Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με αφορμή όσα ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Υγείας,για το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας τόνισε ότι πάγια θέση του ΙΣΑ είναι η ελεύθερη επιλογή ιατρού από τον ασθενή και η συμμετοχή όλων των ιατρών, με αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση και χωρίς υποχρεωτικό σύστημα παραπομπών (gatekeeping).
«Ο εξειδικευμένος ιατρός είναι βασικός πυλώνας ενός σύγχρονου συστήματος ΠΦΥ. Σε όσα συστήματα έχει εφαρμοστεί το gatekeeping έχουν αποτύχει παταγωδώς.
Η χώρα μας διαθέτει υψηλά εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό που θα συνεχίσει να οδηγείται στη μετανάστευση και να στηρίζει τα συστήματα υγείας των υπολοίπων χωρών,την ώρα που ο Έλληνας ασθενής θα στερείται υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας» αναφέρει στην ανακοίνωσή του.
Το προεδρείο του ΙΣΑ επικοινώνησε με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, η οποία δεσμεύθηκε ότι θα ξεκινήσει διάλογος με τον ιατρικό κόσμο για την οικοδόμηση ενός σύγχρονου και αξιόπιστου συστήματος ΠΦΥ.
Κάθε πολίτης θα έχει το θεράποντα ιατρό του
Στην καρδιά των μεταρρυθμίσεων θα είναι το μοντέλο του Θεράποντα Ιατρού, τη μετεξέλιξη του θεσμού του Οικογενειακού Ιατρού, στον οποίο εντάσσονταν παθολόγοι, γενικοί ιατροί και παιδίατροι.
Πρόκειται για αλλαγές που στοχεύουν στην εφαρμογή του μοντέλου του gate-keeping, δηλαδή του συστήματος που έχει ως σημείο αναφοράς έναν θεράποντα ιατρό, ο οποίος θα κατευθύνει τον ασθενή στον ειδικό γιατρό ή τα νοσοκομεία.
Με το νέο μοντέλο θα πρέπει όλοι οι πολίτες να επιλέξουν έναν θεράποντα ιατρό, που θα αφορά παθολόγους, γενικούς ιατρούς και παιδιάτρους, ενώ εξετάζεται και η δυνατότητα να επιλέγει γιατρό συγκεκριμένης ειδικότητας, εφόσον ανήκει σε αντίστοιχη ομάδα ασθενών.
Οι πολίτες θα έχουν δυνατότητα επιλογής γιατρού και αλλαγής του. Κατ΄επέκταση, θα χρειάζεται παραπεμπτικό του θεράποντα ιατρού, προκειμένου να καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ η ιατρική πράξη. Χωρίς παραπεμπτικό ο ασθενής θα καλύπτει το σύνολο του κόστους.
Η βασική αλλαγή, βέβαια, θα αφορά στον τρόπο αποζημίωσης των πράξεων.Τώρα ο γιατρός λαμβάνει 2.000 ευρώ, για 200 επισκέψεις ανά μήνα, μέσω της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ.
Με το νέο μοντέλο, όπως είχε γράψει το News4Health.gr, ο γιατρός θα πληρώνεται για κάθε άτομο που θα εγγράφεται ετησίως, με τη μορφή capitation (ελεύθερα μπορεί να μεταφραστεί σε "κατά κεφαλήν"). Πρόκειται για μια μέθοδο πληρωμής των ιατρικών πράξεων, που προβλέπει συγκεκριμένη αμοιβή των παρόχων υπηρεσιών ιατρικής περίθαλψης, όπως οι γιατροί, ανά άτομο ή ομάδα ανθρώπων που τους έχουν ανατεθεί, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ανεξάρτητα από το αν το άτομο χρειαστεί τις υπηρεσίες ή όχι.