Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Llinet EClinicalMedicine, ερεύνησε 3.762 άτομα που είχαν επιβεβαιωμένο ή υποπτεύονταν ότι έπασχαν από το σύνδρομο Long Covid. Θυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο σύνδρομο «χτυπάει» 1/7 ασθενείς, οποίοι μετά τη λοίμωξη τους με COVID-19 συνεχίζουν επί μήνες να ταλαιπωρούνται από συμπτώματα του ιού. Από τη μελέτη αναφέρθηκαν 203 συμπτώματα, εκ των οποίων τα 66 παρακολουθήθηκαν για επτά μήνες.
Για την πλειονότητα των ερωτηθέντων (άνω του 91%), ο χρόνος έως την ανάρρωση ξεπέρασε τις 35 εβδομάδες (8 μήνες περίπου). Κατά τη διάρκεια της ασθένειάς τους, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν κατά μέσο όρο 56 συμπτώματα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα συμπτώματα επηρεάζουν 10 διαφορετικά όργανα, όπως την καρδιά, τους πνεύμονες, τον εγκέφαλο και το έντερο.
Τα συμπτώματα που επιμένουν για τους ασθενείς με σύνδρομο Long COVID
Τα πιο συχνά συμπτώματα μετά τον 6ο μήνα ήταν η κόπωση, η κακουχία μετά την άσκηση (όπου η υγεία των ανθρώπων επιδεινώθηκε μετά από σωματική ή πνευματική άσκηση) και η γνωστική δυσλειτουργία («brain fog»). Εντυπωσιακό είναι ότι ορισμένοι συμμετέχοντες στη μελέτη δήλωσαν ότι βιώσαν ακόμα και μία συρρίκνωση του πέους τους ή ακανόνιστη περίοδο.
Άλλα συμπτώματα περιλάμβαναν οπτικές ψευδαισθήσεις, τρέμουλο, φαγούρα στο δέρμα, αλλαγές στον εμμηνορροϊκό κύκλο, σεξουαλική δυσλειτουργία, ταχυπαλμία, προβλήματα ελέγχου της ουροδόχου κύστης, έρπητα ζωστήρα, απώλεια μνήμης, θολή όραση, διάρροια και εμβοές (βουητό στα αυτιά).
Οι συμμετέχοντες που απάντησαν ότι τα συμπτώματα τους διήρκησαν περισσότερο από έξι μήνες, συνολικά 2.454, δήλωσαν ότι παρουσίασαν κατά μέσο όρο 13,8 συμπτώματα κατά τον έβδομο μήνα.
Ας σημειωθεί ότι δεν είναι επιβεβαιωμένα όλα τα αναφερόμενα συμπτώματα της έρευνας, καθώς τα αποτελέσματα βασίστηκαν απλώς σε απαντήσεις από ασθενείς που έχουν προσβληθεί. Συνεπώς, υπήρχε ο κίνδυνος υπερβολική αναφοράς συμπτωμάτων ή κακής εκτίμησης τους.
Περίπου το 22% των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι δεν ήταν σε θέση να εργαστούν - απολύθηκαν, πήραν παρατεταμένη άδεια ασθενείας ή αναπηρίας ή παραιτήθηκαν - λόγω της ασθένειάς τους. Τέλος, το 45% απαιτούσε μειωμένο πρόγραμμα εργασίας.