθμιση χαμηλού φωτισμού που μπορεί να μειώσει τη φωτεινότητα όμως η... όρεξη για ύπνο μπορεί να επηρεαστεί και από τις έντονες αντιθέσεις, εξηγούν οι ειδικοί.
Άλλωστε, επισημαίνουν, το φως ρυθμίζει καλύτερα το εσωτερικό μας ρολόι, μετά από μια περίοδο παρατεταμένου σκοταδιού. Σχετικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι εργαζόμενοι σε βάρδιες που εργάζονται κατά τη διάρκεια της νύχτας και αντικρίζουν τον πρωινό ήλιο ενώ οδηγούν επιστρέφοντας σπίτι, αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες στο να αποκοιμηθούν συγκρινόμενοι με εκείνους που καταφέρνουν να ξαπλώσουν στο κρεβάτι τους πριν την ανατολή του ηλίου.
Αν και η μείωση της έντασης του φωτός μπορεί να βοηθήσει τελικά, οι νευροεπιστήμονες εξακολουθούν να συνιστούν ως πιο ιδανική επιλογή, την πλήρη αποφυγή της χρήσης συσκευών με οθόνη πριν από τον ύπνο.
Πηγή: https://www.healthline.com