«Αλλάζουμε την εστίαση από τα κρούσματα στη σοβαρή νόσηση, στην ιολογική επιτήρηση και στην επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον» ανέφερε αρχικά στην ομιλία του ο κ. Τσιόδρας.
Ο καθηγητής εξήγησε ότι ο λόγος που αρχικά εστιάζαμε στα κρούσματα ήταν ότι συμβάδιζε με τη σοβαρή νόσο και το θάνατο. Μετά την επικράτηση της Όμικρον, η συσχέτιση κρουσμάτων - θανάτων έχει αλλάξει.
Στην αρχική φάση της πανδημίας, δηλαδή, τα κρούσματα, οι διασωληνώσεις σε ΜΕΘ και οι θάνατοι «πήγαιναν παρέα». Ωστόσο, καθώς επικρατεί η Όμικρον, αποσυνδέονται τα κρούσματα από τις διασωληνώσεις και τους θανάτους.
Γιατί δεν κοιτάζουμε πια τόσο πολύ τα κρούσματα
Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους. Πρώτον, για η παραλλαγή Όμικρον, σύμφωνα με μελέτες σε πειραματόζωα φαίνεται να είναι λιγότερο παθογόνα. Δεύτερον, έχει αρχίσει να ανεβαίνει η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και να υπάρχουν περισσότεροι άνοσοι πληθυσμοί, προστατευμένοι είτε από προηγούμενη λοίμωξη είτε από εμβόλιο.
Επομένως, αυξάνονται οι άνθρωποι που διαθέτουν μία άμυνα στον ιό
Γι αυτό το λόγο, με τη μετάβαση την οποία κάνουμε τους επόμενους μήνες και από του χρόνου, θα επιτηρούμε περισσότερο τις νοσηλείες, τη σοβαρή αναπνευστική νόσο, τις νοσηλείες σε ΜΕΘ και τους θανάτους.
Οι εκτιμήσεις Τσιόδρα για το μέλλον
Στο κλείσιμο της παρουσίας του, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας εκτίμησε ότι σταδιακά θα επανέλθουμε στην κανονικότητα ενώ θα συνεχιστεί η επιτήρηση του ιού και η ανίχνευση μεταλλάξεων.
Ο κ. Τσιόδρας προέβλεψε ότι ο ιός θα συνεχίσει την ενδημική του παρουσία και γι αυτό θα είναι σημαντικό να προστατεύσουμε τις ομάδες πληθυσμού, με την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία.
Τέλος, είπε ότι με βάση την εκτίμηση των μαθηματικών μοντέλων αν συνεχίσουμε έτσι, μέχρι τα τέλη Μαρτίου, οι διασωληνωμένοι θα έχουν πέσει στους 300.