Μπορεί να συναντήσει κανείς ποικιλία αβοκάντο τόσο σε σχήμα (από σχήμα αχλαδιού έως στρογγυλό) όσο και σε χρώμα (από πράσινο έως μαύρο). Το αβοκάντο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Κ, C και κάλιο και επιπλέον περιέχει αξιόλογες ποσότητες βιταμίνης Β5, Β6 και βιταμίνης Ε. Περιέχει επίσης μικρές ποσότητες μαγνησίου, μαγγανίου, χαλκού, σιδήρου, ψευδαργύρου, φωσφόρου και βιταμινών Α , Β1, Β2 και Β3.
Ανά 100gr παρέχει 160 θερμίδες, 2gr πρωτεΐνης και 15γρ «καλών» λιπαρών. Αν και περιέχει 9grυδατανθράκων, 7gr εξ αυτών είναι φυτικές ίνες. Επίσης, δεν περιέχει χοληστερόλη ή νάτριο και είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά.
Τα οφέλη του στην υγεία
Διάφορες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει τα πολλαπλά οφέλη του αβοκάντο στην υγεία.
- Έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και συγκεκριμένα σε ένα μονοακόρεστο λιπαρό οξύ, το ελαικό οξύ που περιέχεται και στο ελαιόλαδο, το οποίο φαίνεται να έχει αντιφλεγμονώδη δράση και αντικαρκινικές ιδιότητες.
- Περιέχει περισσότερο κάλιο κι από τις μπανάνες, δηλαδή ανά 100γρ καλύπτει περίπου το 14% της συνιστώμενης διατροφικής πρόσληψης σε κάλιο. Το κάλιο είναι πολύ σημαντικό για τη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε χαμηλά επίπεδα, κι έτσι αποτρέπει από εγκεφαλικό επεισόδιο και συνεισφέρει στην εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς.
- Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, 7γρ ανά 100γρ αβοκάντο, βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου, στην ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και σε χαμηλότερο κίνδυνο πολλών ασθενειών.
- Μελέτες έχουν δείξει ότι είναι αρωγός στη μείωση της «κακής» LDL χοληστερόλης στο αίμα και των τριγλυκεριδίων, ενώ αυξάνει την «καλή» HDL χοληστερόλη. Έτσι, είναι εξαιρετικός σύμμαχος στην διατήρηση ενός υγιούς λιπιδαιμικού προφίλ.
- Το αβοκάντο λόγω της λιπαρής του σύνθεσης μπορεί να συμβάλλει εξαιρετικά στη απορρόφηση λιποδιαλυτών συστατικών, όπως οι βιταμίνες Α, D , Ε, Κ, τα αντιοξειδωτικά και οι αντιφλεγμονώδεις ουσίες.
- Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λουτείνη και ζεαξανθίνη, δυο αντιοξειδωτικά «φύλακες» της υγείας των ματιών.
- Μπορεί να βοηθήσει στην ρύθμιση του σωματικού βάρους και το αδυνάτισμα, καθώς προκαλεί κορεσμό για αρκετές ώρες λόγω των φυτικών ινών και των λιπαρών που περιέχει. Επίσης, και λόγω των χαμηλών υδατανθράκων που περιέχει μπορεί να προωθήσει την προσπάθεια μείωσης ή διατήρησης του σωματικού βάρους.
Πως καταναλώνουμε το αβοκάντο
- Πιάστε το στο χέρι ώστε να διαπιστώσετε αν είναι ώριμο για κατανάλωση. Για να είναι ώριμο θα πρέπει να πιέζεται ελαφρώς.
- Αν δεν θέλετε να το καταναλώσετε όλο άμεσα αφού το κόψετε, τοποθετήστε το σε αεροστεγές ταπεράκι με χυμό λεμονιού, ώστε να αποφύγετε την οξείδωση!
- Προσθέστε το στις σαλάτες, στο πρωινό σας είτε κομμένο φέτες είτε σαν άλειμμα με χυμό λεμονιού, σε smoothie και σε φαγητά και απολαύστε τα οφέλη του στην υγεία!
Ανά 100gr δίνει 160 θερμίδες δηλαδή όσο περίπου δυο μέτρια φρούτα!
Μπορεί να καταναλώνεται καθημερινά!