Τα ακτινίδια μεταφέρθηκαν για πρώτη φορά στη Νέα Ζηλανδία το 1904 από μια δασκάλα ονόματι Isabel Fraser, η οποία έφερε σπόρους ακτινιδίου μαζί της στην πατρίδα της μετά από ταξίδι στην Κίνα.
Κάποτε ήταν γνωστά ως κινέζικα φραγκοστάφυλα. Τα ακτινίδια πήραν το όνομά τους από τους Νεοζηλανδούς εξαγωγείς φρούτων από τα πτηνά ακτινίδια, τα οποία είναι ενδημικά της Νέας Ζηλανδίας, σύμφωνα με την κυρία Κατερίνα Καρακικέ, Διαιτολόγο-Διατροφολόγο.
Τύποι ακτινιδίου
Βοτανικά, τα ακτινίδια κατατάσσονται στα μούρα. Τα Actinidia deliciosa και το A. chinensis είναι τα δύο πιο συχνά καταναλισκόμενα είδη ακτινιδίου.
Ο πιο δημοφιλής τύπος ακτινιδίου A. deliciosa είναι το ακτινίδιο Hayward, ένα πράσινο ακτινίδιο που πήρε το όνομά του από έναν άνδρα ονόματι Hayward Wright, ο οποίος έκανε δημοφιλή τα ακτινίδια στη Νέα Ζηλανδία τη δεκαετία του 1920. Τα ακτινίδια Hayward έχουν ωοειδές σχήμα και περίπου το μέγεθος ενός μεγάλου αυγού κότας. Έχουν χνουδωτή καφέ επιδερμίδα, πράσινη σάρκα και μικροσκοπικούς μαύρους σπόρους.
Τα ακτινίδια υπάρχουν επίσης σε ποικιλίες με κίτρινη σάρκα ή χρυσές ποικιλίες (A. chinensis). Η διαφορά των ποικιλιών εστιάζεται στην μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε χλωροφύλλη των πράσινων ακτινιδίων έναντι των άλλων ποικιλιών.
Η φλούδα των περισσότερων ποικιλιών ακτινιδίου πρέπει να αφαιρείτε προτού τα φάτε. Ωστόσο, σε ορισμένους ανθρώπους αρέσει να τρώνε τη φλούδα των χρυσών ή κίτρινων ποικιλιών ακτινιδίου. Αυτό συμβαίνει επειδή η φλούδα τους είναι πιο μαλακή από τη φλούδα των πράσινων ακτινιδίων.
Τα ακτινίδια είναι εξαιρετικά πλούσια σε βιταμίνη C, καθώς ένα ακτινίδιο των 100 γραμμαρίων παρέχει πάνω από το 80% των μέσων ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη C.
Η βιταμίνη C λειτουργεί ως ισχυρό αντιοξειδωτικό στο σώμα, προστατεύοντας τα κύτταρα από οξειδωτικές βλάβες. Συμμετέχει επίσης στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και ο οργανισμός σας τη χρειάζεται για την παραγωγή κολλαγόνου και νευροδιαβιβαστών.
Επιπλέον, τα ακτινίδια περιέχουν κάλιο, χαλκό, βιταμίνη Κ, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Ε. Μια λιποδιαλυτή θρεπτική ουσία που έχει αντιοξειδωτική δράση και παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος .
Τα ακτινίδια έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, πρωτεΐνες και λιπαρά και αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών.
Σύμφωνα με ερευνητικά ευρήματα, τα ακτινίδια μπορεί να ωφελήσουν την υγεία με τους ακόλουθους τρόπους:
Εξαιρετική πηγή ευεργετικών φυτικών ενώσεων. Εκτός του ότι περιέχουν τις αντιοξειδωτικές θρεπτικές ουσίες βιταμίνη C και βιταμίνη Ε, τα ακτινίδια αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ενώσεων που έχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση στον οργανισμό.
Για παράδειγμα, τα ακτινίδια περιέχουν καροτενοειδή, τα οποία έχουν ιδιότητες που προάγουν την υγεία. Οι ενώσεις αυτές περιλαμβάνουν το λουτέι, το ζεαξανθί, το β-καροτένιο
Μελέτες δείχνουν ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή μπορεί να συμβάλλουν στην προστασία από ορισμένες παθήσεις της υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων
Οι βιταμίνες, οι φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά μπορούν να προσφέρουν σημαντικά οφέλη για την υγεία. Η σάρκα είναι πλούσια σε βιταμίνες που τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών.
Οι διαλυτές φυτικές ίνες που βρίσκονται στα ακτινίδια μπορούν να βοηθήσουν στην τόνωση της τακτικής και υγιούς πέψης. Τα ακτινίδια μπορούν να παρέχουν και άλλα οφέλη για την υγεία, όπως:
Ανοσία
Το ακτινίδιο περιέχει άφθονες ποσότητες βιταμίνης C, η οποία διεγείρει την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού. Στην πραγματικότητα, το ακτινίδιο συμβάλλει στην υπερκάλυψη της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης βιταμίνης C, ενισχύοντας το ανοσοποιιτικό σας σε κάθε μπουκιά. Οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν τα πορτοκάλια με την υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, αλλά μια μερίδα ακτινίδια (2 μικρά ακτινίδια) έχει ακόμη περισσότερη βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι μεσαίου μεγέθους. Ο οργανισμός δεν μπορεί να παράγει βιταμίνη C, επομένως είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνετε αρκετή ποσότητα αυτής της θρεπτικής ουσίας μέσω της τροφής για να προστατεύετε τον οργανισμό από επιβλαβείς παθογόνους μικροοργανισμούς.
Τα ακτινίδια είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην εξάλειψη των ελεύθερων ριζών μέσα στο σώμα και μειώνουν το οξειδωτικό στρες. Τελικά, αυτό μπορεί να προστατεύσει το σώμα από φλεγμονές και ασθένειες.
Υγεία της καρδιάς
Το ακτινίδιο διαθέτει ιδιότητες που μειώνουν την αρτηριακή πίεση. Βοηθώντας στη διατήρηση μιας υγιούς αρτηριακής πίεσης και παρέχοντας μια ώθηση της βιταμίνης C, το ακτινίδιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής νόσου.
Πέρα από αυτό, το ακτινίδιο περιέχει επίσης υψηλό επίπεδο διαιτητικών ινών. Οι φυτικές ίνες μπορούν να μειώσουν τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις μειώνοντας την LDL ή την κακή χοληστερόλη. Ένα πλεόνασμα χοληστερόλης μπορεί να οδηγήσει σε αθηροσκλήρωση, η οποία είναι μια σκλήρυνση των αρτηριών μέσα στην καρδιά.
Δέρμα και μαλλιά
Ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό που μπορεί να διεγείρει με φυσικό τρόπο τη σύνθεση κολλαγόνου. Η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C στα ακτινίδια μπορεί να βοηθήσει να διατηρήσετε το δέρμα σας σφριγηλό και νεανικό και να προωθήσετε επίσης ισχυρές τούφες.
Δυσκοιλιότητα και πέψη
Τα ακτινίδια αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες είναι σημαντικές για την πρόληψη της δυσκοιλιότητας και τη διατήρηση της κανονικότητας του οργανισμού. Το πράσινο ακτινίδιο περιέχει συγκεκριμένα ένα φυσικό πεπτικό ένζυμο γνωστό ως ακτινιδίνη που μπορεί να διασπάσει την πρωτεΐνη και να βελτιώσει τη λειτουργία τόσο σε γαστρικό όσο και σε εντερικό επίπεδο.
Υγιής απώλεια βάρους
Αυτό το χαμηλών θερμίδων αλλά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά φρούτο είναι πολύ πλούσιο με φυτικές ίνες που σας βοηθούν να μείνετε χορτάτοι. Τα ακτινίδια περιέχουν επίσης πάνω από 90% νερό, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην ενυδάτωση του σώματος.
Γήρανση και χρόνιες ασθένειες
Ως αντιοξειδωτικό, η άφθονη βιταμίνη C στα ακτινίδια μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών στο σώμα, η οποία όχι μόνο υποστηρίζει την υγιή γήρανση, αλλά μπορεί επίσης να αποτρέψει ή ακόμη και να καθυστερήσει την ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις.
Το όφελος σε μητέρες και μωρά
Κατά τη διάρκεια της πρώιμης ανάπτυξης, το φυλλικό οξύ είναι σημαντικό για την υποστήριξη της υγιούς ανάπτυξης του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης του μωρού. Τα ακτινίδια, ειδικά η χρυσή ποικιλία, είναι καλή πηγή φυλλικού οξέος και αποτελούν μια νόστιμη και θρεπτική επιλογή σνακ.
Διατροφική αξία
Τα ακτινίδια αποτελούν εξαιρετική πηγή: σιδήρου, καροτενοειδών, αντιοξειδωτικών
Θρεπτικά συστατικά ανά μερίδα
Μια μερίδα ακτινιδίου 140 γραμμαρίων περιέχει:
- Θερμίδες (Kcal): 90
- Πρωτεΐνη: 1 γραμμάριο
- Λίπος: 1 γραμμάριο
- Υδατάνθρακες: 21 γραμμάρια, εκ των οποίων σάκχαρα: 15 γραμμάρια
- Φυτικές ίνες: 5 γραμμάρια
Θα πρέπει να σημειωθεί βέβαια ότι τα ακτινίδια προκαλούν συνήθως αλλεργικές αντιδράσεις, ειδικά γύρω από το στόμα, τα χείλη, τη γλώσσα και το λαιμό. Εάν αισθανθείτε μυρμήγκιασμα, φαγούρα ή αίσθημα τσιμπήματος σε αυτές τις περιοχές μετά την κατανάλωση ακτινιδίου, μπορεί να είστε αλλεργικοί και θα πρέπει να σταματήσετε αμέσως την κατανάλωση του φρούτου και να απευθυνθείτε στο γιατρό σας για τεστ αλλεργίας για επιβεβαίωση. Στα μωρά δεν πρέπει να εισάγονται ακτινίδια μέχρι να γίνουν τουλάχιστον 8 μηνών.
Μέγεθος μερίδας
Το ακτινίδιο είναι ένα νόστιμο και υγιεινό σνακ, αλλά, όπως όλα τα φρούτα, εξακολουθεί να περιέχει φυσική ζάχαρη. Εξαιτίας αυτού, θα πρέπει να καταναλώνετε ακτινίδια με μέτρο. Ο περιορισμός της πρόσληψης ακτινιδίου σε 140 γραμμάρια ή λιγότερο είναι απαραίτητος για τη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής.