Σε όλες του σχεδόν τις «ποικιλίες» το τυρί έχει μεγάλη θρεπτική αξία, αφού είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνες, στοιχεία απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξη του οργανισμού. Ωστόσο, υπάρχουν είδη τυριών που περιέχουν περισσότερα λιπαρά και αλάτι για αυτό και σε ορισμένοι άνθρωποι είτε πρέπει να προσέχουν στην κατανάλωσή τους είτε να τα αποφεύγουν.
Ένα από τα «χειρότερα» διατροφικά τυριά είναι το γαλλικό Μπρι: Αυτό το μαλακό τυρί από αγελαδινό γάλα προέρχεται από τη βόρεια Γαλλία και έχει εξαιρετική γεύση.
Να είστε προσεκτικοί ωστόσο όταν επιλέγετε το brie σας, καθώς μπορεί να είναι φορτωμένο με έως και 40 γραμμάρια λίπους ανά 100 γραμμάρια!
Στην ίδια λίστα βρίσκουμε και το τυρί Comté: Το γαλλικό αυτό τυρί δεν είναι ένα συνηθισμένο σκληρό τυρί. Από τις απαρχές της συνεταιριστικής παραγωγής μέχρι την αναγνώρισή του πέρα από τα σύνορα της αγροτικής του περιοχής, το Comté πάντα ξεχώριζε μεταξύ των γαλλικών τυριών.
Από πλευράς υγείας, τα πάει άσχημα τόσο στις θερμίδες όσα και στα επίπεδα λίπους - και τα δύο είναι υψηλά. Στα καλά νέα σε αλάτι και τα σάκχαρα τα πάει καλά, ενώ και οι πρωτεΐνες είναι υψηλές.
Όσο πιο ώριμο είναι, τόσο πιο έντονη είναι η γεύση του, οπότε συνήθως αρκεί μια μικρότερη μερίδα.
Παραμένουμε στη Γαλλία και περνάμε στο Ροκφόρ: Το τυρί αυτό κάνει καλό στο έντερο χάρη στη μούχλα που περιέχει, ενώ μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και πρωταγωνιστεί στο «γαλλικό παράδοξο» - που δεν είναι άλλο από το ότι οι άνθρωποι στη Γαλλία τρώνε μια διατροφή με πολλά λιπαρά αλλά έχουν μικρότερη συχνότητα εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.
Οι διαιτολόγοι πάντως συνιστούν προσοχή κατά την κατανάλωσή του. Χάρη στα υψηλά επίπεδα λίπους και αλατιού, το ροκφόρ είναι μόνο για γιορτές και επετείους.
Σειρά έχει το αγαπημένο στη Βρετανία -και όχι μόνο- Τσένταρ: Το Τσένταρ είναι ημίσκληρο τυρί από αγελαδινό γάλα. Το όνομά του το πήρε από το αγγλικό χωριό Τσένταρ, στο Σόμερσετ, αλλά τυριά αυτού του τύπου παράγονται και σε άλλες περιοχές σε όλο τον κόσμο.
Το τσένταρ είναι μια επιλογή με πολύ περισσότερες θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά. Αλλά αν επιλέξετε τις ώριμες εκδόσεις, προσλαμβάνετε πολύ περισσότερη γεύση καταναλώνοντας μικρότερη ποσότητα.
«Συνιστούμε μια μερίδα σε μέγεθος σπιρτόκουτου», προειδοποιούν οι διαιοτολογοι.
Σειρά έχει ένα τυρί από... γνώριμα στους Έλληνες μέρη: Το Xαλούμι με καταγωγή από την Κύπρο έχει εκπληκτικά υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά, ένω είναι «πρωταθλητής» και στο αλάτι. Και ενώ τα επίπεδα πρωτεΐνης είναι υψηλά, το πρόβλημα με το χαλούμι είναι ότι είναι εύκολο να φάτε πολύ από αυτό και να καταναλώσετε έναν εκπληκτικό αριθμό θερμίδων.
Έχει τη δεύτερη υψηλότερη περιεκτικότητα σε αλάτι από τα τυριά αυτής της λίστας (μετά το ροκφόρ) και το πιθανότερο είναι ότι θα φάτε περισσότερο από ό,τι ροκφόρ.
Τελευταίο στη λίστα βρίσκουμε το Μασκαρπόνε: Υπάρχει λόγος που το μασκαρπόνε είναι βασικό συστατικό του τιραμισού - είναι το πιο πλούσιο κρεμώδες τυρί καθώς παρασκευάζεται από κρέμα γάλακτος.
Σε αντίθεση με τα σκληρά τυριά, το μασκαρπόνε έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, οπότε το μόνο πράγμα που πραγματικά έχει να προσφέρει από άποψη υγείας είναι τα αμελητέα επίπεδα αλατιού.
Φάτε το μόνο σε ειδικές περιπτώσεις!
Πηγή: saga.co.uk