Κάθε ποικιλία μήλου έχει ελαφρώς διαφορετική γεύση και η επιλογή μεταξύ της κόκκινης ή της πράσινης εκδοχής του είναι καθαρά θέμα προσωπικής προτίμησης που εξαρτάται από το πόσο γλυκά ή όξινα τα θέλει κανείς στο πιάτο του!
Το ξινόμηλο, ή αλλιώς γκράνι σμιθ, είναι μια ποικιλία μήλου με πράσινο χρώμα και όξινη γεύση και φημίζετι για την υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.
Διατροφική αξία και οφέλη στον οργανισμό
Συγκεκριμένα η διατροφική αξία του ξινόμηλου στα 100 γραμμάρια είναι οι εξής:
- Θερμίδες: 52
- Υδατάνθρακες:14 g
- Λίπη: 0,2 g
- Φυτικές ίνες: 2.4 g
- Πρωτεΐνη: 0,3 g
- Κάλιο: 107 mg
Τα μήλα είναι ένα από τα φρούτα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση παγκοσμίως. Μερικά από τα οφέλη που έχουν για την υγεία είναι:
- Ενισχύουν την υγεία του πεπτικού συστήματος: Τα πράσινα μήλα περιέχουν μια ένωση που ονομάζεται πηκτίνη, μια πηγή φυτικών ινών που λειτουργεί ως πρεβιοτικό προωθώντας την ανάπτυξη των ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο σας. Η πηκτίνη που βρίσκεται στα πράσινα μήλα μπορεί να σας βοηθήσει να διασπάσετε τα τρόφιμα πιο αποτελεσματικά. Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες στα πράσινα μήλα μπορεί να έχει και άλλες ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία του πεπτικού σας συστήματος. Οι φυτικές ίνες του ξινόμηλου φαίνεται ότι διεγείρουν το πεπτικό σύστημα, βοηθώντας τόσο στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας όσο και της διάρροιας. Τα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και άλλες πεπτικές διαταραχές μπορεί να βρουν ανακούφιση για τα συμπτώματά τους προσθέτοντας περισσότερες τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες στη διατροφή τους.
- Βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς: Η κατανάλωση μήλων έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την υγεία της καρδιάς, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Ο ακριβής λόγος που τα μήλα βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς είναι ασαφής. Ένας παράγοντας που συμβάλλει μπορεί να είναι τα υψηλά επίπεδα διαιτητικών ινών στα μήλα, καθώς οι διαιτητικές ίνες έχουν συνδεθεί με τη μείωση της LDL χοληστερόλης.
- Πιθανόν μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2: Το να τρώτε λίγα πράσινα μήλα κάθε εβδομάδα μπορεί να μειώσει τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μια μελέτη, αν και επ' αυτού απαιτείται περαιτέρω έρευνα. Παραμένει ασαφές εάν οι ενώσεις στα πράσινα μήλα βοηθούν τους ανθρώπους να διαχειριστούν τα συμπτώματα του διαβήτη.
Πώς τα καταναλώνουμε
- Φρέσκο φρούτο: Το ξινόμηλο μπορεί να καταναλωθεί φρέσκο ως σνακ ή να προστεθεί σε σαλάτες.
- Χυμό: Ο χυμός ξινόμηλου είναι ένα υγιεινό και δροσιστικό ρόφημα.
- Ψητό: Το ξινόμηλο μπορεί να ψηθεί στο φούρνο με μέλι και κανέλα.
- Γλυκό: Το ξινόμηλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή γλυκών, όπως τάρτες και μαρμελάδες.
Παρενέργειες
Τα ξινόμηλα, όπως και όλα τα μήλα, περιέχουν κυανίνη στα κουκούτσια τους, η οποία μπορεί να είναι τοξική σε μεγάλες ποσότητες. Είναι σημαντικό να αφαιρείτε τα κουκούτσια πριν καταναλώσετε το ξινόμηλο. Η οξύτητά του μπορεί να προκαλέσουν καούρα σε άτομα με ευαίσθητο στομάχι.