Σαφής ήταν η κ. Θεοδωρίδου στο ερώτημα αν τα άτομα που έχουν νοσήσει από τον κορονοϊό πρέπει να εμβολιαστούν. Ειδικότερα, ανέφερε ότι υπάρχει σύσταση να εμβολιάζονται τα άτομα που έχουν νοσήσει από COVID-19 γιατί τα δεδομένα μας και οι γνώσεις μας για την διάρκεια της ανοσίας είναι ελλιπή. Πρόσθεσε ότι και σε άλλα λοιμώδη νοσήματα, ο εμβολιασμός προσφέρει επιπρόσθετη ανοσία.
«Επομένως, ένα άτομο που έχει νοσήσει δεν πρέπει να θεωρείται ότι δεν είναι πλέον επίνοσο και καλό θα είναι να εμβολιαστεί» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής πρόσθεσε ότι το τεστ των αντισωμάτων δεν προσφέρει κάτι γιατί έχουν ένα χρόνο ζωής που είναι βραχύς και άρα η ανίχνευσή τους δεν σημαίνει ότι το άτομο αυτό είναι άνοσο
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καθησυχαστική η Θεοδωρίδου: Η μετάλλαξη δεν επηρεάζει τον εμβολιασμό
Θεοδωρίδου: Ασφαλές και αποτελεσματικό το εμβόλιο της Pfizer
H κ. Θεοδωρίδου μεταξύ άλλων απάντησε και στις ανησυχίες για την γρήγορη παρασκευή του εμβολίου, 1 χρόνο σχεδόν μετά την εμφάνιση του SARS-CoV-2.
«Ο λόγος για τον οποίο έχουμε γρήγορα εμβόλια στα χέρια μας είναι η εξέλιξη της βιοτεχνολογίας και η ιδανική συνεργασία πολλών ερευνητικών κέντρων και φυσικά στην πλουσιοπάροχη χρηματοδότηση» είπε.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών αναφέρθηκε και στις 3 προϋποθέσεις για την έγκριση ενός εμβολίου:
- ασφάλεια, να μην έχουν παρενέργειες
- ανοσογονικότητα, να παράγει αυξημένα αντισώματα
- αποτελεσματικότητα, προστασία των ανθρώπων όταν μολυνθούν με τη νόσο
Αναφορικά με το εμβόλιο της Pfizer ανέφερε χρησιμοποιεί τη νέα τεχνική mRna, η οποία, όμως, έχει χρησιμοποιηθεί και σε άλλες περιπτώσεις. Σε αυτήν χρησιμοποιείται το μόριο του mRna για τη μεταφορά της γενετικής πληροφορίας της πρωτείνης ακίδας του ιού στον ανθρώπινο οργανισμό, ώστε αργότερα αυτός να αναγνωρίσει τον ιό και να παράγει αντισώματα όταν μολυνθεί με τον ιό. Η κ.Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε ότι το mRna δεν μεταφέρει τον ιό και δεν έχει καμία επίδραση στο DNA του κυττάρου.
Το εμβόλιο της Pfizer δείχνει να έχει μεγάλη ασφάλεια, δημιουργεί πολλά αντισώματα και η αποτελεσματικότητα του ξεπερνά το 94%
Οι ομάδες πληθυσμού που θα λάβουν πρώτες το εμβόλιο
Αναφορικά με το ζήτημα των ομάδων πληθυσμού που θα λάβουν πρώτοι τα εμβόλια, η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι αυτό θα στηρίζεται στα δεδομένα της επιδημίας, στον κίνδυνο για σοβαρή νόσο και θάνατο και στον κίνδυνο για μία σοβαρή έκθεση στον ιό. Γι΄αυτό υποστήριξε ότι οι «ήρωες» υγειονομικοί θα εμβολιαστούν πρώτοι, καθώς εκτίθενται συνέχεια στον ιό.
Θα ακολουθήσουν τα άτομα μεγάλης ηλικίας, τα οποία φιλοξενούνται σε δομές, όπως οίκοι ευγηρίας ή δομές χρονίως πασχόντων.
Η επόμενη στη σειρά είναι οι άνθρωποι άνω των 85 ετών.
«Όσο περισσότερο εμβόλιο έρχεται στη χώρα μας τόσο οι συστάσεις για τους εμβολιασμούς μπορεί να τροποποιούνται. Το πρόβλημα δεν τελειώνει όταν γίνουν οι εμβολιασμού. Συνεχίζουμε να κρατάμε αποστάσεις και να φοράμε μάσκα» κατέληξε.
Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη κ. Θεοδωρίδου, ο συνολικό χρόνος που θα πάρει ο εμβολιασμός όλων των Ελλήνων θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των εμβολίων που θα έχουμε.