Μπορεί οι επιπλοκές που αναφέρονται μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca να είναι σπάνιες ωστόσο η δημοσίευση των περιστατικών αυτών όπως είναι λογικό δημιουργεί πανικό και φόβο σε αρκετούς ανθρώπους. Η θρόμβωση είναι πάντως από τις πιο σπάνιες επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστεί.
Σε κάθε περίπτωση αρκετές χώρες «πάγωσαν» είτε σταμάτησαν τελείως τους εμβολιασμούς με το συγκεκριμένο εμβόλιο παρόλο που ο ΕΜΑ (Ευρωπαϊκή Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων) συνεχίζει να επαναλαμβάνει ότι τα οφέλη του εμβολιασμού είναι περισσότερα από τις σπάνιες πιθανές επιπλοκές.
Για να βοηθήσει τον κόσμο να μετριάσει την ανησυχία του ο ΕΜΑ θέλησε να εξηγήσει πότε και σε ποιες περιπτώσεις οι άνθρωποι πρέπει να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια.
Τα συμπτώματα τα οποία μπορεί να επιφέρουν θρομβώσεις είναι τα εξής:
- Kόψιμο της αναπνοής
- Πόνος στο στήθος
- Πρήξιμο στο πόδι
- Επίμονος κοιλιακός πόνος
- Νευρολογικά προβλήματα όπως επίμονος πονοκέφαλος και θολή όραση
- Μικροσκοπιικά κόκκινα σημάδια κάτω από το δέρμα στο σημείο της ένεσης
Αναγνωρίζοντας τα σημάδια των θρομβώσεων οι ειδικοί μπορούν να βοηθήσουν στην ταχύτερη ανάρρωση του ασθενούς και να αποφευχθούν ακόμα πιο σοβαρέ επιπλοκές.Ο συνδυασμός θρόμβων αίματος και χαμηλών αιμοπεταλίων είναι πάντως ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό που παρατηρείται σε άτομα που κάνουν εμβόλιο με AstraZeneca.
Τα αιμοπετάλια βοηθούν στην πήξη του αίματος και όταν είναι χαμηλά μπορεί να επιφέρουν υπερβολική αιμορραγία και όχι θρόμβους αίματος πάντως. Μια πιθανή εξήγηση του συνδυασμού των θρόμβων αλλά και των χαμηλών αιμοπεταλίων αυτού είναι η ανοσοαπόκριση η οποία οδηγεί σε μια κατάσταση παρόμοια με αυτή που παρατηρείται μερικές φορές σε ασθενείς που λαμβάνουν ηπαρίνη.
Η ηπαρίνη είναι ένα αντιθρομβωτικό φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία και την πρόληψη θρόμβων αίματος.
Σε κάθε περίπτωση τα περιστατικά θρόμβως μετά τον εμβολιασμό αφορούν νέους ανθρώπους και οι επιπλοκές αυτές εμφανίζονται συνήθως 4 μέρες μετά τη χορήγηση εμβολίου.Η θρόμβωση ωστόσο «χτυπάει» και εκείνους που έχουν μολυνθεί κορονοϊόκαι και η θνητότητα είναι ακόμα πιο μεγάλη σε περίπτωση νόσησης.
Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για θρόμβωση
Υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες που από ότι φαίνεται επηρεάζουν την εκδήλωση των επιπλοκών αυτών όπως είναι τα άτομα άνω των 65 ετών και που ταξιδεύουν αρκετά και είναι αναγκασμενα να κάθονται τουλάχιστον 4 ώρες και γενικά αλλά και τα εξής:
- καθιστική ζωή
- η παχυσαρκία
- η εγκυμοσύνη
- ιστορικό θρόμβωσης στην οικογένεια
- κάπνισμα
- καρκίνος
- χάπια αντισύλληψης
Πότε πρέπει να καλέσετε τον γιατρό
Αν τυχόν σας κόβεται η αναπνοή , πονάτε στο στήθος ή έχετε ένα από τα παραπάνω συμπτώματα ή ακόμα και πρόβλημα στην ομολία καλέστε τον το κοντινότερο νοσοκομείο. Ο γιατρός είναι σε θέση να εξετάσει αν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
Σε πολλές περιπτώσεις, το πρώτο βήμα θα είναι ένα υπερηχογράφημα φλεβών. Αυτή η εξέταση θα δείξει την εικόνα των φλεβών ή των αρτηριών σας, η οποία μπορεί να βοηθήσει τον γιατρό σας να κάνει τη σωστή διάγνωση.